Staffars Serier läser Previews 15: 4

Välkommen till vår genomgång av vad som finns med i Previews. Ett par saker innan vi startar. Det här är resultatet av vår första genomläsning av Previews, vilket innebär att det finns möjligheten att vi noterar saker som vi inte kommer att ta in till butiken av en eller annan anledning. Är det något som verkar lovande är det mycket rekommenderat att ni skickar in en beställning till butiken. När detta skrivs så är vår dollarkurs 10 kr/$ men det kan ändras rätt snabbt beroende på svängningar i valutakursen, det ger dock ett visst hum om vad tidningarna och albumen kommer att kosta.

För att dela upp arbetsbördan mellan oss så har Staffar tagit hand om mangan och hans kommentarer är i den här färgen och Björn har tagit hand om Marvel och hans kommentarer har den här färgen. Allt annat är skrivet av Staffan.

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i juni/juli. För att göra det lätt för oss så har vi följt Previews indelning av förlag.

DARK HORSE COMICS

Hellboy: The Island #1 (Of 2)
Mike Mignola (W/A)
On sale June 22, FC, 32pg, $2.99

Hellboy gör sin "storstilade" återkomst med en två-nummers miniserie, vilket känns alldeles för lite.
"Don't mess with me, Lady. I've been drinking with skeletons." Är dock ett väldigt skoj citat.

Grendel: Red, White, & Black Tpb
Matt Wagner (W), Jill Thompson (A), Phil Noto (A), Michael Avon Oeming (A), Farel Dalrymple (A), Darick Robertson (A), Dan Brereton (A), Stan Sakai (A), Kelley Jones (A), Andi Watson (A), Jim Mahfood (A), Michael Zulli (A), Phil Hester (A), Ande Parks (A), and others
On sale July 27, SC, 176pg, black, white, and red, 7" x 10", $19.95

En samling Grendel-historier som tyvärr är mer stilistiska än bra. Finns ett och annat guldkorn dock.

Oh My Goddess! Vol 21
by Kosuke Fujishima
SC, 5x7, 176pgs, B&W, $10.95

Efter hur många år som helst så sker det nu en del førändringar med Dark Horses Gudinne-utgåva. Dels så slutar den komma som tidning och inte nog med att den nu bara kommer att finnas som album, den går dessutom øver till motsatt läsordning och lägre pris, och kanske ännu viktigare så kommer vi inte längre att kunna ta in den genom Diamond. Det samma verkar før øvrigt gälla samtliga Dark Horses mangatitlar, så vi räknar med att det kommer att ta oss några veckor längre tid att få in dom framøver, och vi kommer dessutom att behøva høja vårt pris før dom med en krona per dollar. Aktuella titlar den här månaden är
Blade of the Immortal
Oh My Goddess
       samt
Super Manga Blast
OM detta innebär att ni vill säga upp någon av dessa titlar, låt oss då få veta det så fort som møjligt. Vårt inkøpspris økar alltså betydligt mer än en krona per dollar, och då vi alltså numera kommer att erbjuda dessa titlar som en ren service så uppskattar vi mycket att snarast få reda på vad ni vill!

DC COMICS

Seimaden vol. 1
by You Higuri
5" x 7.375" 180 pgs, B&W, $9.99

Ännu en titel med søta poserande pojkar. Førsta av tio volymer.

Astro City: The Dark Age #1
Written by Kurt Busiek
Art by Brent Anderson  
on sale June 22 1 of 16 32 pg, FC, $2.99

Astro City återvänder med fyra stycken fyra-nummers miniserier. (Holy, 7 soldiers, Batman!). Superhjälteserier i klassisk men ändå fräsh upplaga för er som inte läst den tidigare.

