Staffars Serier läser Previews 15: 6

Välkommen till vår genomgång av vad som finns med i Previews.

Tyvärr blev det ingen genomgång förra månaden då tiden och orken tog slut efter Malmömässan, men nu tar vi nya tag igen.

Ett par saker innan vi startar. Det här är resultatet av vår första genomläsning av Previews, vilket innebär att det finns möjligheten att vi noterar saker som vi inte kommer att ta in till butiken av en eller annan anledning. Är det något som verkar lovande är det mycket rekommenderat att ni skickar in en beställning till butiken. När detta skrivs så är vår dollarkurs 10 kr/$ men det kan ändras rätt snabbt beroende på svängningar i valutakursen, det ger dock ett visst hum om vad tidningarna och albumen kommer att kosta.

För att dela upp arbetsbördan mellan oss så har Staffar tagit hand om mangan och hans kommentarer är i den här färgen och Björn har tagit hand om Marvel och hans kommentarer har den här färgen. Allt annat är skrivet av Staffan.

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i augusti/september. För att göra det lätt för oss så har vi följt Previews indelning av förlag.

DARK HORSE COMICS

The American Tpb
Mark Verheiden (W), Chris Warner (A), Grant Miehm (A), Doug Braithwaite (A), Frank Miller (A), Mike Mignola (A), And Jim Lee (A)
On sale September 14, SC, 360pg, b&w, 5 3/4" x 8 1/4", $14.95

1986 så døk det upp några serier som drog ut några aspekter av superhjältekonceptet till sin konsekvens, eller kanske snarare sina møjliga konsekvenser. Først hade vi The Dark Knight Returns, Frank Millers version (eller vision om man så føredrar) av hur ett faktiskt superhjälteuniversum på sikt skulle utvecklas. Därefter kom vad jag själv fann intressantare som ide, nämligen Watchmen, Alan Moores funderingar om hur vår "verkliga" värld skulle utvecklas om det faktiskt fanns superhjältar. Slutligen kom så Mark Verheidens The American, ett verk som mestadels har glømts bort i genomgångar av dom "historiska" superhjälteverken. Det kan finnas flera skäl till detta, dels så kom det ut på vad som då var ett førhållandevis oetablerat førlag, Dark Horse, vidare så var det i svart/vitt, något som førmodligen är olagligt vad gäller superhjälteserier, samt slutligen så var det ju en superhjälteserie utan superhjältar! Det är just det sistnämnda som gør den här serien till den mest intressanta i mitt tycke, vad Verheiden har gjort är att visa på hur man skulle kunna skapa intrycket av superhjältar i en värld utan superkrafter. The American gick først som en femnummers miniserie, vilken därefter fick diverse fortsättningar. Tyvärr är det senare något av en svaghet, då den ursprungliga miniserien väldigt väl berättar en historia som till viss del tappas bort i dom senare avsnitten. Fast å andra sidan med tanke på den här volymens pris så är den ju fortfarande väl värd pengarna även om man bara läser den ursprungliga miniserien, i synnerhet med tanke på att det är en av dom där närmast nødvändiga åttiotalsserierna!

Lady Snowblood Volume 1 Tpb
by Kazuo Koike & Kazuo Kamimura
SC, 5x7, 288pg, B&W, $14.95

Tjosan! Det här är originalmangan, som sen filmades (ett par filmer, faktiskt), och vars filmversioner i sin tur blev något av huvudinspirationen før Tarantinos Kill Bill-filmer. Sålunda; Det var här det børjade!

DC COMICS

Jack Cross #1
Written by Warren Ellis Art and cover by Gary Erskine
On sale August 24 , 32 pg, FC, $2.50 US

Warren Ellis gör något som han är bra på. Deckaraction berättad i en månatlig tidning. Kommer att vara läsvärd.

Justice #1
Written by Jim Krueger and Alex Ross Art by Doug Braithwaite & Ross
On sale August 17 , 1 of 12 , 40 pg, FC, $2.99 US

En historia som vi sett tidigare, skurkar som går samman för att besegra hjältarna. Det som gör skillnaden den här gången är att den är målad av Alex Ross. Kommer att komma ut varannan månad.

