Staffars Serier läser Previews 15:12

Välkommen till vår genomgång av vad som finns med i Previews.

Ett par saker innan vi startar. Det här är resultatet av vår första genomläsning av Previews, vilket innebär att det finns möjligheten att vi noterar saker som vi inte kommer att ta in till butiken av en eller annan anledning. Är det något som verkar lovande är det mycket rekommenderat att ni skickar in en beställning till butiken. När detta skrivs så är vår dollarkurs 11 kr/$ men det kan ändras rätt snabbt beroende på svängningar i valutakursen, det ger dock ett visst hum om vad tidningarna och albumen kommer att kosta.

Robert Weichbrodt har tagi sig an huvudansvaret för superhjältetexterna, hans kommentarer är i den här färgen. Staffar har huvudansvaret om mangan och hans kommentarer är i den här färgen, allt annat är skrivet av Staffan.

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i februari/mars. För att göra det lätt för oss så har vi följt Previews indelning av förlag.

DARK HORSE COMICS

Hellboy: Makoma, Or, A Tale Told By A Mummy In The New York City Explorers’ Club On August 16, 1993 #1 (Of 2)
Mike Mignola (W/A), Richard Corben (A), And Dave Stewart (C)
On sale February 1, FC, 32pg, $2.99

Hellboy återkommer och den här gången så samarbetar Mignola med Richard Corben när det gäller bilderna. Tyvärr återigen en 2-nummers miniserie. När kommer det något längre äventyr?

Super Manga Blast

Observera att det inte erbjuds något Super Potatis-Blast-nummer, varken den här eller førra månaden. Torde komma sig av att den håller på att läggas ner, #59 blir sista numret.

Yoshitaka Amano: Fairies Hc
Yoshitaka Amano
HC, 80pg, FC, 8 7/16" x 11 15/16", $24.95

En till konstbok av mannen som främst hør hemma i konstbøcker. Fast den här kommer från Dark Horse, så jag misstänker starkt att den till skillnad från dom senast erbjudna samlingarna faktiskt kommer att komma ut.

Crying Freeman Volume 1 Tpb
by Kazuo Koike (W) and Ryoichi Ikegami (A)
On sale March 8, SC, 408pg, b&w, 5" x 7", $14.95

Det är faktiskt ett tag sen Crying Freeman fanns tillgänglig, om än inte lika länge som Dark Horse vill låta påskina. Før det är ju så att även om en serie är slut från førlag så finns den väldigt ofta kvar betydligt längre hos välsorterade seriebutiker. (Undrar just vem jag menar... ^_^)
Nåväl, Dark Horse har sen ett tag tillbaka børjat ge ut ett antal Koike-skrivna titlar, en del av dom nya utgåvor av mangor som tidigare har kommit ut på andra førlag. Tydligen är det så att efter ett antal år så återgår rättigheterna till Koike, och han ger då ut egna utgåvor på sitt eget förlag, utgåvor vilka ligger till grund før Dark Horses versioner. I somliga fall, exempelvis Lone Wolf, kan det innebära att man tvingas ge ut dom i ett mindre format då det endast finns filmer før en sådan utgåva, och i andra fall kan det bli som med Crying Freeman att den nya utgåvan kommer att se något annorlunda ut. Exempelvis får jag lite problem med sidantalet här, 408 sidor låter som om man kommer att låta den här førsta berättelsen avslutas først i nästa volym...?
Hursomhelst, den førsta historien är en mycket fin kärlekshistoria mellan en känslig ung man som tvingas utføra mord och ett av hans vittnen. Den andra berättelsen sen kommer att vara en mycket bra hämnd-historia, och därefter kommer dom poetiskare delarna av verket att dränkas av mängder av action och sex. Fast det är inte så att dom tidigare historierna saknar sådant!

Min personliga teori är att det är framgången med Ring-mangorna som nu får Dark Horse att rätt starkt gå ut med just fler skräckmangor, av varierande kvalitet. Fast det finns ju numera en del att välja bland, Japan hade en rätt ordentlig skräckvåg før sådär en tio år sedan...

Ju-On: Video Side Tpb
by Miki Rinno
SC, 232pg, b&w, 5" x 7", $9.95

En filmadaption, inget jag tror speciellt på.