The Authority/Lobo Spring Break Massacre
Written by Keith Giffen & Alan Grant
Art and cover by Simon Bisley
On sale June 22 48 pg, FC, $4.99 US MATURE READERS

Oj, jag kan inte göra något annat än att se fram emot den här specialaren. Det ser ut att vara det som en Lobo-serie skall vara. Våldsam och parodisk mot sådant som förtjänar att retas och tar inte sig själv på alldeles för mycket allvar.

Neil Gaiman's Neverwhere #1
Written by Mike Carey
Art and cover by Glenn Fabry
On sale June 22 1 of 9 32 pg, FC, $2.99 US

Tredje mediet som den här Gaiman-historien har dykt upp i, nu väntar vi bara på dataspelet. Glenn Fabry är ett skojigt och förmodligen ett rätt bra val som tecknare.

WE3 TP
Written by Grant Morrison
Art and cover by Frank Quitely
On sale June 1 104 pg, FC, $12.99 US MATURE READERS

Den mycket trevliga miniserien får ett välförtjänt album att ställa bredvid Seaguy.

IMAGE

Age Of Bronze, Vol. 2: Sacrifice Tp
by Eric Shanower
June 5 225 pg BW $19.95

Det är ett av de mest förväntade albumen i butiken. Har du inte läst den här berättelsen om Trojanska kriget har du missat något.

MARVEL

Ultimate Fantastic Four Vol. 1 Hc
By Brian Michael Bendis, Mark Millar, Warren Ellis, Adam Kubert, Stuart Immonen
320 PGS. $29.99

Samlar de 12 första numren av UFF, alltså de två inledande historierna. En trevlig Ultimate version av Fantastiska Fyran, börjar som en rätt standard ultimatisering, men lyfter när Warren Ellis tar över som författare.

ADV FILMS

Av någon anledning så kommer ADV nu med två nya titlar som båda har ett utropstecken i titeln. Dessutom så kan båda ses som uppføljare till deras tidigare initiala framgångar. Dock får beskrivningen "Digest Size" mig att misstänka att det inte längre kommer att handla om dom tidigare utgåvornas så behagliga format. Vi får se.

Yotsuba & ! Vol.1
by Kiyohiko Azuma
Digest Size, 232 pgs, $9.99

Kyohiko Azumas nya manga handlar om en sexårig flicka som nog faktiskt är egendomligare än Shin-chan. Ja! Fler mangor om sexåringar! Till skillnad från hans tidigare Azumanga Daioh så är den här gjord i mer traditionell mangastil och består alltså inte av fyrstrippar. Tyvärr så finns det bara tre eller fyra japanska volymer än så länge, men den går ju fortfarande så det finns hopp! ^_^ Den här månadens mest emotsedda mangatitel...

Full Metal Panic: Overload! Vol. 1
by Tomohiro Nagai
Digest Size, 192 pgs, $9.99

Nu när det är dags før den andra, mer humoristiska Full Metal Panic-animen, FMP-Fumoffu, så verkar det även vara dags før en till, humoristiskare manga, før säkerhets skull av en annan skapare än den tidigare serien.

ALIAS ENTERPRISES LLC

XIII
by J. Van Hamme & W. Vance
32pgs, FC (Note Price) SRP: $0.75

För andra gången försöker ett amerikanskt förlag ge ut den här mycket trevliga europeiska serien. Vi får hoppas att de lyckats.Notera att priset endast gäller för det här numret.

Førlaget snackar lite väl mycket om att det här är seriens första amerikanska publicering, något som alltså är felaktigt. Redan før ett femtontal år sedan så gav saligt avsomnade Catalan ut två eller om det nu var tre album. Annars har den ju gått på svenska i X9.

Jag har spelat spelet som har en mycket bra konspirationshistoria som blandar in allt från Kennedymordet till hemliga maskerade brödraskap. Detta är alltså serien som spelet bygger på, har hört mycket gott om denna. Kan vara väl värt en titt.

