Staffars Serier läser Previews 15: 8

Välkommen till vår genomgång av vad som finns med i Previews.

Ett par saker innan vi startar. Det här är resultatet av vår första genomläsning av Previews, vilket innebär att det finns möjligheten att vi noterar saker som vi inte kommer att ta in till butiken av en eller annan anledning. Är det något som verkar lovande är det mycket rekommenderat att ni skickar in en beställning till butiken. När detta skrivs så är vår dollarkurs 11 kr/$ men det kan ändras rätt snabbt beroende på svängningar i valutakursen, det ger dock ett visst hum om vad tidningarna och albumen kommer att kosta.

Vi har en ny bekantskap den här månaden, Robert Weichbrodt har tagi sig an Marvel-texterna, hans kommentarer är i den här färgen. Staffar har huvud ansvaret om mangan och hans kommentarer är i den här färgen, allt annat är skrivet av Staffan.

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i oktober/november. För att göra det lätt för oss så har vi följt Previews indelning av förlag.

DARK HORSE COMICS

Nexus Archives Volume 1 Hc
Mike Baron (W) And Steve Rude (A)
On sale November 16, HC, 216pg, b&w & FC, 7" x 10", $49.95

Jag skrev om detta album i vår blog. Har du pengarna är denna förmodligen värd pengarna.

Eden Volume 1: It’s An Endless World! Tpb
by Hiroki Endo
SC, 216pg, b&w, 5" x 7", $12.95

Jag har sett Eden beskrivas som Akira før 2000-talet, så man ska kanske säga tack och lov att det är Dark Horse som ska ge ut den här titeln? I Japan går den i likhet med Blade of the Immortal i Afternoon, och det är en av dom få titlarna där som ibland faktiskt är våldsammare än Blade of…! Dom har dessutom det gemensamt att merparten av våldet motiveras av handlingen, så dom behøver allt ges ut ocensurerade...

DC COMICS

Arkham Asylum Anniversary Edition Sc
Written by Grant Morrison
Art and cover by Dave McKean
On sale October 5 212 pg, FC, $17.99 US MATURE READERS

Äntligen så kommer den här utgåvan i mjuka pärmar. Det låter dock lite skoj när de säger att de firar 16-årsdagen när Hard Covern kom till 15-årsdagen.

Infinite Crisis #1
Written by Geoff Johns
Art by Phil Jimenez & Andy Lanning
On sale October 12 1 of 7 40 pg, FC, $3.99 US

Så är den äntligen här den nya Crisis on Infinitive Earth miniserien som skall ta kål på DC universumet. Det var ett tag sedan DC hade en krossöver av den här storleken och liksom ovan nämnda så riskerar denna att ge permanenta men för åtminstone en superhjälte. Det talas bland annat om en ny motsvarighet till Flash-händelsen.

Showcase Presents: Metamorpho Vol. 1 Tp
Written by Bob Haney and Gardner Fox
Art by Ramona Fradon, Jack Sparling, Mike Sekowsky and others
On sale Oct 5 560 pg, B&W $16.99 US

DC kommer äntligen med sin egna "Essential" utgåvor och först ut är Metamorpho. Detta är något som jag har väntat på väldigt länge, kanske inte just Metamorpho [även om jag ser fram emot att läsa den] men att de ser till att använda sitt enorma lager av serier. Det är väl lika bra att notera att den här liksom Essentials kommer att vara svart-vit.

Kamikaze Kaito Jeanne Vol. 1
By Tanemura Arina
5" x 7.375" 176 pg, B&W, $9.99

Minsann, då kommer nu KK Jeanne på engelska! Jojo, før ovanlighetens skull så låg Sverige føre USA med denna mangan!

Captain Atom: Armageddon #1
Written by Will Pfeifer
Art by Giuseppe Camuncoli & Sandra Hope
On sale October 19 1 of 9 32 pg, FC, $2.99 US

En DC hjälte flyttar till Wildstorm-universumet! Jag tror det här är första gången som de flyttar en figur permanent [Lobo förutsätter jag bara är där temporärt] till Wildstorm.

