Staffars Serier läser Previews 15: 9

Välkommen till vår genomgång av vad som finns med i Previews.

Ett par saker innan vi startar. Det här är resultatet av vår första genomläsning av Previews, vilket innebär att det finns möjligheten att vi noterar saker som vi inte kommer att ta in till butiken av en eller annan anledning. Är det något som verkar lovande är det mycket rekommenderat att ni skickar in en beställning till butiken. När detta skrivs så är vår dollarkurs 11 kr/$ men det kan ändras rätt snabbt beroende på svängningar i valutakursen, det ger dock ett visst hum om vad tidningarna och albumen kommer att kosta.

Då Staffan håller på att flytta, så blir det av någon märklig anledning just inga texter alls från hans tangentbord den här månaden. Å andra sidan har både Robert och jag själv av någon märklig anledning fått før oss att skriva om fler serier än vad vi kanske annars skulle gøra! Så läs och låt er påverkas av mina røda och Roberts blåa texter!
^_^          Staffar

Nåja, ett par texter skall jag väl ändå skriva även om det för en gångs skull är så att jag är den som är sist med att få in dom.   /Staffan

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i november/oktober. För att göra det lätt för oss så har vi följt Previews indelning av förlag.

DARK HORSE COMICS

Harlequin Pink: A Girl In A Million Tpb
Betty Neels (W) And Kako Itoh (A)
On Sale December 7, Sc, 160pg, B&W, 5 1/8" X 7 1/4", $9.95

Harlequin Violet: Response Tpb
Penny Jordan (W) And Takako Hashimoto (A)
On Sale December 7, Sc, 160pg, B&W, 5 1/8" X 7 1/4", $9.95

Märkligt nog pushar Dark Horse bara dessa titlar som något som ska vara av intresse før mangaläsare som vill ha något mer intressant romantikmanga. Måste erkänna att jag aldrig har uppfattat Harlequin-bøcker som speciellt høgstående. Dessutom är mitt intryck att väldigt många av dom mer nytillkomna mangaläsarna just är intresserade av lite mer komplicerade handlingar, något som man ju relativt ofta kan støta på i manga! Hade man däremot føreslagit att vi seriehandlare skulle førsøka nå Harlequin-läsargruppen med dessa titlar så kunde ju faktiskt seriemarknaden fått ett intressant tillskott. Fast med tanke på att Dark Horse faktiskt inte ger ut några shoujo-titlar så var väl det før mycket att hoppas på. Iallafall så är det här japanska adaptioner av huvudsakligen amerikanska bøcker, gjorda før ett visst segment av den japanska marknaden.

Reiko The Zombie Shop Volume 1 Tpb
Rei Mikamoto (W/A)
On sale December 14, SC, 192pg, b&w, 5" x 7", $12.95

Titelns huvudperson må vara en storbystad, rødhårig skolflicka, men så vitt jag førstår det så ska det här vara mer person- och handlingsdriven skräck, och anses tydligen vara rekommendabel även før kvinnor.

Penny Arcade Volume 1: Attack Of The Bacon Robots! Tpb
Jerry Holkins (W) And Mike Krahulik (A)
On sale January 25, SC, 120pg, FC, 7" x 9", $12.95

En av de mest populära webserierna kommer äntligen samlad vilket kommer kännas skönt då jag nästan börjat tröttna på alla kunder som pratar om serien, nu kan jag äntligen trycka den i deras hand. Notera dock att Dark Horse har blivit ännu slöare på att få ut sina album. Det här kommer i slutet av januari när överiga förlags produkter är planerad att komma ut i november.

DC COMICS

Batman And The Monster Men #1
Written by Matt Wagner
1 of 6 32 pg, FC, $2.99 US

Även om Matt Wagner har lämnat en del övrigt att önska de senaste gångerna han härjat loss I DCs universum ser jag fram emot den här historien om när Batman för första gången får tampas med skurkar med superkrafter.

