Staffars Serier läser Previews 15: 2

Välkommen till vår genomgång av vad som finns med i Previews. Ett par saker innan vi startar. Det här är resultatet av vår första genomläsning av Previews, vilket innebär att det finns möjligheten att vi noterar saker som vi inte kommer att ta in till butiken av en eller annan anledning. Är det något som verkar lovande är det mycket rekommenderat att ni skickar in en beställning till butiken. När detta skrivs så är vår dollarkurs 10 kr/$ men det kan ändras rätt snabbt beroende på svängningar i valutakursen, det ger dock ett visst hum om vad tidningarna och albumen kommer att kosta.

För att dela upp arbetsbördan mellan oss så har Staffar tagit hand om mangan och hans kommentarer är i den här färgen och Björn har tagit hand om Marvel och hans kommentarer har den här färgen. Allt annat är skrivet av Staffan.

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i april/maj. För att göra det lätt för oss så har vi följt Previews indelning av förlag.

DARK HORSE COMICS

Conan And The Jewels Of Gwahlur #1 (Of 3)
P. Craig Russell (W/A) And Lovern Kindzierski (C)
On sale April 6, FC, 32pg, $2.99

Detta bygger på en Robert E Howard berättelse. Jag tycker att det är trevligt att när Dark Horse får en stor hit som de fått med Conan så även om de börjar göra massa spinoff-serier så tar de och anställer lite mer erfarna personer till att göra dom. Den här gången har de använt en av de främsta serieskaparna på att göra adaptioner till serier av andra medier, P Craig Russel vars teckningstil passar mycket bra till den yngre, mer oerfarna Conan som vi möter i Howards berättelser..

Michael Chabon Presents The Amazing Adventures Of The Escapist #6
Will Eisner (W/A), Thomas Yeates (A), Chris Offutt (W), Steven Grant (W), Howard Chaykin (W/A), Jason (W/A), Dan Best (W), Eddie Campbell (W/A), And Norm Breyfogle (A)
On sale April 13, FC, 80pg, $8.95

Kommer att innehålla den första nya Spirit-historian av Will Eisner på evigheter. Känns lite synd att den kommer ut efter hans död. De övriga serierna verkar lovande dessutom. Kul att se att Jason får vara med.

Dark Horse Book Of The Dead Hc 
Mike Mignola (W/A), Jill Thompson (W/A), Kelley Jones (W/A), Eric Powell (W/A), Gary Gianni (W/A), and Others
On sale May 25, HC, 96pg, FC, 6" x 9", $14.95

Ytterligare en samling noveller från Dark Horse med en Hellboy-historia av Mignola.

Vampire Hunter D Volume 1 Novel
Hideyuki Kikuchi (W) And Yoshitaka Amano Painted Cover And Eight Black And White Interior Illustrations
On Sale May 4, B&W Novel, 300pg, 5" X 7", $8.95

Å ena sidan så känns det här som lite lite att køpa før Amanos skull, å andra sidan så var det dessa illustrationer som strikt sett etablerade honom, även om jag är rätt säker på att hans senare Final Fantasy-design som placerade honom nånstans i stratosfären! Ahh, det är så skønt att øverdriva! Men hursomhelst, det här var vad som inte bara startade Vampire Hunter D-konceptet, det ledde oxå efter många år till ett ordentligt genombrott før båda skaparna.

DC COMICS

Day Of Vengeance #1
Written by Bill Willingham Art by Justiniano & Walden Wong
On sale April 20 1 of 6 32 pg, FC, $2.50 US

DC fortsätter med sin Countdown som skall leda upp till en ny Crisis on Infinite Earth. Kul att de använder duktiga författare som Bill (Fables) Willingham.

Solo #4
Written & art by Howard Chaykin
On sale April 27 48 pg, FC, $4.99 US

Howard Chaykin får flyga solo (heh) i det här numret av Solo. Innehåller även en självbiografisk historia.

Månadens Seven Soldiers tidningar från Grant Morrisson:

Seven Soldiers: Klarion The Witch Boy #1
Art and cover by Frazer Irving

Seven Soldiers: Zatanna #1
Art by Ryan Sook & Mick Gray

Du hittar smakprov på de olika serierna här.

The Authority: Kev Tp
Written by Garth Ennis, Art and cover by Glenn Fabry
On sale April 6 144 pg, FC, $14.99 US

Det här är en av de bättre Authority-spinofferna. Den här har betydligt mer humor än vanliga Authority.

