Staffars Serier läser Previews 15:10

Välkommen till vår genomgång av vad som finns med i Previews.

Ett par saker innan vi startar. Det här är resultatet av vår första genomläsning av Previews, vilket innebär att det finns möjligheten att vi noterar saker som vi inte kommer att ta in till butiken av en eller annan anledning. Är det något som verkar lovande är det mycket rekommenderat att ni skickar in en beställning till butiken. När detta skrivs så är vår dollarkurs 11 kr/$ men det kan ändras rätt snabbt beroende på svängningar i valutakursen, det ger dock ett visst hum om vad tidningarna och albumen kommer att kosta.

Tyvärr så blev Staffar sjuk vilket gjorde att han inte lyckats skriva några texter den här månaden. Så dina värdar den här månaden är Robert Weichbrodt som har tagit sig an huvudansvaret för superhjältetexterna, hans kommentarer är i den här färgen och Staffan som än så länge har den här färgen.

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i december/januari. För att göra det lätt för oss så har vi följt Previews indelning av förlag.

DARK HORSE COMICS

Will Eisner: A Spirited Life Biography
Bob Andelman (W); With Introduction By Michael Chabon
Available Now! SC, 352pg, b&w spot illustrations and photographs, 6" x 9, $14.95

Will Eisnern febern fortsätter hos Dark Horse förutom den rätt trevliga boken där Eisner har ett samtal med Frank Miller så kommer här en biografi över Eisner som utlovar många anekdoter av serieskapare som Alan Moore, Neil Gaiman, Jules Feiffer mfl.

DC COMICS

Crisis On Multiple Earths: The Team-Ups Vol. 1 Tp
Written by Gardner Fox and John Broome
Art by Carmine Infantino, Gil Kane and Murphy Anderson
On sale Dec 21 ï 224 pg, FC, $14.99 US

I dessa tider av fullkomligt fågelinfluensartad crossoverinfluensa kan ett bra botemedel vara att läsa den här boken som innehåller sextiotalsepisoder med bl.a. FLASH och GREEN LANTERN. Då kunde det faktiskt vara bara rent av barnsligt kul att se hjältar från de olika "jordarna" mötas och snacka lite samt smacka på respektive fiender. Om dagens "Infinity Crises" mest liknar en crackstinn dokusåpa (SupaWowAngstSmackDown Hotel) utan slut så är historierna i denna volym att betrakta som en trivsam träff på en pub med gott om single malt whisky. (Jord 2 whisky smakar btw. skitgott! Lagavulin 2 är über...)

Plastic Man Vol. 2: Rubber Bandits Tp
Written by Kyle Baker
Art and cover by Baker
On sale Dec 21 144 pg, FC, $14.99 US

Även om jag i mina våtaste drömmar hellre ser Kyle Baker göra något lika hysteriskt roligt som "Cowboy Wally" eller karaktärssäkert som "Why I love Saturn" så är ännu en samling med hans version av "Plastic Man" något som gör mig rätt varm. A bit tingly even...

Hard Time Season Two #1
Written by Steve Gerber & Mary Skrenes
Art by Brian Hurtt & Steve Bird
On sale December 7 32 pg, FC, $2.50 US

Det här är lite förvånande men väldigt glädjande att den kommer ut. Det här Tv-serien OZ i serieform med lite mer övernaturliga inslag, väl värt att kolla upp om du gillade fängelsedramat.

Showcase Presents: Justice League Of America Vol. 1 Tp
Written by Gardner Fox
On sale Dec 7 544 pg, B&W, $16.99 US

Det här borde per definition vara skittråkigt men det är lite grand med DCs SHOWCASE-volymer som med det här med föräldraskap, att KVANTITET är det samma som kvalitet. Det är här det händer. Det är här JLA bildas. Du kan få läsa över 500 sidor om BÖRJAN för väldigt liten peng. Det är bara att köpa (för omkring två hundra) den här teflonkatalogen och sätta sig på ett fik och se smart ut. DU vet vad som hände... Och Mike Sekowsky visar sig inte vara så jävla oäven... alls... faktiskt.