DEL REY

Perfect Day For Love Letters Volume 1
by George Asakura
SC, 5x7, 200pgs, B&W (1 of 3) SRP: $10.95

Hum, så vitt jag førstår det så består den här mangan bara av två delar, så antingen är någon information felaktig, eller så tänker DelRey dela upp den på tre volymer i stället. Det senare är ju något som händer ibland, exempelvis var det just vad som skedde med den franska utgåvan av Adachis Short Program. Att døma av det här utdraget så är det ännu en trevlig shoujotitel. Jag tycker oxå om att den består av kortare avslutade episoder, och att det har det genomgående temat kärleksbrev gør det ju trevligt nog till en lite ovanligare produkt!

DIGITAL MANGA PUBLISHING

Antique Bakery vol. 1
by Fumi Yoshinaga
SC, 6x8, 200pgs, B&W, $12.95

Hum, jag undrar just om den här mangan kommer att kunna komma ut under den här titeln? Det finns nämligen åtminstone ett Amerikanskt bageri som heter likadant, och med tanke på hur ofta amerikaner stämmer varandra så känner jag mig fundersam! Annars så är det inte Yaoi, utan en manga med mer realistiska gestaltade bøgar som huvudpersoner. Då den dessutom är rätt så kort, bara fyra volymer, och dessutom ledde till en liveaction-tv-serie så låter det nog som något som kan vara värt att läsa.

Yellow vol. 1
by Makoto Tateno
SC, 6x8, 184pgs, B&W, $12.95

Det här däremot är Yaoi. Nu är ni antingen varnade eller tipsade! ^_^

Bambi And Her Pink Gun Vol. 1
by Atsushi Kaneko
SC, 6x8, 200pgs, B&W, $12.95

Mer våld & naket från DMP, och till skillnad från DCs øvergrepp på Tenjho Tenge så førsøker man inte att gøra om en sexig våldsmanga till något som är acceptabelt før tonårsføräldrar. Jag tyckte att det här var en funktionell sajt med information om både skaparen och mangan, och om inte det räcker så finns det fler länkar där!

DR MASTER

Tsukihime Volume 1
by Type-Moon & Shyonen Sasaki
SC, 5x7, 200pgs, B&W, SRP: $9.95

Hmm, det här var intressant. Mangan och animen gjordes alltså samtidigt och har någorlunda samma handling, MEN mangaversionen av karaktärerna ligger närmare dom ursprungliga spelen... Så det är snyggt, populärt och innehåller vampyrer och flickor med svärd, vad mer behøvs? Dock bør kanske nämnas att det här är fjärde månaden som vi ser listningar från det här førlaget, och dom har ännu inte lyckats få ut nånting alls.

RahXephon Volume 1 Novel
by Hiroki Ohnogi
SC, 5x7, 200pgs, B&W, SRP: $7.95

Hmm, det här låter mer som en novellsamling än en roman, men i vilketdera fallet så är det bara text. Annars har vi just fått in den førsta volymen av den trevliga mangaadaptionen från Viz.

GEMSTONE PUBLISHING

The Life And Times Of Scrooge Mcduck Tp
by Don Rosa
SC, 7x10, 256pgs, FC SRP: $16.99

När det gäller efterfrågade album så tror jag att det här tar priset. Farbror Joakims Liv i en enda behändig samling.

HEADLESS SHAKESPEARE PRESS

The Brontes: Infernal Angria #1
by Craig McKenney & Rick Geary
24pgs, B&W (1 of 3) SRP: $4.00

Varje månad brukar det finnas det egentligen ett projekt som får mig säg "Huh?" Detta är det projektet. En fantasyserie om familjen Brontë tecknad av Rick Geary. Bara märklig och jag måste få se det.

iBooks

Valerian Volume 1 Tp
by Jean-Claude Mézières & Pierre Christin
SC, 7x10, 176pgs, FC SRP: $17.95

Vi vet inte så noga vad det här albumet kommer att innehålla, førlaget anger alltså att det ska vara en trilogi, problemet med det är ju bara att det inte finns någon Linda & Valentin-trilogi. Av omslaget att døma och den vaga beskrivningen skulle det dock kunna røra sig om dom två sista svenska albumen, samt det nästføljande albumet. Fast det är alltså bara min teori. Tyvärr studsar våra mail till førlaget, så vi har inte lyckats få fram nån mer information därifrån heller...