Watchmen: The Absolute Edition Hc
Written by Alan Moore
Art and cover by Dave Gibbons
on sale October 5 , Oversized, slipcased hardcover , 464 pg, FC, $75.00 US

Oh, det här blir pengahuvudvärken den här månaden. En Deluxe utgåva av Watchmen, med ny färgläggning som måste godkännas av Dave Gibbons. Ytterligare material som producerades för Graphitti utgåvan för många herrans år sedan. Allt i en "europeisk" albumstorlek. Känns mycket lockande. Observera att det kommer att dröja fram till oktober innan den här utgåvan kommer ut.

Solo #6
Written by Brian Azzarello, Chuck Dixon, John Arcudi, Joe Kelly and Andrew Helfer
Art by Jordi Bernet
On sale August 31 , 48 pg, FC, $4.99 US

Jordi [Torpedo 1936] Bernet får en Solo-tidning med en hel del historier som verkar passa hans teckningsstil väldigt bra.

Wildsiderz #1
Written by J. Scott Campbell & Andy Hartnell
Art and cover by Campbell
On sale August 3 , 1 of 5 , 40 pg, FC, $3.50 US

J. Scott Campbell [Danger Girl, Gen13] återvänder till serier med en ny serie som verkar vara betydligt närmare Gen13 än Danger Girl. Detta kommer med största sannolikhet bli tuggummi-action, skoj för stunden.

Top 10: Beyond The Farthest Precinct #1
Written by Paul DiFilippo
Art and cover by Jerry Ordway
On sale August 17 , 1 of 5 , 32 pg, FC, $2.99 US

Vad är nu detta. En Top Ten miniserie utan vare sig Alan Moore, Gene Ha eller Zander Cannon? Den är tecknad av Jerry Ordway så det kommer att se kompetent ut även om jag tror att de flesta bakgrundsskämten kommer att försvinna. Författaren känner jag inte till tydligen har han skrivit några sci-fi böcker. Vet inte riktigt hur jag känner om det här. å ena sidan så vill jag läsa fler serier om poliserna på Precinct 10 men samtidigt vill jag att minnet av Top Ten som en fantastisk serie skall vara intakt.

V For Vendetta - New Edition Hc
Written by Alan Moore
Art and cover by David Lloyd
on sale September 7 , 296 pg, FC, $29.99 US

Holy Hardcover, Batman! Ytterligare en Hard-cover utgåva av en Alan Moore-serie. Inte lika extravagant som Watchmen men väl värt priset.

Testarotho Vol. 1
by Sanbe Kei
5" x 7.375", 168pg, B&W, $9.99

Pseudo-medeltidsmanga i fyra vagt oavslutade volymer. Dom japanska läsarna har nu väntat i fyra år på en fortsättning som førmodligen aldig kommer att dyka upp...

Måste erkänna att jag førstår mindre och mindre av DCs principer før urval av manga!

 

MARVEL

Marvel 1602- New World # 1 & # 2 (of 6)
by Greg Pak, Greg Tocchini
32 Pgs. $3.50

Neil Gaimans 1602 får en uppföljare, men förutom att han skrev originalet så har Neil inget med detta att göra. Andy Kubert är också utbytt mot Greg Tocchini som kan vara en välkommen händelse då han inte är lika stel som Andy är.

WHA... HUH?
By Brian Michael Bendis, Stan Lee, Mark Millar, J. Michael Straczynski, Garth Ennis, Brian K. Vaughnan, Peter David Jim Mahfood
48 Pgs $3.99

Wha... Huh? Dyker upp igen efter att ha stukits från What If månaden från förra året på grund av att ledningen tyckte den var för vågad, vad som har ändrats vet jag inte, men nu ska den iaf dyka upp. Tecknare är Jim Mahfood, en av mina personliga favoriter. Tyvärr skriver han inte historierna själv, men han är skicklig nog för att jag vill ta en titt på denna tidning.

Marvel Visionaries- Chris Claremont HC
by Chris Claremont, John Byrne, Michael Golden, Dave Cockrum, Frank Miller, Bill Sienkiewicz, Barry Windsor-Smith, John Bolton, Art Adams, Alan Davis, Jim Lee & Salvador Larroca
376 Pgs $29.99

Chris Claremont firar att det är trettio år sedan han skrev sin första X-Men historia. Så Marvel ger ut en best-of samling av hans Marvel historier. Om du älskar den gamla klassiska Claremont, men inte redan har dessa tidningar så kan det vara värt en titt.