All Star Superman #1
Written by Grant Morrison
Art and cover by Frank Quitely
32 pg, FC, $2.99 US

För alla som gillade Morrisons JLA samt Morrisons och Quitelys New X-Men så lovar det här kunna bli en fest. Upplägget här i början på en 12-nummerssvit att Superman måste rädda en grupp solforskare från ytan på gasjätten får åtminstone mig att våga hoppas på en Supermanhistoria som kan vara motsatsen till en hel burk valium.

Jonah Hex #1
Written by Justin Gray & Jimmy Palmiotti
Art by Luke Ross
32 pg, FC, $2.50 US

Showcase Presents: Jonah Hex Vol. 1 Tp
Written by John Albano & Michael Fleischer
Art by Tony DeZuniga, Doug Wildey, José Luís Garcia-Lôpez and others
Cover by Luis Dominguez
528 pg, B&W $16.99 US

Jonah Hex är inte bara en westernhistoria utan även berättelsen om ett monster. Serien skapades innan begreppet grim an  gritty  börjat missbrukas. Jag kan inte annat än tycka om att den här antihjälten nu får en ny svit om hämnd och rättvisa. Det jag gillar ännu mera är att DC väljer att publicera över 500 sidor tidig Hex i deras svar på Marvels Essentialvolymer.

I Can't Believe It's Not The Justice League Tp
Written by Keith Giffen & J.M. DeMatteis
Art and new cover by Kevin Maguire & Josef Rubinstein
144 pg, FC, $12.99 US

Formerly known as the Justice League  visade sig vara något av en besvikelse för oss som gillade Giffen/DeMatteis/Maguires bisarra JLA-historier när det begav sig (Tala för dig själv, jag gillade den/Staffan). Så trevligt då att I can't believe...  från JLA Classified #4-9 visar sig vara så mycket bättre. Min tro på det fåniga flinet är återställd!

Legion Of Super-Heroes Vol. 1: Teenage Revolution Tp

Written by Mark Waid
Art by Barry Kitson, Leonard Kirk, Dave Gibbons and others
200 pg, FC, $14.99 US

Om man som jag gillat Legion ganska länge får man med ojämna tillfällen tolerera en och annan re-boot. Den här är nog den bästa någonsin. Mark Waid och Barry kitson lyckas med konststycket att ta allt det gamla och göra det helt nytt. Har du aldrig läst en Legion-historia och gillar SF så är den här samlingen av Titan/Legion-specialen samt #1 - 6. ett måste. Instämmer, den här kommer jag att köpa /Staffan

Ocean Tp
Written by Warren Ellis
Art by Chris Sprouse & Karl Story
Cover by Michael Golden
160 pg, FC, $14.99 US

Idén om att det kan finnas liv under den frusna ytan på Europa är något som ett antal SF-författare använt sig av förut. Det som är briljant med Warren Ellis är att han effektivt och engagerande genast gör temat till något helt eget och pirrande. En given seriebok även för den som inte är så serievan.

Smax Tp
Written by Alan Moore
Art by Zander Cannon & Andrew Currie
Cover by Cannon
136 pg, FC, $12.99 US

Jeff Smax och Toybox från Alan Moores underbara Top Ten  hälsar på hos Smax hemvärld och sedan bryter alla fantasyklyschor lösa. När det skrivs om Alan Moore betonas alltför ofta hans allvar och djupsinne. Jag vill att alla läser den här för att fatta vilken otroligt stor humorist karln kan vara också. Tecknar gör Top 10 -tecknaren Zander Cannon.

DMZ #1
Written by Brian Wood
Art and cover by Wood & Riccardo Burchielli
32 pg, FC, $2.99 US

Den här otäcka historien om ett framtida inbördeskrigshärjat USA kommer från en av de som var med och gjorde Global Frequency . Journalisten Matty Roth förirrar sig in i en den allra värsta sortens krigszon och har att välja mellan att fly eller stanna kvar och berätta sanningen. Sen vore det ju trevligt om det gick att överleva också... Jag måste säga att jag blir lite nyfiken hur den här förhåller till Woods första stora serie- Channel Zero/Staffan

The Fountain Hc
Written by Darren Aronofsky
Adapted by Kent Williams
Art and cover by Williams
8.625" x 11.625" 176 pg, FC, $39.99 US