Solo #8
Written by Neil Gaiman, Steven T. Seagle and Teddy Kristiansen
Art and cover by Teddy Kristiansen
On sale December 28 48 pg, FC, $4.99 US

Danske Teddy Kristiansen får ett Solo-nummer och han lyckas få Neil Gaiman att skriva en historia. Dessutom fortsättar han samarbetet med Steven T. Seagle i en novell.

The Best Of The Spirit Tp
Written by Will Eisner
Art and cover by Eisner
On sale December 14 192 pg, FC, $14.99 US

För dig som bara vill ha en Spirit-bok att ställa i bokhyllan så kommer här en samling med 22 stycken olika historier.

Fables Vol. 6: Homelands Tp
Written by Bill Willingham
Art by Mark Buckingham, Steve Leialoha,
David Hahn, Lan Medina and Dan Green Cover by James Jean
On sale Dec 28 192 pg, FC, $14.99 US MATURE READERS

"Fables" är kort och gott det bästa som kommit från Vertigo på mången god dag och denna sjätte samling är obligatoriskt knark för oss redan frälsta som ändå är lugna nog att kunna hålla tassarna borta från lösnumren. Om du tillhör de förtappades skara som har missat denna mest moderna av fabler finns det bara en sak att göra. Köp Bk. 1 genast!!! We'll be expecting you...

Swamp Thing: Spontaneous Generation Tp
Written by Rick Veitch
Art by Veitch & Alfredo Alcala
Cover by John Totleben
On sale Dec 21 160 pg, FC, $19.99 US MATURE READERS

Rick Veitch svit på "Swamp Thing" är måhända inte lika lysande som Alan Moores men den är ändå mer än läsvärd. Jag hade kunnat skriva en lång dänga om att det värsta med den är att den följer i Moores fotspår (standing IN the SHADOW of giants...), MEN det värsta med den är faktiskt att den blev censurerad av DC-red ett par album bort från detta. Jag hoppas, hoppas att red. på Vertigo ska vara så pass smarta att de låter Veitch smida helt det som blev avbrutet när vi kommer dit. Det är ju faktiskt så jävla skarpt och bra!

Testament #1
Written by Douglas Rushkoff
Art and cover by Liam Sharp
On sale December 21 32 pg, FC, $2.99 US MATURE READERS

Jag har iiingen aning om vem författaren är oavsett allt blah han eventuellt har skrivit annorstädes. Jag halvgillar Liam Sharp, särskilt om han inte försöker imitera Simon Bisley. Det som gör mig nyfiken på deras samarbete är mera temat bakom "Testament". Varifrån kommer myterna som skrivits ner i Bibeln och hur påverkas vi idag av allt det som kristendomen försöker vara som en samlande lins för? Ett ytterst spännande tema. Sen är frågan om Rushkoff och Sharp kan leverera. Jag blir definitivt nyfiken efter att ha läst en preview i senaste "Fables". Hmmm...

Vimanarama Tp
Written by Grant Morrison
Art and new cover by Philip Bond
On sale December 7 104 pg, FC, $12.99 US

Morrison goes India, mycket trevligt illustrerat av Philip Bond. Tror inte att den här serien kunde skulle ha kunnat göras någon annanstans än i London.

IMAGE COMICS

Giant Killer Tp
Written & art by Dan Brereton
December 14 128 pg FC $14.99

Dan Brereton är min favoritmålare när det gäller serier och här gör han det han gör bäst, målar monster. Så snyggt.

Pvp Skull Plush
December 7 $20.00

Nu kan DU äga ditt eget blå troll.

MARVEL

Ultimate Wolverine Vs. Hulk #1 (Of 6)
Written By Damon Lindelof
Pencils & Cover By Leinil Francis Yu
32 Pgs./T+ Suggested For Teens And Up ...$2.99

Det här vette tusan om jag ens skulle röra med tång i vanliga fall, men jag gillar ju "Lost" och Yu är en driven tecknare, sååå... Jag ger det hela åtminstone ett nummer. Äh, jag ger det två! Något i maggropen säger mig att det här faktiskt inte är skit.