Robotech: Prelude To The Shadow Chronicles #1 & 2
Written by Tommy Yune, Jason Waltrip & John Waltrip
Art and cover by Omar Dogan & Udon Studios
On sale Oct 5 and Oct 19 1 and 2 of 5 32 pg, FC, $3.50 US

Det är en ny Robotech saga på gång och det här skall ge förhistorien till filmen som är på väg/har gått upp på bio i Japan.

Loveless #1
Written by Brian Azzarello
Art and cover by Marcelo Frusin
On sale October 26 40 pg, FC, $2.99 US

Vad är nu detta? En amerikansk western utan övernaturliga inslag? Hur går det ihop? Visserligen är det en europeisk tecknare men ändå. Skämt åsido så är det väldigt trevligt att se mer material av den här typen och förhoppningsvis så lever serien upp till sitt smakprov i Previews.

IMAGE COMICS

Spawn Collection, Volume 1 Tp & Hc
Written By Todd Mcfarlane & Others
Art & Cover By Todd Mcfarlane
October 26 240 pg FC $19.95 (TP) $29.95 (HC)

Det här materialet har varit ur tryck väldigt länge. Det är värt att notera att två nummer inte finns med. Spawn #9 som är skriven av Neil Gaiman och som innehåller den Gaiman-ägda figuren Angela och #10 som är ett samarbete med Dave Cerebus Sim. För er McFarlane-nostalgiker.

MARVEL

THE BOOK OF LOST SOULS av J. Michael Straczynski och Colleen Doran.

Om man som jag för all del gillar det JMS åstadkommit på Amazing Spider-Man och Fantastic Four, men ändå allra mest högaktar sådant som Midnight Nation så är debuten av Lost Souls riktigt efterlängtad. JMS är som bäst när han fått hitta på allt själv. Historien spinner kring Jonathan som efter ett självmordsförsök vaknar upp någon HELT annan stans än var han tänkt sig. I ett mycket märkligt land där det gäller att lära sig spelreglerna illa kvickt om man inte vill möta… The Dark Man. Tecknar gör den alltid lika förtjusande Colleen Doran som här verkar vara minst lika inspirerad som vanligt. Gillar man författaren, tecknaren och , kan jag tänka mig, Sandman, så vill man nog följa det här från början.

MARVEL MONSTERS

När man nämner Marvels skräckera tänker de flesta på sjuttiotal och Dracula men mer än tio år innan dess, innan marveluniversumet blommat , befolkades titlar som Tales to Astonish av de mest bisarra och charmiga monster med namn som Bombu, Fin fang Foom och Titano. Nu gör vissa av dessa Marvel Monsters comeback i några trevliga specialare. Den roligaste av dessa verkar vara den förstnämnda men även de andra är intressanta:

MARVEL MONSTERS: MONSTERS ON THE PROWL av Steve Niles och Duncan Fegredo.

Hulk, Thing, Giant-Man och Beast tacklar en hel hord med gamla charmtroll.

MARVEL MONSTERS: WHERE MONSTERS DWELL av Peter David, Arnold Pander och Keith Giffen m.fl.

En bukett nya monsterhistorier från några kreatörer som är omvittnade fans av orginalen.

MARVEL MONSTERS: FIN FANG FOUR av Roger Landsridge och Mick Gray.

Här går de fyra monstren Googam - Son of Goom, Elektro, Gorgilla och Fin Fang Foom ihop för att förgöra världen (naturligtvis). Titeln anspelar givetvis på Fantastic Four ifrån vilkas huvudkvarter handlingen utgår.

MARVEL MONSTERS: DEVIL DINOSAUR av Eric Powell.

Hulk ger sig på Devil Dinosaur. Kan det bli vare sig mera bisarrt eller vackert?

STOKERS DRACULA HC av Roy Thomas och Dick Giordano.

Trettio år efter det att denna adaption av romanen påbörjades kan man äntligen läsa slutet. Om man har en vurm för Dracula och den särpräglade tuschlaverade svartvita stilen från Marvels sjuttiotalsmagasin är det här en njutning.

MARVEL VISIONARIES: JOHN ROMITA JR. HC.