Att den här filmen äntligen blir av är ett smärre mirakel. Det är kanske för att gardera sig som Darren Aronofsky även producerar en serieversion. Fast det här är så mycket mer än en vanlig serieadaption. Tillsammans med Keith Williams (BLOOD) har Aronofsky skapat något helt eget, en ultimate director's cut  av en komplicerad SF-historia som utspelar sig i tre tidsperioder. Enligt uppgift så skall det här var något som Aronofsky gjorde när han först inte fick göra filmen, så det är en serien är baserat på ett manus till en film som inte blev gjord medans filmen är baserad på en serie som blev gjord för att en film inte blev gjord. eller något sådant /Staffan

IMAGE COMICS

Spawn Manga, Vol. 1 Tp
Written & Illustrated By Juzo Tokoro
Cover By Brian Haberlin
November 9 200 pg BW $9.99

Den här titeln har visserligen "manga" i titeln, men låt inte lura er, det är en manga! Tyvärr är det ju så numera att titlar som använder ordet manga alltfør ofta är amerikansk-producerade, så jag tyckte det var lika så bra att påpeka detta. Fast i Japan (... och Frankrike, och Spanien...) så hette den Shadows of Spawn, så det är väl bara att dra slutsatsen att manga numera är viktigare än Spawn även før Image...Nåväl, det här är den førsta av tre volymer, om en japansk Spawn i USA, och Spawn ser ut ungefär som han plägar gøra i amerikanska tidningar, medan øvriga figurer ser mer normalt mangaaktiga ut.

Death, Jr. Tp
Written By Gary Whitta
Art & Cover By Ted Naifeh
November 9 144 pages FC $14.99

Glädjande nog får man ut den här samlingen rätt så snart efter miniseriens slut. Glädjande nog, då det är något som vi väldigt gärna vill kunna erbjuda i komplett form. Det är baserat på ett videospel, något som image av något outgrundligt skäl nogsamt undviker att nämna. Førfattaren Gary Whitta skriver f.ø. även liveaction-adaptionen av dataspelet, och med tanke på den känsla før materialet som han uppvisar här så låter det mycket lovande! Dessutom så är det tecknat av Ted Naifeh, och øverraskande nog så är det nästan lika bra som hans egna Courtney Crumrin!

Down #1
(W) Warren Ellis (Art) Tony Harris (Col) J.D. Mettler (Cov) Tony Harris
Full color 32 pages $2.99 part 1 of a 4-part series

Ännu en miniserie av Warren Ellis, så jag antar att det kommer att vara samma sak än en gång. Før det är ju tyvärr så att hans huvudpersoner har blivit allt mer likriktiga, før att inte säga likgiltiga. Å andra sidan så tecknas det ju av Tony Harris, något som ger mig vissa førhoppningar att det ska bli något annorlunda den här gången, något mer varierat. Fast det är tur att det bara är en miniserie, det inger vissa førhoppningar att Harris inte har lämnat den utmärkta Ex Machina.

Top Cow/Marvel: The Crossover Collection
(W) Warren Ellis, Chris Claremont, Paul Jenkins and more! (Art) Marc Silvestri, Michael Turner, Dale Keown and more!
Full Color 304 pages $24.99

Här kommer en samling med alla cross-overs mellan Top Cow och Marvel. Det roliga med dessa är att de ofta haft högklassiga kreatörer. Det dåliga är att de i vissa fall inte gått att få tag på på länge. Ett problem som löser sig med den här utgåvan.

MARVEL

Punisher Vs. Bullseye #1 (Of 5)Written By Daniel Way
Penciled By Steve Dillon
Cover By Mike Deodato Jr.
32 Pgs./ $2.99

Ja, jag vet att den här miniserien antagligen kommer att vara ett lågt nöje men sådana behövs också. Framförallt tackar jag aldrig nej till att se Steve Dillon teckna både Frank Castle och Bullseye. Han har ju gjort så med den brutala äran förut.

