Staffars Serier läser Previews 15:11

Välkommen till vår genomgång av vad som finns med i Previews.

Ett par saker innan vi startar. Det här är resultatet av vår första genomläsning av Previews, vilket innebär att det finns möjligheten att vi noterar saker som vi inte kommer att ta in till butiken av en eller annan anledning. Är det något som verkar lovande är det mycket rekommenderat att ni skickar in en beställning till butiken. När detta skrivs så är vår dollarkurs 11 kr/$ men det kan ändras rätt snabbt beroende på svängningar i valutakursen, det ger dock ett visst hum om vad tidningarna och albumen kommer att kosta.

Robert Weichbrodt har tagi sig an huvudansvaret för superhjältetexterna, hans kommentarer är i den här färgen. Staffar har huvudansvaret om mangan och hans kommentarer är i den här färgen, allt annat är skrivet av Staffan.

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i januari/februari. För att göra det lätt för oss så har vi följt Previews indelning av förlag.

DARK HORSE COMICS

The Art Of Usagi Yojimbo Tpb
Stan Sakai (W/A)
SC, 200pg, b&w w/FC, 9" x 12", $29.95

Det här är føga øverraskande en häftad utgåva av førra årets utgivna inbundna volym. Jag vet just inte varfør den inte erbjøds før en eller två månader sen, då det ju låter som en alldeles utmärkt julklapp till Usagiälskarna. Så det är helt klart så att gillar ni Usagi får ni se till att køpa den här själva. Før det är ju så att om ni gillar Usagi så vill ni ha den här!

Scary Book Volume 1: Shadows Tpb
Umezu Kazuo
SC, 232pg, b&w, 5" x 7", $14.95

Umezo Kazuo børjade sin mangakarriär før femtio år sen. Han har under den tiden rätt konsekvent envisats med att arbeta inom olika genrer, bl.a. så var han en av dom førsta mangaskaparna som gjorde romantiska komedier. Fast Dark Horse har bara skaffat rättigheterna till en del av hans skräckserier, så det är det enda som dom nämner. Viz har tidigare get ut hans Orochi: Blood.

DC COMICS

Superman Chronicles Vol. 1 Tp
Written by Jerry Siegel
Art and cover by Joe Shuster
On sale January 18 208 pg, FC, $14.99 US

DC har äntligen börjat använda sitt enorma lager av historier i och med Showcase Presents och nu Chronicles-böckerna även om jag har svårt att se att det kommer att komma särskilt många av dessa men man kan alltid hoppas..

Dc Universe: The Stories Of Alan Moore Tp
Written by Alan Moore
Art by Jim Aparo, Jim Baikie, Brian Bolland, Paris Cullins, George Freeman, Dave Gibbons, Klaus Janson, Kevin O'Neill, Joe Orlando, George Pérez, Kurt Schaffenberger, Curt Swan, Rick Veitch, Al Williamson and Bill Willingham
On sale January 11 304 pg, FC, $19.99 US Mature Readers

Tyvärr innebär det här att DC tar bort Killing Joke och Whatever happened to the man of tomorrow som egna album, men å andra sidan får man allt av Alan Moores DC-hjälte material i en behändig samling.

Hi Hi Puffy Amiyumi Special
W: Jennifer Moore, Sean Carolan, Janet Harvey
A: Phil Moy
Photo cover, 32 pg, FC, $2.25

Puffy AmiYumi är en japansk popduo, och Hi Hi Puffy AmiYumi är en amerikansk tecknad tvserie som är baserad på deras fiktiva liv. Så jag antar att det verkar vettigt att låta några amerikaner gøra den här adaptionen. Phil Moy är väl mest känd från Legion of Super-Roberts (Robert är det Legionäraste jag vet!), men hans lite løsare stil passar nog egentligen bättre för den här typen av material.

Seven Soldiers Of Victory Vol. 1 Tp
Written by Grant Morrison
Art by J.H. Williams III, Simone Bianchi, Cameron Stewart, Ryan Sook & Mick Gray and Frazer Irving
On sale January 11 224 pg, FC, $14.99 US

Så börjar äntligen Grant Morrisons enorma verk samlas i album och de gör det på ett sätt som om det fungerar kommer att vara hur bra som helst men annars så kommer det kännas bedrövligt, speciellt i det här första albumet. Hela historien består av en massa fristående miniserier som nu samlas i publiceringsordning snarare än som separata album. Finns det en enorm historia som går att spåra i de olika "kapitlen" så kommer det att funka men annars så kan det kännas träigt speciellt som om man inte får något som helst slut i det här albumet.