Octopus Girl Volume 1 Tpb
by Toru Yamazaki
SC, 192pg, b&w, 4 1/2" x 7", $12.95

Betecknas vol 1, men ska så vitt jag førstår det så finns det bara en volym. Det är inte shoujo, men med sina skräckmangor så når Yamazaki främst en kvinnlig publik. Vet faktiskt inte ens om han fortfarande skapar manga, på senare tid har han ägnat sig åt att spela in jazz, samt nått viss framgång som tv-skådis, gärna i kvinnoroller. Han är ovanligt nog en av dom få icke-førhånade japanska transvestiterna. Det är ju så att Japan har en väldigt førnekande inställning till homosexualitet och just transvestitism. Att det såpass ofta dyker upp i manga brukar førklaras med att japaner ser det som ett av fantasy-inslagen, ack ja.

School Zone Volume 1 Tpb
by Kanako Inuki
SC, 192pg, b&w, 5" x 7", $12.95

Japanska skolor har ofta en tradition med ett antal lokala mysterier. Det låter väldigt mycket som om den här titeln kommer att låta ett antal sådana mysterier bli verklighet snarare än myter. Kanako Inuki är ännu en av dom stora skräckmangaskaparna, och hon utgår ofta från folksägner och inriktar sig genomgående på barn och deras värld.

DC COMICS

Batman: Year One Hundred #1
Written by Paul Pope
Art and cover by Pope
On sale February 15 1 of 4 48 pg, FC, $5.99 US

Paul Pope får chansen att göra en Batman-miniserie och hur tråkigt det än är att säga det så verkar detta betydligt skojigare än hans senaste solo-projekt.

Warlord #1
Written by Bruce Jones
Art and cover by Bart Sears
On sale February 24 32 pg, FC, $2.99 US

Sent om sider så har DC fått upp ögonen på att fantasy har sålt mycket bra som såna där konstiga böcker utan bilder [kartorna räknas inte] och skall börja en satsning på sådant. Äntligen säger vi som är trötta på SF-köret. Tyvärr innebär det att man återuppväcker gamla DC figurer hellre än att skapa något nytt men annat är kanske inte att vänta. Bruce Jones som skriver har fått en nytändning i samband att han fick skriva Incredible Hulk men tyvärr verkar tiden ha sprungit ifrån Bart Sears som tecknare.

Hi Hi Puffy Amiyumi Special
W: Jennifer Moore, Sean Carolan, Janet Harvey
A: Phil Moy
Photo cover, 32 pg, FC, $2.25

Den här resoliciteras den här månaden, så jag repriserar helt fräckt min text. Puffy AmiYumi är en japansk popduo, och Hi Hi Puffy AmiYumi är en amerikansk tecknad tvserie som är baserad på deras fiktiva liv. Så jag antar att det verkar vettigt att låta några amerikaner gøra den här adaptionen. Phil Moy är väl mest känd från Legion of Super-Roberts (Robert är det Legionäraste jag vet!), men hans lite løsare stil passar nog egentligen bättre för den här typen av material.

City Of Tomorrow Tp
Written by Howard Chaykin
Art and cover by Chaykin
On sale Feb 1 144 pg, FC, $19.99 US

Dom senaste (alltfør många) åren har det väldigt mycket känts som om Chaykin skapar serier mer eller mindre efter en eller annan Chaykinsk mall. Så det är alltid trevligt när det kommer något med lite mer innehåll! Det är fortfarande klassisk Chaykin, inklusive ett antal av hans olater, vilka dock den här gången är funktionellt använda. Men mer än det så är oxå något som får mig att minnas varfør jag en gång i tiden brukade uppskatta honom!

Kid Eternity Tp
Written by Grant Morrison
Art and cover by Duncan Fegredo
On sale February 8 144 pg, FC, $14.99 US

Vertigo-serie innan det fanns ett Vertigo. Ett av de mest efterfrågade Grant Morrisson serierna i butiken [efter Doom Patrol]. För dig som gillar vansinne. :-)

War Stories Vol. 2 Tp
Written by Garth Ennis
Art by Cam Kennedy, David Lloyd, Carlos Ezquerra and Gary Erskine
Advance-solicited; on sale March 1 240 pg, FC, $19.99 US

Äntligen kommer den andra samlingen med Band of Brothers-liknande historier om krig, manlig vänskap och dårskap av Garth Ennis.