Romita Jr är en av de kanske starkaste marveltecknarna genom tiderna. Till skillnad från många klarar han att balansera vackra teckningar med ett exemplariskt historieberättande och det är inte få titlar han jobbat på sedan brytningen mellan sjuttio – och åttiotal. Här kommer en flådig bok med ett urval från Iron Man, Amazing Spider-Man och givetvis favoriten Daredevil m.fl.

X-MEN: BIZARRE LOVE TRIANGLE av Peter Milligan och Salvador Larocca.

En ny mutant med ögon för Gambit börjar i Xaviers skola och husfriden är givetvis det första som åker ut genom fönstret. Peter Milligan vet hur en X-såpa ska skruvas.

Friendly Neighborhood Spider-Man #1
Written By Peter David
Pencils And Cover By Mike Wieringo
32 Pgs./T+ Suggested For Teens And Up ...$2.99

Marvel Knights Spider-Man #19
Pencils And Cover By Pat Lee
32 Pgs./T+ Suggested For Teens And Up ...$2.50

Amazing Spider-Man #525
Pencils And Cover By Mike Deodato
32 Pgs./T+ Suggested For Teens And Up ...$2.50

Peter David återvänder till Spider-Man och han är tvungen att göra det med en krossöver som går över alla de stora Spindelman-tidningarna och skall hålla på i fyra månader! David skriver dock bara första månadens historia, sedan följer Reginald Hudlin och sist J. Michael Straczynski. Vad jag förstår så skall den nya titeln Friendly Neighborhood Spider-Man sedan skrivas reguljärt av just Peter David.

She-Hulk 2 #1
Written By Dan Slott
Penciled By Juan Bobillo
32 PGS./T+ ...$2.99

Förra omgången av She-Hulk var riktigt skoj, fånig men medveten om att den var det vilket gjorde att den påminde om gamla goda Marvel. Vill du läsa en Marvel-tidning så är det här ett bra val.

Essential Werewolf by Night vol 1
Written by Gerry Conway, Marv Wolfman among others
Penciled by Ross Andru, Gene Colan, Gild among others

Jag måste erkänna att jag tyckte rätt så bra om den gamla svenska utgåvan av den här serien. Ska bli skoj att läsa om den, och se om mitt betydligt yngre jag verkligen var så omdømesløst som jag ibland misstänker! Fast jag ser ändå fram emot den här!

AMAZE INK/SLAVE LABOR GRAPHICS

The Haunted Mansion #1
by Roman Dirge & Various
24pgs, B&W SRP: $2.95

Den första tidningen från samarbetet mellan Slave Labor och Disney! Det är något oerhört underhållande med tanken att Roman Lenore Dirge gör serier åt helylle USA. Den här serien bygger på Disney Worlds variant av spöktåget.

Paris #1
by Andi Watson and Simon Gane
24pgs, B&W (1 of 4) SRP: $2.95

Ny serie av Andi Slow Newsday Watson den här gången dock inte tecknad av honom.

DRAWN AND QUARTERLY

Pyongyang: A Journey To North Korea Hc
by Guy Delisle
HC, 6x9, 184pgs, B&W SRP: $19.95

Det här verkar intressant, likt Joe Sacco har Guy Delisle begett sig till Nord-Korea och levt där huvudsakligen för förhandla fram ett avtal om outsourcing av animerad film men han gav sig även iväg olovligt ut på landet för att få fram det som inte syns i media. Teckningsstilen går att definiera som fransk. Det här samlar de två album som tidigare gavs ut på franska.

FANTAGRAPHICS BOOKS

Acme Novelty Library #16
by Chris Ware
SC, 10x8, 56pg, FC $15.95

Det första nya numret av Acme på väldigt lång tid som dessutom börjar ett nytt längre verk.

Beg The Question Sc
by Bob Fingerman
SC, 248pgs, B&W SRP: $16.95

En delvis biografisk historia som tidigare endast funnits tillgänglig inbunden. Mycket varmt rekommenderad.

IBOOKS

Jew Ganster: A Father's Admonition Hc
by Joe Kubert
HC, 6x9, 128pgs, B&W SRP: $22.95

Jag gillar sånt här, äldre serieskapare som berättar historier om sin uppväxt. Det är något med det judiska livet i New York som fascinerar mig.