Elfquest: The Discovery #1
Written by Wendy & Richard Pini
Art and cover by Wendy Pini
On sale January 11 1 of 4 40 pg, FC, $3.99 US

Men vad är detta, en ny Elfquest-serie? Av smakprovet i katalogen att döma så verkar tiden ha sprungit ifrån dom, men å andra sidan så är det äntligen riktiga Elfquest-skaparna som gör dom. Det var verkligen ett tag sedan.

IMAGE COMICS

Body Bags: One Shot (One-Shot)
Written & Art By Jason Pearson
January 25 48 Pg Fc $5.99

Jason Pearson återvänder till Body Bags och det är inte en dag försent. För alla fans av Blacksploitation eller bara hårdkokta serier med hjärta.!

MARVEL

Ultimate Extinction #1 (Of 5)
Written By Warren Ellis
Pencils & Cover By Brandon Peterson
32 Pgs./T+ Suggested For Teens And Up...$2.99

Jag måste ju säga att jag egentligen inte gillar hela Ultimate-avdelningen på Marvel. Jag har aldrig förstått mig på iden med att skapa alternativa versioner av olika superhjältar när superhjältar i sig är ett sådant rent "hittepå" att allt som behöver sägas gott och väl skulle kunna klara sig utan sådant som "Elseworlds" och "What If?" och även "Ultimate". Men nu när jag har kvetchat klart vill jag bara säga att jag trots allt är nyfiken på Warren Ellis version av en av de största sagorna Marvel någonsin presterat. Bara det att han kommit på tanken att slänga in Misty Knight i historien om Gah Lak Tus gör mig nyfiken.

Sable & Fortune #1 (Of 6)
Written By Brendan Cahill
Painted By John Burns
32 Pgs./T+ Suggested For Teens And Up...$2.99

Det här materialet fyller mig med förväntan av två skäl. Dels gillade jag serien om Dominic Fortune som Howard Chaykin skapade på sjuttiotalet. Dels bara tackar jag och tar emot allt nytt material av den legendariske John Burns. Han har tecknat allt möjligt från Judge Dredd till Modesty Blaise. Särskilt varm blir jag när jag tänker på hans gamla serie Spårhundarna. Med tanke på att både Sable & Fortune inte är några traditionella superhjältar utan mera jordnära prisjägare så känns det här materialet helt rätt för Burns fina penna.

X-Men: Kitty Pryde - Shadow & Flame Tpb
Written By Akira Yoshida
Pencils Cover By Paul Smith
120 Pgs./Rated A ...$14.99

Med tanke på hur mycket mutantserier Marvel spyr ur sig så är det svårt att ta sig tålamodet och plocka de pärlor som faktiskt dyker upp ibland. Det här, kära kunder, är en sådan pärla. Paul Smith som även tecknat en sådan höjdarserie som Leave it to Chance återvänder till det X-material han slog igenom med. Han gör det dessutom med bravur i en historia som involverar Kitty Pryde och hennes älskade drake Lockheed. Det sköna med "Shadow & Flame" är att man inte behöver ha koll på sjuttiotusen olika X-referenser, utan det är bara att luta sig tillbaka, slå upp första sidan och sedan njuta av Paul Smiths förföriskt enkla stil.

Daredevil Vs. Punisher Tpb
Written By David Lapham
Pencils & Cover By David Lapham
Collects Daredevil Vs. Punisher #1-6.
144 Pgs./Parental Advisory ...$15.99

Det här är ju sådant jag gärna skulle se mera av. Jag har förvisso för mig att David Lapham började teckna inom superjältegenren hos saligt avsomnade förlaget Valiant, men efter det startade han upp sin egen ytterst hårdkokta titel Stray Bullets istället för att bara gå vidare med brödfödejobb. När han nu återbesöker superhjältarna är det med två figurer som ligger i gråzonen för ordet hjälte och han tar med sig all tyngd och svärta han lyckats öva upp under tiden med den egna titeln.