Glx-Mas Special
Written By Dan Slott
Penciled By Matt Haley, Georges Jeanty, Mike Wieringo,
Mike Kazaleh, Ty Templeton & Paul Grist
48 Pgs./T+ Suggested For Teens And Up ...$3.99

En av mina käraste jultraditioner går ut på att hälla upp ett obscent stort glas med Lagavulin eller liknande och sedan samla ihop en hel hög med serier, alla med temat jul. Det blir mycket Carl Barks förstås, samt en hel del töntigt juliga superhjälteserier. GLX och Dan Slott med bl.a. Wieringo och Templeton i kombo låter som ett perfekt tillskott till högen. Jag menar, en superhjältegrupp med en medlem som heter Squirrel Girl... Det kan inte bli mera ljuvligt Piff och Puff.

Spider-Woman: Origin #1 (of 6)
Written by Brian Michael Bendis & Brian Reed
Pencils & Cover by Jonathan Luna
32 PGS./T+ SUGGESTED FOR TEENS AND UP ...$2.99

Essential Spider-Woman Vol.1 Tpb
Written By Marv Wolfman, Mark Gruenwald & Archie Goodwin
Penciled By Sal Buscema, Carmine Infantino, Jim Mooney & Ron Wilson
568 Pgs./T+ Suggested For Teens And Up ...$16.99

Spider-Woman är i mina ögon en av Marvels mest intressanta B-figurer. Fråga mig inte varför men det är något särskilt med Jessica Drew. Det är något med hennes blick... Det verkar som om Bendis tycker det också och har gett sig den på att A-lista henne.Inte mig emot, fast frågan är om teamet Bendis och Reed är de rätta för att göra jobbet. Vi får se. Och jo då, jag tänker kolla in. Gör det du med!

Bortsett från det är det bara att tacka och ta emot en feting till Essential-samling med allt Spider-Woman från början. Ni som läser denna luverly volym kommer förhoppningsvis göra en Bendis och fatta varför jag tycker att Jessica Drew har "det". Och om inte annat så är det bara att njuta av Carmine Infantinos teckningar. I mitt tycke är han the "anti-Kirby" på ett bra vis. Allt Carmine tecknar är feminint. Allt Kirby är per definition maskulint. Dessa bägge är mer än fantastiska utan konflikt sida vid sida, FLASH by FF.

(Jag hoppas detta läses någon gång av F!-Tiina. (Där har vi en underbar seriefigur!!) Jag undrar hur hon hade tecknats av respektive Kirby och Infantino.)

Punisher: The Tyger
Written By Garth Ennis
Penciled By John Severin
Cover By Tim Bradstreet
56 PGS./MAX - Explicit Content ...$4.99

Jag gillar det Garth Ennis gör med Punisher, men det som gör mig sugen på denna one-shot är mera gamle EC-tecknaren John Severin. Han har ett sätt att teckna som berör mig. Klassiskt illlustrativt i rut- och figur komposition, med ett enormt arbete nedlagt på tuschandet. Många små linjer, men inte på det överdrivna sättet som de som tuschar Jim Lee ibland ägnar sig åt. Jag bläddrade just igenom en Essential-samling med "Incredible Hulk" och där var det så tydligt hur John Severins tuschande höjde upp tecknaren Herb Trimpe till enstjärna. Det är underbart att han fortfarande håller på, och med Punisher och ENNIS!!!