IDW PUBLISHING

Dragonlance: The Legend Of Huma Tp
by Brian Augustyn, Richard Knaak, Trampus Whiteman, Sean Jordan Mike S. Miller, Rob Stotz
SC, 7x10, 160pgs, FC $14.95

Serie baserad på en mycket bra Dragonlance-historia. Om du gillade Hedge Knight så kan det här definitivt vara något för dig.

Forgotten Realms: The Dark Elf Trilogy: Book Iñhomeland #1 (Of 3)
by R.A. Salvatore, Andrew Dabb, Tim Seeley
48pgs, FCÑCover A: Tim Seeley--$4.95

Serieadaption av R.A. Salvatores historia om Drizzt Do'Urdens uppväxt. Dark Elf trilogin hör till mina favoriter i fantasygenren, så jag ser fram emot att se en serieadaption. Frågan är dock om tre nummer per bok i trilogin är tillräckligt.

Kyle Baker Publishing

The Bakers #1
by Kyle Baker
32pgs, B&W SRP: $3.00

Kyle Baker satsar på egen serie om sin familj. Smålustig men kommer att ha får få rutor per sida för att jag skall vilja köpa den.

Så Kyle Baker har valt att låta den ointressantaste serien från Kyle Baker Cartoonist få en egen tidning. Jaha. Det skulle iofs gøra den titeln intressant, men tyvärr verkar det inte som om han kommer att fortsätta med sin antologi.

Nat Turner #1
by Kyle Baker
32pgs, B&W SRP: $3.00

Det här däremot låter betydligt intressantare, Bakers cartooniga stil bør kunna resultera i en betydligt mindre gäspningsbar läsupplevelse än vad som annars allför ofta är fallet med historiska adaptioner.

PANTHEON BOOKS

Ice Haven Gn by
Daniel Clowes
HC, 8x6, 88pgs, FC SRP: $18.95

Pantheons stora serieår fortsätter med en inbunden Daniel Clowes utgåva. Osäker på om detta tidigare publicerats i Eightball men med tanke på hur långsam Clowes är så är det säkrast att anta det.

POISON PRESS

Cavalcade Of Boys Volume 1 Tp
by Tim Fish
SC, 6x9, 192pgs, B&W SRP: $14.00

Amerikansk yaoi! Eller nja, detta är serier om homosexuella för homosexuella men det är mycket möjligt att yaoi-älskarna bör ta en titt på dessa serier.

TOKYOPOP

Beck:Mongolian Chop Squad Volume 1
by Harold Sakuishi
SC, 5x7, 192pgs, B&W, $9.99

Väldigt populär musikmanga. Fast till skillnad från exempelvis Sensual Phrase och Dragon Voice (før att nämna ett par av dom andra bra titlarna!) så är den här betydligt mer verklighetstrogen. Känns faktiskt rätt mycket som en sportmanga på samma sätt som Hikaru no Go fungerar som en sportmanga, samma typ av upplägg och utveckling men då om rock i stället før exempelvis basket.

Heat Guy J
by Kazuki Akane, Satelight, Chiaki Ogishima & Nobutero Yuki
SC, 5x7, 192pgs, B&W, $9.99

Aah, det är ännu en animeadaption, dessutom en av dom som inte låter speciellt intressant.