Stormbreaker- the Saga of Beta Ray Bill tpb
by Michael Avon Oeming, Daniel Beman, Andrea di Vito
144 pgs $16.99

Mycket underhållande serie om en av de bisarrare karaktärer som befolkar Marveluniversumet, om du gillar de kosmiska marvelhistorierna så är detta något du bör ta en titt på.

CHECKER BOOK PUBLISHING GROUP

Theodor Seuss Geisel: Early Works Volume 1 Hc
by Theodor Geisel
HC, 7x10, 200pgs, B&W SRP: $22.95

Theodor Geisel är mer känd som barnboksförfattaren Dr. Seuss. Detta är dock en samling av tidigt material innan han slagit igenom.

DEL REY

Gacha Gacha Volume 1 Gn
by Hiroyuki Tamakoshi
SC, 5x7, 200pgs, B&W, $10.95

Jag antar att det här faktiskt är den naturliga utvecklingen før Boys Be..., eller iallafall før den mangans tecknare Hiroyuki Tamakoshi, som nu även tar øver manusførfattandet, vilket resulterat i en titel med større inriktning på flickors anatomi... Eller kanske bara en flicka, hon har nämligen pløtsligt fått åtminstone fyra personligheter! Fast till skillnad från exempelvis Othello (som jag bara nämner i en lømsk førhoppning att en eller annan av er ska plocka upp den mangan) så kommer det sig inte av psykologiska skäl, utan av science-fiktiva diton! Fast annars är den här mangan både søt & skoj, så gillar ni Boys Be... så ska ni inte undvika denna!

Love Roma Volume 1 Gn
by Minoru Toyoda
SC, 5x7, 200pgs, B&W, $10.95

 En rätt så kort titel från DelRey, Kärlek vid førsta øgonkastet, javisst, men när Hoshino før førsta gången träffar Negishi så frågar han om dom ska bli ihop! Egentligen låter det som en Doris Day-sång, och när jag tänker närmare efter så kan ju det inte vara helt fel! Det kommer iofs att visa sig att jag har fel i just det exemplet, det här är trots allt en väldigt vardaglig, realistisk romantisk historia. Det är kanske så det är, ska det bli fler än tre volymer så behøvs såpoperaelement. Annars så ska CLAMP tydligen vara väldigt førtjusta i den här titeln...

DRAWN & QUARTERLY

Baghdad Journal: An Artist In Occupied Iraq Hc
by Steve Mumford
HC, 13x10, 224pgs, FC SRP: $34.95

Av vad jag kan utläsa från previewstexten är det här inte serier utan illustrationer och målningar. Låter rätt intressant, kul att Sacco får lite konkurrens.

FANTAGRAPHICS BOOKS

Art School Confidential Tp
SC, 6x6.5, 204pgs, PC SRP: $14.95

Ah, ny film baserad på Dan Clowes serier och ett nytt album. Till skillnad från Ghost World så är originalserien väldigt kort [omkring 6 sidor om jag inte minns fel] så de bygger ut det hela med manuskript, foton och dylikt. För fanatiker.

Hank Ketcham's Complete Dennis The Menace 1951-1952 Hc
HC, 5.5x6, 624pgs, B&W SRP: $24.95

Fantagraphics utökar sitt sortiment av kompletta utgåvor av dagspresserier med Dennis. Formatet verkar vara 1 illustration per sida så det här blir tjocka böcker.

The Merchant Of Dennis The Menace Tp
SC, 9x9, 256pgs, B&W SRP: $19.95

Vill du veta mer om serien och dess skapare så släpper de påpassligt även den här memoaren av Hank Ketcham.

Rocky: The One And Only Gn
by Martin Kellerman
SC, 9x9, 96pgs, B&W SRP: $12.95

Titta Rockys amerikanska debut. Blir intressant att se hur de lyckas föra över dialogen till engelska.

G T LABS

Bone Sharps, Cowboys, & Thunder Lizards Gn
by Jim Ottaviani & Various
SC, 7x10, 176pgs, PC SRP: $22.95

Om de män som jagade dinusaurieben i slutet av 1800-talet. Det framgår inte av texten men Zander Cannon är en av illustratörerna tillsammans med resten av hans art studio "Big Time Attic". Detta kommer med största sannolikhet vara otroligt skoj att läsa.