City Of Tomorrow #1
Written & art by Howard Chaykin
On sale April 27 1 of 6 32 pg, FC, $2.99 US

April är Chaykin-månad hos DC. Dels Solo-tidningen och nu en miniserie dessutom detta album:

Bite Club Tp
Written by Howard Chaykin & David Tischman, Art by David Hahn
On sale April 20 5.75" x 8.25" 144 pg, FC, $9.99 US

Rätt trevlig vampyr-maffia historia. Väl värd priset.

The Fountain HC
Written by Darren Aronofsky, Adapted & art by Kent Williams
Advance-solicited; on sale August 24 8.625" x 11.625" 176 pg, FC, $29.99 US

Filmskaparen Darren Aronofsky (Pi, Requiem for a Dream) senaste projekt blir både film och serier. Han har dock inte skrivit ett rent seriemanus utan det är bearbetat av Kent Williams (Blood) så det är en expressiv målad stil i teckningarna. Observera dock att den alltså inte är planerad att komma utförrän om sådär sex månader och kan mycket väl skjutas upp ännu längre om filmen blir försenad.

Vertigo: First Taste Tp
Written by Alan Moore, Neil Gaiman, Brian K. Vaughan, Brian Azzarello, Warren Ellis, and Si Spencer
Art by Chris Bachalo, Eduardo Risso, Darick Robertson and Jerome K. Moore, Steve Bissette and John Totleben, Mark Buckingham, Pia Guerra and Jose Marzan, Jr., and Dean Ormston

On sale April 6 160 pg, FC, $4.99 US

Jag gillar det här på något sätt, priset är helt ok men det känns ändå konstigt med bara förstanummer som sällan är en bra introduktion till en serie. Det flesta behöver ett par nummer för att komma igång. Men som expriment är det intressant och jag hoppas att det lyckas.

MARVEL

Power Pack #1-2 (Of 4)
By Marc Sumerak, Gurihiru
32 PGS $2.99

Power Pack gör ett återtåg, något åldrade. Serien riktar sig till marvel age publiken, (yngre tonåringar) Så om du har saknat alla Snarks så är detta serien för dig.

G.L.A. #1 (of 4)
by Dan Slott, Paul Pelletier
32 PGS. $2.99

Great Lakes Avengers får en miniserie, GLA är några av mina favoriter bland Marvels mer humorinriktade karaktärer. De är en något mer patetiskversion av Avengers som inget hellre vill än att bli lika stora som sina förebilder. Dan Slott skriver, och han har skött sig rätt bra på She-Hulk (enannan av marvels humorserier just nu) på sistonde, så han verkar ha kläm på mixen mellan humor och superhjältar.

Bullseye: Greatest Hits Tpb 
By Daniel Way, Steve Dillon
120 PGS. $13.99

Bullseye fick en miniserie som utforskar hans tidigare relativt okända ursprung. Historien är rätt standard, inget spektakulärt, men det är Steve Dillons teckningar som gör den här serien värd en titt.

Black Widow: Homecoming Tpb
By Richard K. Morgan, Goran Parlov & Bill Sienkiewicz
144 PGS $14.99

En mycket trevlig spionhistoria om Black Widow, som efter att hon dragit sig tillbaka från spiongemet plötsligt upptäcker att hon har ett pris på sitt huvud. Bra skrivet och snyggt tecknat av Sienkiewicz. Värt en titt.

AARDVARK VANAHEIM

Dave Sim Collected Letters 2004 Tp
SC, 7x10, 580pgs, B&W SRP: $30.00

För dig som tyckte att brevsidorna var det bästa med Cerebus-tidningen kommer här en nästan 600-sidor tjock bok med de brev som dök upp efter #300.

AIT/PLANETLAR

The Tourist Gn
by Brian Wood & Toby Cypress
SC, 7x10, 104pgs, B&W SRP: $12.95

Det är är ett av de där albumen som irriterar mig. Texten som beskriver det hela får det hela att låta intressant, omslaget är mycket bra men säger mig ingenting om vad som finns inuti. På förlagets hemsida finns ingen ytterligare information. På författarens hemsida finns bara previewstexten och inget mer. Så det här kommer med största sannolikhet bli ett av de där albumen som vi kommer att undvika att beställa. Tråkigt men när förlaget inte vill ge väsentlig information om sina album kan vi inte göra något annat.

ALIAS ENTERPRISES LLC

Så här skall man inte lansera ett nytt förlag. Tio olika tidningar, samt några album vilka i ett par fall samlar serier som andra förlag inte kunde sälja. Eller menar jag inte heller kunde sälja? Om du är intresserad av vad de kan tänkas erbjuda så finns det smakprov på deras sida.

AMAZE INK/SLAVE LABOR GRAPHIC

Skaggy The Lost Tp
by Igor Baranko
SC, 7x10, 176pgs, B&W SRP: $16.95

Det här är en väldigt skoj vikingaserie som vi tyckte mycket om. Rekommenderas.