Sakura Taisen Vol. 1
by Hiroi Ouji & Itsuku Masa
SC, 5x7, 192pgs, B&W, $9.99

Jag är nästan säker på att det finns något skäl till att førlaget har valt att kalla denna titel før Sakura Taisen hellre än Sakura Wars. Att både dataspelen och animeversionerna har getts ut under namnet Sakura Wars i USA måste väl innebära att det blir lättare att sälja mangan under ett annat namn? I synnerhet som dom andra varianterna har ett rätt så gott rykte... Nä, som så ofta förr så førstår jag inte Tokyopops beteende!
Iallafall så bygger den här versionen på tv-serien, och den är skriven av Sakura Wars skapare, samt tecknad av en duktig nykomling som rätt väl føljer Fujishimas ursprungliga figurdesign. Nästan så att man undrar om han kan ha jobbat som assistent på Oh My Goddess!

TOP SHELF PRODUCTIONS

Aeiou Gn
by Jeffrey Brown
SC, 4x6, 224pgs, B&W SRP: $12.00

Det tredje och avslutande delen av Jeffrey Browns flickvänstrilogi. Tidigare bara utgiven av Brown själv som en ihoptejpad minicomic.

VIZ

Shojo Beat Volume 1 #1 July 2005
Magazine, 330pgs, PC, SRP: $5.99

Av en eller annan säkerligen helt omotiverad anledning så bestämde sig Viz før att lägga ner sin nyligen shoujofierade antologi Animerica Extra, før att nu i stället starta en shoujo antologi. Fast inte klarar dom av att kalla den Shoujo Beat, ack nej. Nåja, ingenting fortsätter från AniX, så det är bara att hoppa på den här nu från starten!
Så jag førsøker uttala mig lite vagt om innehållet, huvudsakligen pga att Vizs Previewslistning inte inkluderar någon egentlig information!
    Kaze Hikaru av Taeko Watanabe
Enkelt uttryckt (inte så att jag egentligen är villig att uttrycka mig enkelt, men...) så är det här en shoujomotsvarighet till Rurouni Kenshin. Før att kunna hämnas sina mørdade familjemedlemmar så klär en ung flicka ut sig till man och går med i Shinsengumi. Hmm, med tanke på att det kommer att handla om Shinsengumi så borde det kanske vara vettigare att jämføra denna titel med Peace Maker Kurogane?
    Absolute Boyfriend av Yuu Watase
Ännu en Watase-titel, fast den här låter klart annorlunda. Flicka får testa en perfekt pojkvän som så där lite händelsevis råkar vara en robot...
Det här är alltså en av hennes aktuella titlar, så jag vet inte så mycket om den.
    Crimson Hero av Mitsuba Takanashi
Flicka vill spela volleyball, fast hennes familj vill tvinga på henne en traditionell kvinnoroll. DCs utgåva av Takanashis The Devil Does Exist borde annars dyka upp rätt så snart. (Det hade alltså varit lättare att säga något om den här mangan om jag hade fått se den andra titeln først!)
    Nana av Ai Yazawa
Handlar om två flickor som båda heter Nana. Vet inte om det spelar så stor roll vad den här titeln handlar om, har ni läst Yazawas Paradise Kiss så vet ni att ni vill ha den här.
    Godchild av Kaori Yuki
Kaori Yuki är väl mest känd før Angel Sanctuary. Tyvärr innebär det att det här inte är en manga før mig. Å andra sidan så är det en av dom saker som verkar trevliga med den här antologin, det må vara en shoujotitel, men det innebär inte att det kommer att bli en speciellt enhetlig titel. Det kommer helt klart att bli mer variation än vad dom västerländska Shonen Jump-titlarna uppvisar!
    Baby & Me av Marimo Ragawa
Om en 11-årig pojke som pløtsligt både får børja ta hand om sin 2-årige bror och skøta hemmet så att deras far ska kunna klara av sitt krävande jobb efter det att pojkarnas mor avled.

Sexy Voice And Robo Volume 1
by Iou Kuroda
SC, 5x7, 400pgs, B&W, SRP: $19.99

Jag vet inte riktigt varfør man kallar det här før Vol 1, 400 sidor innebär att man har slagit ihop dom två Japanska volymerna till en enda. Även om beskrivningen väldigt mycket låter som en film av Atom Egoyan så är det här nog mer en deckarmanga, om än med vissa cyberpunkøvertoner.