Books Of Doom #1 (Of 6)
Written By Ed Brubaker
Penciled By Pablo Raimondi
Cover By Paolo Rivera
32 Pgs./$2.99

Ed Brubaker är av den kalibern att jag gärna läser allt han har att komma med. Att han ger sig på en av de mera fascinerande figurerna inom Marvels universum gör det inte sämre. Det blir ett utforskande av hur den unge Victor kom att hänge sig åt den svarta magi som är en hörnsten bland alla hans jävelskap.

The Thing #1
Written By Dan Slott
Pencils & Cover By Andrea Di Vito
32 Pgs./$2.99

Dan Slott är mannen som faktiskt lyckats få en sådan serie som She-Hulk  att vara klart läsvärd. Givetvis blir jag då nyfiken på vad han kan åstadkomma med Thing som bortsett från att vara urstark även ofta gör sig bra i humorsammanhang. Det här kan bli trevligt och trevliga Marvelserier är vi inte bortskämda med.

New Excalibur #1
Written By Chris Claremont
Pencils & Cover By Michael Ryan
32 Pgs./$2.99

Apropå trevliga Marvelserier så brukade Excalibur av Claremont/Davis vara en sådan en gång i tiden. Nu startar man om i nygammal stil (Läs: MED Captain Britain) och det är väl bara att hoppas på det bästa. Det vill säga att vi får den sortens tramshumor och karaktärshistorier som det är väldigt lätt att glömma att Claremont faktiskt kan skriva.

X-Factor #1
Written By Peter David
Pencils & Cover By Ryan Sook
32 Pgs./$2.99

Förra årets Madrox-miniserie visade att det fortfarande finns ett stort intresse för den uppsättning av X-Factor som kom till under Peter Davids glansdagar på serien. Ännu en nystart alltså och faktiskt ännu en Marvelserie som kanske kommer att kunna kännas... trevlig. Jag gillar!

Shanna, The She-Devil Premiere Hc
Written By Frank Cho
Pencils & Cover By Frank Cho
168 Pgs./$24.99

Den här boken samlar Frank Chos svit med Shanna the She-Devil, en hjältinna om verkar vara skapt för Frank Chos kurviga teckningsstil. Lustfyllt är ordet och då tänker jag inte bara på teckningarna utan även på hur Cho lyckas göra Shanna till en för nästan första gången intressant figur.

ADV

Lagoon Engine Einsatz Volume One
Yukiru Sugisaki
SC, 6x7, B&W SRP: 10.95

Tokyopop har tidigare givit ut den førsta tredelarshistorien av (vad jag tror är) Yukiru Sugisakis senaste manga. Här kommer nu en fristående, komplett Lagoon Engine-volym, som førmodligen hamnade hos ADV av det enkla skälet att den här mangan faktiskt hade sin premiär i deras amerikanska Newtype-utgåva.

DRAWN AND QUARTERLY

Wimbledon Green: The Greatest Comic Book Collector In The World Hc
by Seth
HC, 6x8, 128pgs, FC SRP: $19.95

Vad är nu detta? Ett helt nytt album av Seth som tidigare bara funnits i hans "sketchbook"? Låter som om han hittat på en figur bara för att roa sig själv och att det är det som förlaget nu ger ut som en egen bok. Kan vara skoj och det kan också kunna bli väldigt tunnt historiemässigt. Även om jag gillar Seths serier väldigt mycket så vågar jag inte riktigt rekommendera det här fullt ut innan jag sett något av det.

FANFARE/PONENT MON

Japan As Viewed By 17 Creators Tp
by Various
SC, 256pgs, B&W SRP: $25.00

Ok, 17 serieskapare, varav 8 är japaner och 9 antingen fransmän eller från andra franskspråkiga länder, har skapat kortare verk om ett eller annat ställe i Japan. Det är genomgående enhetlig läsordning (alltså från vänster till høger, inte text åt ett håll och sidolayout åt ett annat håll som alltfør många førlag är alltfør førtjusta i numera). Bland dom tyngre namnen kan nämnas Benoît Peeters, François Schuiten, och Joann Sfar, respektive Moyoko Anno och Jiro Taniguchi. Før mina øron låter det definitivt som något som är värt att se fram emot. Planeras att komma ut i december.