DEL REY

Genshiken Volume 1 Gn
by Kio Shimoku
SC, 5x7, 200pgs, B&W $10.95

Det här handlar helt enkelt om läsarna - manga- anime- och datorspelsfans, och det är gjort med en stor dos kärlek utan att før den skull bortse från otakus sämre sidor. I likhet med (eller møjligtvis på grund av) Azumanga Daioh så består den dessutom främst av fyrarutorsavsnitt. I Japan publiceras den i Afternoon, dvs mangaantologin där bäde Oh My Goddess! och den før ett tag sen nystartade Gunsmith Cats går. Har dessutom resulterat i en framgångsrik anime.

DR MASTER

Cosplay Koromo Chan Volume 1 Tp
by Mook
SC, 5 x 8, 160pgs, B&W SRP: $9.95

Hmm, jag vet faktiskt inte om det här är skojigt eller fånigt, men "koromo-gae" är uttrycket før dagen då japanska skolelever byter uniform från sommar- till vinter-, eller tvärtom!Efter vår førsäljningsframgång med (och i synnerhet uppskattning av...) Maniac Road så är det här något som inger oss stora førhoppningar. Aah, eftersom jag inte så noga vet vad jag borde skriva om den här så tar jag bara och inkluderar länken till Mooks hemsida.
Annars är det en av titlarna som Comicsone skulle ge ut, men som nu i stället kommer att ges ut av deras (f.d.) tryckeri! Ack ja, så det kan gå om man ligger efter med betalningarna...

D. E.

Red Sonja #0
by Mike Carey, Michael Avon Oeming, Mel Rubi, Richard Isanove, & Caesar Rodriguez, and Cover Artist Greg Land
16pgs, FC SRP: $0.25

Med tanke på Conans framgång så är det inte förvånande att någon tar och ger sig på Red Sonja. Rätt bra skapare som de plockat upp.

DRAWN AND QUARTERLY

Wars End: Profiles From Bosnia 1995-96 HC
by Joe Sacco
HC, 7x10, 80pgs, B&W SRP: $14.95

Samling med korta historier om bosnien-kriget. Allt tidigare publicerat i olika tidningar så det är inget nytt material här. Fast det känns inte fel att få det samlat.

FANFARE / PONENT MON

Times Of Botchan Volume 1 Gn
by Natsuo Sekigawa & Jiro Taniguchi
SC, 6x8, 152pgs, B&W (1 of 10) $21.99

Ok, den här är tunnare och dyrare än dom flesta andra mangatitlar, men å andra sidan så lär den dessutom vara betydligt større, och nåja, jag bekymrar mig inte speciellt då det ju är ännu en titel tecknad av Taniguchi! Så det lär vara avsett før äldre läsare, och det kommer att vara värt att se fram emot! Egentligen är det märkligt att det kommer så lite manga før vuxna män...

FANTAGRAPHICS BOOKS

Seeing Things HC
by Jim Woodring
HC, 8x11, 104pgs, B&W SRP: $22.95

Konstbok av en av de verkligt udda serieskaparna.

iBooks

Blacksad Volume 3 Tp
by Juan Diaz Canales & Juanjo Guarnido 
SC, 9x12, 96pgs, FC SRP: $12.95

Jag undrar lite øver hur det kommer sig att man verkar numrera den härvolymen som nummer 3? Det är ju inte ett nytt album, men en samling avbakgrundsmaterial, mm. Fast om det får någon att plocka upp dom tvåtidigare albumen så är jag nøjd, det är ju en väldigt snygg hårdkoktdeckarserie i klassisk pulpmiljø, om än med mer av en rasistiskt underton.Det betyder något att huvudpersonen är en svart panter...

IDW PUBLISHING

Jon Sable, Freelance: Bloodline #1 (OF 6)
Mike Grell (w&a)
$3.99 FC 32 pages

The Complete Jon Sable, Freelance: Volume One
Mike Grell (w & a)
TPB $24.99 FC 178 pages

Efter Grimjack ger sig IDW på Jon Sable. Mer 80-tals nostalgi för de som tycker om sådant.

ONI PRESS

Ojo TP
by Sam Kieth, Alex Pardee & Chris Wisnia
SC, 7x10, 144pgs, B&W SRP: $14.95

Läste bara första numret av den här serien eftersom det var väldigt tydligt att det här läses bäst som ett album. Serien är i svart-vit vilket funkade väldigt bra vilket förvånade mig till viss del. Har du läst Sam Kieths serier tidigare så känner du igen dig.