GRAPHIX

Queen Bee
by Chynna Clugston
SC, 6x9, B&W SRP: $8.99

Blue Monday & Scooter Girl gör en ny serie åt barnboksförlaget Scholastic. Verkar vara mycket mer manga över detta än över hennes tidigare serier.

TOKYOPOP

Girls Bravo Volume 1
by  Mario Kaneda
SC, 5x7, 192pgs, B&W (1 of 10) $9.99

Det här handlar om en pojke vid namn Yukinari som är väldigt kort och har komplex før detta, något om har resulterat i att han blir totalt dominerad & utnyttjad av alla flickor, något som i sin tur har resulterat i att en flickas berøring ger honom utslag! Inklusive den storbystade grannflickan Kirie, som nog egentligen gillar honom trots att hon tenderar att regelbundet klippa till honom. Jag tror faktiskt att han skulle kunna vara den mjäkigaste mangahuvudpersonen som jag hittills har råkat ut før! Nåväl, en vacker dag så dyker pløtsligt Miharu upp i Yukinaris badkar, en flicka som inte bara är väldigt søt och kortare än Yukinai, hon är dessutom en flicka som inte ger honom utslag! Naturligtvis visar det sig att hon kommer från en annan värld, Selane, varifrån det tydligen går att nå jorden genom vatten. Praktiskt nog, då bara en av tio innevånare där är man! Därefter dyker ytterligare ett par Selane-flickor upp, och med ett syskonpar från Yukinaris skola så är persongalleriet någorlunda komplett. Så därmed har man väl en något enklare Oh My Goddess-variant, om än utan allt det extra bagage som den mangan med tiden ackumulerade. Samt med større brøst, och generellt mer inriktning på flickors anatomi.

Kamichama Karin Volume 1
by Koge-Donbo
SC, 5x7, 192pgs, B&W (1 of 6), $9.99

Mer Koge-Donbo, så jag räknar med fler närmast olidligt søta karaktärer och en rejäl dos ångest under ytan. Själv tyckte jag ju väldigt mycket om Pita-Ten, så jag har stora førväntningar på denna titel!

Kanpai! Volume 1
by Maki Murakami
SC, 5x7, 192pgs, B&W (1 of 2), $9.99

Mer icke-shounen ai av Gravitations skapare.

TOP SHELF PRODUCTIONS

Tricked Gn
by Alex Robinson
SC, 6x9, 320pgs, B&W SRP: $19.95

Vad jag har väntat på den här. Box Office Poison är en av mina absoluta favoriter bland de senare årens album och väntan på nästa serie har varit nästan outhärdlig. Det första jag skriver upp när det gäller mina egna beställningar.

VIZ

Jojo's Bizarre Adventure Volume 1 Tp
by Hirohiko Araki
SC, 192pgs, B&W, $7.99

Hirohiko Arakis Baoh var en av dom tidigare Viz-titlarna, nu så där femton år senare har man äntligen nått fram till vad som är hans huvudsakliga verk! Känns dock som om det är tio år før sent... Våldsam & grotesk, en fightmanga før något äldre läsare, säg äldre tonår. Lägg till øverdrivet många referenser till västerländsk rock och man får något som var rätt typiskt før 80- och 90-talens Japan! Namnet Jojo är alltså en referens till Beatles "Get Back"! Det här är den tredje Jojo-mangan, den som påbørjar seriens inriktning på vad som väl närmast är superhjälte-action. Fist of the North Star med kultstatus...

Zatch Bell Volume 1 Gn
by Makoto Raiku
SC, 5x7, 192pg, b&w $9.95

Undrar just varfør dom vill kalla "Konjiki no Gash Bell !!" før Zatch Bell? Fast till skillnad från Viz førra førsøk att ge ut den här titeln så har dom iallafall døpt om demonen från Gash till Zatch nu. Det finns hursomhelst även en animeversion, och den här ugåvan är näst intill ett år førsenad.

BOKDELEN

Arguing Comics: Literary Masters On A Popular Medium Tp
SC, 6x9, 176pgs SRP: $22.00

En samling texter om serier av så skilda storheter som Umberto Eco och Marshall McLuhan.