FANTAGRAPHICS BOOKS

Charles Burns Library Volume 1: El Borbah Sc
by Charles Burns
SC, 9x12, 96pgs, B&W SRP: $16.95

En gång i tiden när Fantagraphics först annonserade ut att de skulle ge ut Charles Burns samlade verk så sas det uttryckligen att de inte skulle komma i mjuka pärmar utan bara som en dyr deluxe-utgåva. Tänk vad folk som köpte dom måste känna sig lurade nu när de börjar komma ut i mjuk pärmar även HC-utgåvorna ser rätt snygga ut i bokhyllan.

IDW

The Maze Agency, Vol. 1
Mike Barr (w); Adam Hughes, Rick Magyar (a)
TPB $24.99 FC 156 pages ISBN: 1-933239-06-9

Ursprungligen planerat att vara ett samarbete med Barrs Detective Comics-partner Alan Davis, något som med undantag før en kortare historia aldrig uppfylldes, blev det här i stället serien som gjorde Adam Hughes till ett namn. Det här är definitivt en kandidat till att vara den bästa pusseldeckarserien någonsin, väldigt inspirerad av Ellery Queen även om jag måste säga att jag har fått ut betydligt mer av i synnerhet dom tidiga Maze-numren än av någon EQ-bok! Till skillnad från den tidigare samlingen av det här materialet så kommer denna att vara i färg, precis som tidningarna ursprungligen var.

Maze Agency #1 (Of 4)
Mike W. Barr (w); Ariell Padilla (a & c)
$3.99 " FC " 32 pages

Jag älskade de första episoderna med Maze Agency  när de kom sent åttiotal. Serien kombinerar pusseldeckarens charm med en personkemi mellan huvudpersonerna som påminner om Moonlighting . Det är väl tyvärr så att nye tecknaren aldrig kan matcha Adam Hughes men Mike Barrs manus kan mycket väl räcka hur långt som helst ändå. Hursomhelst är det här värt att kolla in.

TOKYOPOP

Ark Angels Volume 1
By Sang-Sun Park
5î x 7 7/16î, 192 pgs, $9.99

Ännu en titel av Les Bijoux skapare, något som tydligen säljer väldigt bra i amerikanska bokhandlar, men inte før oss, så precis som den tidigare Tarot Cafe så räknar vi bara med att ta in denna på beställning. Så om ni är intresserade, låt oss veta nu!

Dreaming, The Volume 1
Art By: Queenie Chan
5î x 7 7/16î, 192 pgs, $9.99

Undrar just om den här titeln fortfarande kommer att heta The Dreaming när den kommer ut? Det är trots allt inte så länge sen som Vertigo gav ut en sådan Sandman-spinoff, och DC brukar ju vara glada i att førsvara sina varumärken...
Vid 6 års ålder flyttade iallafall skaparen från Hong Kong till Australien, så det låter faktiskt som om den här serien kommer att ha lite blandade influenser. Kan vara värd att kolla. Här är länken till Queenie Chans sajt: http://www.queeniechan.com/

The World Exists For Me Volume 1
Author: Be-Papas
Art By: Chiho Saito
5î x 7 7/16î, 192 pgs, $9.99

När Be-Papas før ett antal år sedan fortfarande høll på med planeringen av Utena så ville man så snart som møjligt få ut en manga-version før att øka førväntningarna på tv-serien. Valet føll på Chiho Saito, som därefter även kom att inkluderas i Be-Papas-gruppen. Här har vi nu ytterligare ett exempel på det samarbetet, så ni som uppskattade det exemplet på exstatisk shoujo har definitivt något att se fram emot!

Tsukuyomi -Moon Phase- Volume 1
Art By: Keitaro Arima
5î x 7 7/16î, 192 pgs, $9.99

Grunden før den väldigt trevliga animen. Trevlig är nog faktiskt det ord jag främst vill använda om den här. Mangan ser dock rätt annorlunda ut än animen, något som nog rätt väl kan øka uppskattningen av mangan...