ORIGIN COMICS

Temporary: The Real Me #2
by Damon Hurd and Rick Smith
56pgs, B&W SRP: $3.95

Det första numret av den här serien var trevlig med en lagomt oväntad twist. Väl värd att titta på.

TOKYOPOP

Van Von Hunter Volume 1
by Mike Schwark & Ron Kaulfersch
SC, 5x7, 192pg, B&W (1 of 3) $9.99

Det här är en amerikansk webserie som som vann andrapriset när Tokyopop børjkade leta efter amerikanska mangaskapare. Jag vet faktiskt inte riktigt varfør, då det både ser ut som och läser som en typ av traditionell västerländsk humor/äventyrsserie...
Här är iallafall länken till webserien.

Shaolin Sisters Reborn Vol. 1
Story by Narumi Kakinouchi, Art by Toshiki Hirano
SC, 5x7, 192pg, B&W (1 of 4) $9.99

Det här är då den tredje Shaolin Sisters-serien, men till skillnad från dom två tidigare så tecknar Kakinouchi inte denna, hon bara skriver den, medan hennes make den här gången tecknar i stället før skriver. Antingen det, eller så har Tokyopop lyckats få till det helt fel...         ^_^

VIZ

Dr. Slump volume 1 tp
by Akira Toriyama
SC, 192pgs, B&W $7.99

Det här var Toriyamas førsta stora framgång, fast ni som førväntar er mer av Dragonball-typen av material kommer att bli grymt besvikna! Det här är inte en fight-manga, nej det här handlar om en robotflicka med en viss fascination før bajs. Jag misstänker att det där säger en hel del om tonen i den här mangan... Iallafall så är det en väldigt skojig titel, något som nog passar både yngre och äldre läsare än vad i synnerhet gäller før Dragonball Z!

Midoris Days Volume 1 Gn
by Kazurou Inoue
SC, 200pgs, B&W $9.99

Nej, jag vägrar skriva fånigheter om att en pojkes høgerhand är hans flickvän. Nej, nej, nej jag vill inte! Vad jag däremot kan tänka mig att gøra är att nämna att det här är en alldeles lysande titel. Både vältecknad och välskriven. Animeadaptionen var ju en av førra årets bästa animeserier, men jag tycker allt att mangan är betydligt bättre! Ett skäl till detta är nog att den är längre, vilket innebär att den kan introducera och utveckla fler karaktärer, något som väldigt mycket är en av Inoues styrkor. Trots den stora mängden slapstick-liknande humor så tillåts i synnerhet dom tre huvudpersonerna att mogna och växa upp. Det är oxå en kortare titel, en komplett historia i 8 volymer, vilket innebär att den inte är fullt så episodisk som exempelvis Tuxedo Gin. Och på tal om Tuxedo Gin, gillar ni den titeln så är det här helt klart en titel som ni inte bør undvika! KØP DENNA!!

20th Century Boys Volume 1 Gn
by Naoki Urasawa
SC, 216pgs, B&W $9.95

Egentligen skulle jag vilja säga nåt i stil med "på tiden att Urasawa øversätts till engelska", problemet med det är bara att han faktiskt gavs ut under den førsta delen av mangavågen som fortfarande pågår, ja hans Pineapple Army kom ju till och med ut på svenska då! Fast skillnaden är att det var nåt som han bara delvis skrev själv, och att han därefter har utvecklats en hel del. Nåväl, hans stora genombrott kom med hans nästa projekt, Yawara, en blandning av sport, humor och romatik som jag fruktansvärt mycket ønskar att någon ska øversätta nångång! Därefter kom Master Keaton, vars animeadaption äntligen øversattes häromåret, føljt av ett antal andra verk, däribland detta. Enkelt uttryckt så är det här en vuxnare historia om några vanliga män som räddar jorden från undergång, dock är det inte någon speciellt rak berättelse, tvärtom så hoppar den friskt mellan olika perioder av først pojkarnas och senare männens liv, något som innebär att den här titeln kommer att fungera väldigt mycket bättre om man har møjlighet att bläddra fram och tillbaka i den. Rolling Stones "Jumping Jack Flash" är f.ø. en återkommande referens, även om den oxå har den goda smaken att väldigt tidigt låta några av gossarna spela T Rex' "20th Century Boy" genom skolhøgtalarna! Mm, T Rex...
Fick dessutom pris som bästa serie i Angoulême førra året.

BOKDELEN

Foxtrot: Orlando Bloom Has Ruined Everything TP
by Bill Amend
SC, 8.5x6.5, 128pgs, PC SRP: $8.95

Bill Amend är en av de få strippserieskaparna som verkligen har pulsen på nördarna. Den här titeln är verkligen briljant. Omslaget träffar också väldigt rätt.