IMAGE COMICS

Put The Book Back On The Shelf: A Belle & Sebastian Anthology Gn
By Charles Brownstein & Dave Crosland, Ian Carney & Jonathan Edwards, Catia Chen, Leela Corman, Bruno D’angelo, Jen De Guzman & Brian Belew, Janet Harvey & Laurenn Mccubbin, Kako, Jacob Magraw, B. Clay Moore & Hector Casanova, Ande Parks & Chris Samnee, Jamie S. Rich & Mark Ellerby, Mark Ricketts & Leann Buckley, Rick Spears & Rob G, Andi Watson, Joey Weiser And
February 1 144 pg FC $19.99

Indiebandet Belle & Sebastian samlar ihop ett stort antal serieskapare för att göra serier baserat på deras texter. Enligt de personer som jag frågat så är detta rätt passande då texterna är av det berättande slaget. Misstänker dock att detta är mest för fans av bandet även om det finns en del skojiga skapare med.

Bomb Queen #1 (Of 4)
Written By Jimmie Robinson
Art & Cover By Jimmie Robinson
February 8 32 pg FC $3.50

Jimmie Robinson är en av serievärldens största hemligheter. Han gör ofta väldigt trevliga serier som vädligt få upptäcker. Detta är med största sannolikhet ytterligare en av dom.

The Portent #1
Written By Peter Bergting
Art & Cover By Peter Bergting
February 22 32 pg FC $2.99

Det här är stort, en SVENSK reguljär tidning på Image och den ser riktigt trevlig ut. Det är så här en fantasyserie skall se ut, DC. Detta har tidigare inte hänt och är något som verkligen måste stödjas. Vill du veta mer så skall du besöka Bergtings blog - the portent.com

MARVEL

Daredevil #82
Written By Ed Brubaker
Penciled By Michael Lark
40 Pgs. No Ads/T+ Suggested For Teens And Up ...$2.99

Om det någonsin har varit läge att börja plocka upp Daredevil som titel så är det nu. Bendis har avgått och in kommer istället überteamet Brubaker/Lark som gjort så strålande ifrån sig på Gotham Central. (Börja ladda med de två samlingarna som finns av den serien!) Deras mörka och realistiska ton borde vara perfekt för Matt Murdocks speciella psyke.

Fury: Peacemaker #1 (Of 6)
Written By Garth Ennis
Penciled By Darick Robertson
Inked By Jimmy Palmiotti
32 Pgs./T+ Suggested For Teens And Up ...$3.50

Den här historien utspelar sig t.o.m. innan Fury var Sgt. över the Howling Commandos. Med tanke på hur bra Garth Ennis brukar göra ifrån sig när det kommer till krigshistorier blir jag nyfiken.

I (Heart) Marvel: Web Of Romance
Written By Tom Beland
Penciled By Cory Walker
32 Pgs./T+ Suggested For Teens And Up ...$2.99

Marvel lanserar ett litet kärlekstema i februari med några specialare. Redaktören ska ha en extra varm applåd för att han kommit på den briljanta tanken att kombinera Tom Beland (TRUE STORY SWEAR TO GOD) med Spider-Man. En romantisk författare och en romantisk superhjälte. Be still my heart!

I (Heart) Marvel: Marvel Ai
Written By Cb Cebulski
Penciled By Kei Kobayashi & Tomoko Taniguchi & Atsuko Mori
Cover By Gez Fry
32 Pgs, $2.99

Vid førsta anblick låter ju Tomoko Taniguchi (Marvel tror f.ø. att hon heter Tamiguchi - nån mer än jag som tror att dom blandar ihop henne med Tamagotchi?) som en väldigt märklig tecknare av en Marvelblaska, men då det olyckligtvis är CB Cebulski som har hand om Marvels mangaerande så blir det genast mer førklarligt. Han ansvarade ju før CPMs mangautgivning innan den blev intressant, och Taniguchi var just en av deras mest utgivna skapare då, med verk som "Just a Girl".

Marvel Romance Redux: But He Said He Loved Me #1 (Of 5)
Written By Keith Giffen, Jimmy Palmiotti, John Lustig & Roger Langridge
Penciled By John Buscema, Jack Kirby, Gene Colon & Dick Giordano
32 Pgs./All Ages ...$2.99

Efter att hjärtat fått sitt måste man få skratta också och det lär gå bra när man läser denna remix av gamla klassiska romansserier från femtiotalet. Keith Giffen är en absolut favorit till bad boy som kommer att ta varje tillfälle i akt att kärleksfullt skända det här materialet!