VIZ

Crimson Hero Volume 1 Tp
by Mitsuba Takanashi
SC, 5x7, 192pgs, B&W SRP: $8.99

Då var det dags før dom førsta Shojo Beat-titlarna, och jag vet mycket väl att jag läste den här, men jag måste erkänna att jag inte minns så mycket av den, det kändes väldigt mycket som en historia som i en eller annan form har dykt upp i alltfør många av dom på senare år øversatta mangatitlarna. Å andra sidan kan den nog bli bättre framøver, och blir den inte det så kan jag ju bara istället varmt rekommendera Hana-Kimi! Fast gillar ni Takanashis stil så är det väl inte så mycket att snacka om.

Nana Volume 1 Tp
by Ai Yazawa
SC, 5x7, 192pgs, B&W SRP: $8.99

Nåväl, ännu en Shojo Beat-titel som jag har läst, fast den här har jag inga som helst problem med att komma ihåg! Jag måste dock säga att jag tycker att den børjar betydligt svagare än Yazawas tidigare Paradise Kiss, däremot så kommer den nog att tillåta karaktärerna att utvecklas betydligt mer, då den här titeln kommer att bli betydligt längre än fem volymer. (13 volymer än så länge!) Det här är alltså Shojo Beats huvudsakliga dragplåster, och vi räknar helt klart med att sälja en hel del ex av denna till folk som vill ha vältecknad, välskriven shoujo!

YAOI PRESS

Man må kalla sig før Yaoi Press, men då man enbart ämnar ge ut pseudomanga så tror jag inte speciellt mycket på det. Jag menar, varfør ska någon vilja ha en blek efterapning om man faktiskt kan få tag på originalet?

BOKAVDELNINGEN

Buz Sawyer: The War In The Pacific Volume 1 1943-1944 Tp
by Roy Crane
SC, 11 X8, 190pgs, B&W SRP: $25.00

Manuscript Press ger ut det månatliga dagspressamlingsmagasinet Comics Revue, där bl.a. Alley Oop och Buz Sawyer går. Før ett par år sen gav man ut en samling just med Alley Oop, en samling som kronologiskt føljde direkt på dom tidigare utgivna Kitchen Sink-utgåvorna, i jämførelse med vilka man kan konstatera att det är något sämre, om än inte mycket. Å andra sidan anser jag allt att Kitchen Sink gjorde det absolut bästa arbetet med klassiska dagspressåtertryck. Manuscript Press må vara något sämre, men det placerar dom ändock bland utgivare som NBM och Fantagraphics. Jag räknar alltså med att den här volymen rent utførandemässigt ska vara klart rekommendabel!
I det här fallet däremot så børjar man från starten vilket jag vill minnas innebär att det är den tredje gången på 25 år som just det materialet har samlats. När jag tänker efter så är nog faktiskt Krazy Kat den enda andra klassiska dagspresserie som har samlats lika många gånger inom en sådan tidsrymd, något som nog kan anses säga något om Buz Sawyers kvaliteter! Iallafall, Roy Crane är en av dom stora stilbildarna vad gäller amerikanska serier, och även om Buz Sawyer inte riktigt har den tidigare Wash Tubbs sprudlande glädje så är i synnerhet dom tidiga åren fortfarande ett mästerligt verk av en av mediets stora. En på alla sätt rekommendabel humoristisk äventyrsserie.

Graphic Novels: Everything You Need To Know Tp
by Paul Gravett
SC, 9.75x11, 192pgs, FC SRP: $24.95

Paul Gravett är en mycket kunnig serieskribent som här gör en bok som kan fungera som introduktion till seriemediet utifrån vad han tycker är de 100 bästa seriealbum.

PRYTTLAR

Keroro Gunso AF

Äntligen!!! Världen behøver helt klart dessa Sgt Frog-Action Figurer! Ett måste før varje bokhylla, datorbord eller simbassäng! Det är klart, dom kommer førmodligen inte att må speciellt bra av att placeras i en simbassäng, men i sådana fall är vi naturligtvis alltid villiga att sälja på er fler ex! Ja, låt dessa grodor invadera jorden och era hem! ... och før dom av er som inte riktigt førstår min entusiasm kan vi kanske locka med något av dom än så länge nio øversatta Sgt Frog-albumen, hmm?