LAST GASP INC

Barefoot Gen Tp's (New Printing)
by Keiji Nakazawa
VOLUME 3—SC, 6x8, 284pgs, B&W SRP: $14.95
VOLUME 4—SC, 6x8, 284pgs, B&W SRP: $14.95

Det är ett bra tag sen dom här volymerna fanns tillgängliga, men nu ser det ut som om Last Gasp äntligen ska kunna få ut dom igen. Før det är ju så att den här seriøsa mangan førtjänar att läsas, och då inte bara den på svenska publicerade førsta volymen. Näst intill självbiografiskt om atombombernas føljder. Enkelt tecknat, men intensivt innehåll.

NBM

The Complete Omaha The Cat Dancer Volume 1 Tp
by Reed Waller & Kate Worley
SC, 7x10, 96pgs, B&W SRP: $12.95

En av världens mest beslagtagna serietidningar genom tiderna, intressant nog även en av de tidiga vuxenserierna som fått mest erkännande. Dessutom en av de tidningar som gick från att vara underground till att det som vi nu kallar alternatives/independents. Tyvärr gick Kate Worley och dog förra året så serien kunde aldrig avslutas. Detta är förmodligen en nyutgåva av den tidgare Fantagraphicsutgåvan.

TOKYOPOP

Samurai Champloo Volume 1
by Manglobe & Masaru Gotsubo
SC, 5x7, 192pgs, B&W $9.99

Samurai Champloo kan väl sägas vara uppføljaren till Cowboy Bebop, om än inte lika lika banbrytande så ändå med en hel del av føregångarens stilistiska elegans. Av det jag har sett av den här mangaversionen så kommer den inte att vara lika stilsäker, däremot så blir det strikt sett inte en adaption, utan mer av fler historier i samma miljøer. Førsta av två volymer.

Pita Ten Official Fan Book Volume 1
By: Koge-Donbo, m.fl.
SC, 5x7, 176pgs, B&W $9.99

Pita-Ten var en väldigt fullständig, och väldigt bra, manga. Nu ska skaparen Koge-Donbo i likhet med ett stort antal andra personer berätta fler historier som huvudsakligen kommer att utspela sig under den ursprungliga seriens førsta fyra volymer, dvs innan den faktiska berättelsen hade kommit igång. Så det kan väl fungera. Kommer hursomhelst fler volymer, fast vill ni inte vänta så säljer vi ju faktiskt alla åtta volymerna av Pita-Ten som ett komplett set.

Scrapped Princess Volume 1
Author: Ichiro Sakaki
SC, 5x7, 192pgs, B&W $7.99

Det här är originalet, den førsta romanen som låg till grund før både animen och den nyss anlända mangan. Hum, jag hoppas bara att Tokyopop inte har før avsikt att ge ut alla tretton volymerna.

BLU

Det ska sägas med en gång, jag vet faktiskt inte om det här är ett dotterførlag till Tokyopop, eller om Tokyopop bara distribuerar deras titlar. Tokyopop har nämligen tidigare meddelat att man hade rättigheterna till Earthian, och jag finner det inte omøjligt att man inte längre officiellt vill ge ut yaoi-titlar.

VIZ

Bobobo Bo Bo-Bo Volume 1
by Yoshio Sawai
SC, 5x7, 256pgs, B&W SRP: $7.99

Det här är faktiskt en ren skämt-manga, något som av någon anledning inte øversätts i någon større utsträckning.

1 World Manga Volume 1 & 2 Tps
by Annette Roman & Leandro Ng
SC, 5x7, 40pgs, B&W SRP: $3.99

Se där, nu børjar även nya Viz att ge ut egenproducerad "amerimanga", skriven av en av deras redaktører. Jag vet inte riktigt varfør det beskrivs som trade paperbacks, då sidantalet uppenbarligen gør dom till tidningar. Det är kanske på grund av det betydligt ynkligare formatet? Tvivlar starkt på att det är något som vi kommer att ta in, så vill ni ha dessa så får ni allt se till att beställa dom!