Full Moon O Sagashite Volume 1
by Arina Tanemura
SC, 5x7, 208pgs, B&W, SRP: $9.95

Arina Tanemura är väl mest känd før sin Kamikaze Kaitou Jeanne, utom då här i Sverige där nog fler känner till hennes Time Stranger Kyoko. Nu är det då dax før hennes Amerikanska debut med detta hennes nästføljande verk.

Tokyo Boys & Girls Volume 1
by Miki Aihara
SC, 5x7, 208pgs, B&W, SRP: $8.99

En till titel av Hot Gimmicks skapare? Tyvärr får det mig att misstänka att det här är något som vi inte kommer att sälja speciellt bra av, så jag skulle uppskatta att få besked nu om ni är intresserade!

Fushigi Yugi: Genbu Kaiden Volume 1
by Yu Watase
SC, 5x7, 200pgs, B&W, SRP: $8.99

Det här är inte en fortsättning på Fushigi Yugi, nej man kan nog säga att det är tvärtom, då den "moderna" delen utspelar sig långt tidigare, närmare bestämt 1923. Det handlar bland annat om bakgrunden till boken som Miaka och Yui hamnar i, men annars så utspelar sig även denna berättelse i The Universe of the Four Gods. Det här är en av Watases nyaste mangor, och så vitt jag vet går den fortfarande.

Ouran High School Host Club Volume 1
by Bisco Hatori
SC, 5x7, 184pgs, B&W, SRP: $9.99

Ok, det här låter väldigt mycket som en kombination av Boys over Flowers &Hana-Kimi, även om jag tror att den här ska vara lite mer humoristisk.Fruits Basket-fansen verkar gilla den. (Illa, jag säger nästan ingentingom den utan rabblar bara upp andra titlar! Eheheh.)

Ultra Maniac Volume 1
by Wataru Yoshizumi
SC, 5x7, 184pgs, B&W, SRP: $9.99

Äntligen! Det är nu nästan två år sen Yoshizumis Marmalade Boy avslutade sin Amerikanska publicering, så det är verkligen på tiden att någon av hennes andra titlar øversätts! Valet av Ultra Maniac känns inte helt fel (Jaja, så animen har just børjat ges ut i USA, ett sånt sammanträffande...), även om huvudpersonerna här är något yngre än vad hennes karaktärer annars brukar vara. Å andra sidan är just det något som ger mer utrymme åt en av hennes andra styrkor, nämligen skildringen av flickors vänskap. Fast det innebär ju inte att hon før den skull ignorerar romantiska førvecklingar och stora doser humor. Samt magi, vilket väl mer än flickornas ålder är vad som gør den här mangan en bit annorlunda än hennes øvriga titlar.

W.W. NORTON

The Plot: The Secret Story of "The Protocols Of The Elders Of Zion"
by Will Eisner
HC, 7x10, 100pgs, B&W, MSRP: $19.95

Eisners sista verk kommer ut på ett mycket respekterat "riktigt" bokförlag. Det är något som är nästan lika poetiskt över det som att Charls Schulz dog samma dag som sista Peanuts-strippen trycktes.

BOKDELEN

Doonesbury: The Long Road Home Tp
by G.B. Trudeau
SC, 6X8.5, 96pgs SRP: $9.95

Tidigare har han tagit kål på sina figurer, den här gången tog han bara ett ben.

Make Love The Bruce Campbell Way Hc
by Bruce Campbell
HC, 6x9, 304pgs, B&W SRP: $23.95

Bruce Campbell, b-skådisarnas konung, kommer ut med sin andra bok. Denna gång handlar det om relationer och kärlek, problemet är, som Bruce själv har sagt, att han inte har någon koll på relationer själv. Bruce är en mycket skicklig komisk författare och jag ser mycket fram emot denna bok (inte bara för tipsen).