Essential Godzilla Vol. 1 Tpb
Written By Doug Moench
Penciled By Herb Trimpe, Jim Mooney & Tom Sutton
432 Pgs./T+ Suggested For Teens And Up ...$19.99

Det här är så dumt att man bara måste läsa och hånflina. De tjugofyra numren som Marvel producerade under sjuttiotalet tillhör verkligen något av det värsta förlaget någonsin har producerat. Ändå har det en viss charm. Tecknar gör dessutom Herb Trimbe som annars mest är känd för att ha tecknat en annan stor grön figur som inte lämnar något helt efter sig! Rena idiotin, ha ha...

A FINE LINE

Desert Peach: Bread & Swans Novel
by Donna Barr
Novel, SC, 6x9, 350pgs, B&W SRP: $21.95

Donna Barr verkar ha växlat spår, från serieskapare till prosaförfattare. Förhoppningsvis innebär det här inte att hon slutat göra serier.

AMAZE INK/SLAVE LABOR GRAPHICS

Marlene #1
by Peter Snejbjerg
SC, 7x10, 48pgs, B&W (1 of 1) SRP: $3.95

Vertigo-dansken får komma ut med en helt egen tidning. Tydligen så är det här baserat på Snejbjergs egen fascination för 70-talets amerikanska skräckserier, tror det är Creepy och andra Warrenserier som då avses.

Avatar

Warren Ellis' Black Gas #1
by Warren Ellis & Max Fiumara
REGULAR—32pgs, B&W SRP: $3.99

Det går en liten zombie-våg genom seriemarknaden. En liten nischpublik har hittats och nu kommer även Warren Ellis att ge sig på den. Misstänker att han kommer att driva rätt rejält med konceptet.

DR. MASTERS PUBLICATIONS

Journal Of Vampire Hunter 1: Claws Of Darkness
Jozev & Jerry Cho
Volume 1¡Xsc, 7x10, 64pgs, Fc Srp: $5.95
Volume 2¡Xsc, 7x10, 64pgs, Fc Srp: $5.95

Hmm, trodde nästan att amerikanska førlag hade slutat ge ut manga i tidningsform? Men førra månaden erbjøds ju Space Pinchy från Dark Horse, och nu kommer här en tidning från Dr Masters! Fast jag misstänker ju rätt starkt att det har att gøra med att det i båda fallen handlar om färgserier... Måste dock säga att jag inte vet speciellt mycket om den här manhwan, jag vet faktiskt inte ens om Jozev har gjort adaptionen själv, eller om det är tecknaren som har bearbetat Jozevs roman!

BOOM! STUDIOS

Planetary Brigade #1
by Giffen & DeMatteis, Abraham, Martin, & Moon
24pgs, FC SRP: $2.99

DC håller på med sin Infinite Crisis där flera viktiga medlemmar i Giffen DeMatteis JLA dör till höger och vänster så de fattar det enda rätta beslutet och gör sin egen version av hjältarna på sitt egna förlag.

CITY CYCLOPS

Truth Serum Volume 1 Tp
by Jonathan Adams & Various
SC, 8x11, 120pgs, B&W SRP: $18.00

Det här är superhjälteserier som om de vore skrivna av Daniel Clowes eller Chris Ware. Oattraktiva, fåniga människor som är socialt missanpassade. Du hittar ett smakprov och mycket mer här.

FANTAGRAPHICS BOOKS

Chimera #1
by Lorenzo Mattotti
8x11, 32pgs, PC SRP: $7.95

Mattoti överger lerkritorna för det svart-vita. Ännu en av Fantagraphics alltför dyra prestige-utgåvor, tror inte att vi kommer att ta in ett speciellt stort antal av den här.

TOKYOPOP

Beautiful People
Mitsukazu Mihara
SC, 5x7, 192pgs, B&W $9.99

Det här är en av dom saker som jag tycker om med Tokyopop, dom ger ut fristående volymer av mangaskapare. Tidigare har dom ju get ut 6 väldigt trevliga volymer av Erica Sakurasawa, och nu är det dags før Mitsukazu Mihara. Har ni läst hennes tidigare øversatta Doll så vet ni rätt väl vad ni kan førvänta er, historier med nån liten knorr tecknade i en något enklare, hårdare Gothic Lolita-stil. Det är ju inte før inte som hon medverkar i Gothic Lolita Bible!