Fantastic Four By J. Michael Straczynski
Vol. 1 Premiere Hc
Written By J. Michael Straczynski
Penciled By Mike Mckone
144 Pgs./Rated A ...$19.99

Det ska ni ju veta ni som läser det här att jag är en formidabel JMS-nörd. Jag älskar "Babylon 5" och jag älskar det mesta han har gjort med allas vår älskade "Amazing Spider-Man". Men über alles är det bara så här att JMS är som bäst när han ska skriva sci-fi. Och "FF" är i grund och botten sci-fi. Det här är bara början på något bra och redan har han lyckats få med så pass disparata saker som att de "kosmiska strålarna" som gav FF deras krafter är något heeelt annat än vad vi trodde, och det att barnet Franklin skulle kunna känna sig helt säkert är något heeelt annat än verkligheten, framförallt om vi blandar in kommunens dagiskontroll, socialen, eller vad det nu ska kallas på amerikanska.... Läs och känn the widescreen!and the luverly petty bickering.

X-Men: Phoenix - Endsong TPB
Written by Greg Pak
Pencils & Cover by Greg Land
128 PGS./RATED A ...$14.99

Jag älskar X-Men och känner mig nästan lite övergiven nu när Grant Morrison gjort slut och skriver annat. Han var så jävla bra! Att Chris C fortsätter skriva känns bara lika fånigt som om vi skulle döpa om butiken till Mammuts serier. Greg Pak och Joss Whedon ger mig hopp. I väntan på X-Men 3 så är det här en riktigt bra film. Jag kan känna den där elden som gjorde mig till ett fan a long time ago. Fan the fire, bwahahaha!

AIRSHIP ENTERTAINMENT

Girl Genius Volume 4 Tp
by Phil & Kaja Foglio, Phil Foglio & Laurie E. Smith
Softcover—sc, 7x10, 128pgs, fc srp: $20.95
Samling med de sista numren av tidningen inklusive det aldrig publicerade #14 och 6 sidor bonusmaterial så har du plockat tidningen så behöver du med största sannolikhet köpa det här för att få hela historien. Känns lite surt, måste jag säga.

AIT/PLANETLAR

Demo Collection Tp
by Brian Wood & Becky Cloonan
SC, 7x10, 288pgs, FC SRP: $19.95

En rätt trevlig road-movie om tonåringar. Består av 12 stycken noveller som byggs ihop till en helhet.

ALIAS ENTERPRISES LLC

XIII Volume 1
by J. Van Hamme & W. Vance
TP—SC, 7x10, 144pgs, FC SRP: $19.99

Trots vad de påstår så har XIII översatts tidigare till engelska av saligt avsomnade Catalan. Det här albumet samlar tre av de europeiska albumen så det är ett rätt prisvärt album som de ger ut.

BUENAVENTURA PRESS

Adrian Tomine: New York Sketches 2004 Hc
by Adrian Tomine
HC, 7x7, FC SRP: $24.95
Konstbok med 15 akvarellmålningar gjorde när Tomine flyttade till New York. Det är alltså inte serier det är frågan om.

DRAWN AND QUARTERLY

Optic Nerve #10
by Adrian Tomine
32pgs, B&W SRP: $3.95

Äntligen, ett nytt nummer av Optic Nerve. Det var ett tag sedan sist.

FANTAGRAPHICS BOOKS

Ghost Of Hoppers: A Love & Rockets Book Hc
by Jaime Hernandez
HC, 8x11, 120pgs, B&W SRP: $18.95

Luba: The Book Of Ofelia Tp
by Gilbert Hernandez
SC, 8x11, 260pgs, B&W SRP: $22.95

Lite intressant att notera skillnaderna i utgåvorna.

HEAVY METAL

Borgia: Blood For The Pope Hc
by Jodorowsky & Manera
HC, 9x12, 52pgs, FC SRP: $14.95

Av de smakprovl jag sett på nätet så verkar detta vara ett av de verk där Manara lägger ned lite ansträgning på miljöerna. Det verkar finnas tendenser till Manaras gubbsjukeri men det verkar lite mer återhållsamma vilket kan tyda på att Jodorowsky inte skriver för den biten av Manaras serieskaperi.

IDW PUBLISHING

Fallen Angel #1 (Of 5)
by Peter David, J.K. Woodward, & J.K. Woodward
$3.99 FC 32 pages

Det är alltså den tidigare DC titeln som flyttat hit och fått en nätt liten prishöjning på köpet.