Kami-Kaze Volume 1
Shiki Satoshi
SC, 5x7, 192pgs, B&W $9.99

Før en hel del år sen gav Viz ut Satoshis debuttitel, den VÄLDIGT Shirowinfluerade Riot. Med åren har han blivit bättre (han lyckades aldrig ens avsluta Riot!), och tecknar nu i en personligare stil med betydligt mer detaljerade, realistiska bakgrunder.

Loveless
Yun Kouga
SC, 5x7, 192pgs, B&W $9.99

Från Earthians skapare, fast till skillnad från Earthian så är det här "bara" shounen ai, inte yaoi. Det är väl därfør som den ges ut som Tokyopop, och inte som Blu. Fast jag har ingen som helst aning om vilka shounen ai-titlar som fortfarande platsar hos moderførlaget, och vilka som placeras hos Blu...Annars har vi. just fått in førsta volymen av Earthian.

BLU

Gorgeous Carat
You Higuri
SC, 5x7, 192pgs, B&W $9.99

Det här är en av två Gorgeous Carat-titlar, och något førvirrande kommer den andra att ges ut av Det här är en av två Gorgeous Carat-titlar, och något førvirrande kommer den andra att ges ut av Digatal Manga. Men det här är huvudtiteln, och jag førväntar mig att den kommer att se bra ut. Det är i alla fall vad jag kommer fram till efter att ha läst førsta volymen av Cantarella, utgiven av Go!Comi (hum, ett tredje førlag som ger ut henne). Dessutom har DC (Yow! Ett fjärde førlag!) gett ut en av hennes tidigare titlar, Seimaden.

VIZ

Golgo 13
Takao Saito
SC, 184pgs, B&W SRP: $9.95

Hum, jag tror att det här faktiskt är det tredje førsøket att ge ut den här mangan i USA, och jag tror dessutom att det fortfarande är skit, popularitet i Japan till trots.

Read or Die Volume 1
Hideyuki Kurata & Shutaro Yamada
SC, 232pgs, B&W SRP: $9.99

Det var en gång... Ja! Det var så här det børjade!! Før några år sedan gjordes en bra OAV-historia, och sen kom det en mycket bra animerad tv-serie, men Yomiko Readmans äventyr børjade faktiskt som manga, och nu kommer Viz äntligen att ge originalet. Så se fram emot andra berättelser om vår favorit-bokfanatiker och hennes pappershanterarførmåga!

Absolute Boyfriend Volume 1 Gn
Yuu Watase
SC, 200pgs, B&W SRP: $8.99

Det här skulle jag väl säga är den näst tyngsta titeln från Shoujo Beat (efter førrførra månadens Nana...), det senaste från Yuu Watase. Måste säga att jag tycker att det väldigt mycket känns som en shoujo-motsvarighet till Katsuras Video Girl Ai! Jag ser definitivt fram emot att läsa mer av den här!

Baby & Me Volume 1 Gn
Marimo Ragawa
SC, 200pgs, B&W SRP: $8.99

En till rätt trevlig Shoujo Beat-titel, om en pojke som måste ta hand om sin väldigt lille lillebror, och hur det får honom att visserligen ogilla sin bror, men samtidigt förstå att det faktiskt inte är den lilles fel. Fast det är helt klart svårt att førstå när man är så ung...

Kamikaze Girls Volume 1 Gn
Novala Takemoto & Yukio Kanesada
SC, 192pgs, B&W SRP: $8.99

Nu ska vi se, den här månaden erbjuder Viz filmen, bokadaptionen OCH den här mangaadaptionen, som f.ø, har samma førfattare som romanen. Jaha, måste nog säga att det får mig att misstänka att vi inte kommer att ta in den här, såtillvida inte nån av er beställer den førstås. Vi brukar ju vara villiga att ta in saker på beställning. ^_^

Bokavdelningen

R. Crumb: Gotta Have 'Em! Hc
Portraits of Women by R. Crumb
by Robert Crumb
HC, 8x10, 224pgs, PC SRP: $55.00

Konstbok av Crumb med det som han förmodligen älskar mer än allt annat här på jorden, kvinnor i alla deras former.