Essential Moon Knight Vol. 1 Tpb
Written By Doug Moench, Bill Mantlo, Steven Grant & Frank Miller
Penciled By Don Perlin, Mike Zeck, Jim Mooney, Jim Craig, Pablo Marcus, Gene Colan, Keith Pollard, Bill Sienkiewicz, Herb Trimpe & Mike Esposito
528 Pgs./Rated T+ ...$16.99

Det jag verkligen gillar med Marvels essentialsamlingar är hur de tar ett helhetsgrepp. Som nu med Moon Knight, en något obskyr figur, som inte fick en egen titel genast utan trasslade runt som gäststjärna ett bra tag innan han fick en huvudroll. Här samlar man rubbet i kronologisk ordning vilket blir extra trevligt när man kommer till de sidor som tecknats av Bill Sienkiewicz som fick sitt definitiva genombrott här.

ANTARCTIC PRESS

Alice In Wonderland #1
by Rod Espinosa
32pgs, FC (1 of 4) SRP: $3.50

Rod Espinosa gjorde den trevliga Couragous Princess där han bevisade att han kunde göra bra barnserier. Här ger hans sig på Alice i underlandet och försöker uppdatera den.

CINEBOOK

Då och då har ett eller annat amerikanskt førlag, ibland europeiskt-ägt, førsøkt sig på att ge ut klassiska fransk-belgiska barn- och ungdomsserier i USA, något som med undantag før Tintin och eventuellt Asterix aldrig riktigt har lyckats. Nu är det dags før Cinebook, till att børja med med två titlar.

Efter att ha grävt lite så kom jag fram till att det är ett brittisk förlag som utökar sin försäljning med USA distribution vilket gör att valet av serier inte är så udda eller konstigt.

Clifton Volume 1: My Dear Wilkinson Gn
Sc, 8x11, 48pgs, Fc, $9.99

Clifton skapades ursprungligen av Raymond Macherot, i ett ovanligt undantag från hans vanliga fabeldjurserier (Klorofyll, Sibyllina, m.fl.), därefter har den gjorts av ett antal olika skapare, dock huvudsakligen detta albums skapare, Turk & de Groot. Just det här albumet kom ut på svenska før sisådär en 25 år sedan, så jag är rädd før att vi bara kommer att ta in det på beställning. (Hade det däremot handlat om Macherots ej till svenska øversatta avsnitt...)

Yakari Volume 1: Yakari & Great Eagle Gn
by Job & Derib
SC, 8x11, 48pgs, FC, $9.99

Jag tvivlar starkt på att detta kommer att bli någon framgång i USA, en sympatisk, välskriven serie om en indianpojke? Som är väldigt trevligt tecknad, men knappast på ett før amerikaner intressant sätt. En mycket bra barnserie, men den finns ju även den utgiven på svenska, sååå...

DEL REY

School Rumble Volume 1 Gn
by Jin Kobayashi
SC, 5x7, 200pgs, B&W, $10.95

USA ligger återigen efter Sverige, den här går redan i Manga Mania. Vilket väl torde innebära att vi enbart kommer att ta in den här utgåvan på beställning. Så låt oss snarast veta om det här är något som ni vill ha!

DIGITAL MANGA PUBLISHING

How To Read Manga: Gloom Party
by Yoshi Kawashima
192pgs, B&W, $14.95

När jag ser den här titeln inser jag hur mycket jag faktiskt saknar Short Cuts och andra kortare, ojämna, skämtmangor som gick i Pulp. Før det här kommer sannolikt att vara samma typ av fräckare, politiskt inkorrekt material. Se det som en varning eller (troligare!) som en rekommendation...
Valet att både inkludera originaltexten och att kombinera den øversatta texten med kommentarer innebär oxå att den ibland førvirrande handlingen kommer att sättas in i ett større sammanhang, och det känns dessutom betydligt vuxnare än den mesta andra manga som øversätts numera!

DRAWN & QUARTERLY

Crickets #1
Sammy Harkham
32pgs, PC SRP: $3.95

Kramers Ergot redaktören får sin alldeles egna regelbundna tidning från D&Q.

Envelope Manufacturer #2
by Chris Oliveros
6x8, 24pgs, B&W SRP: $2.95

Det förra numret av den här tidningen stod med för över sju år sedan! Tror det är rekord när det gäller förseningar.

FANTAGRAPHICS BOOKS

Billy Hazelnuts Hc
by Tony Millionaire
HC, 6x9, 100pgs, B&W SRP: $19.95

Ett nytt album av Maakies & Sock Monkys skapare som är en mognare typ av barnbok om jag förstår det hela rätt. Kan bli skoj.

INFINITY STUDIOS

Blood Alone Volume 1 Gn
by Masayuki Takano
SC, 5x7, 210pgs, B&W, $9.95

Det finns innovativa vampyrmangatitlar, førlaget hävdar att det här är en av dom men jag känner starka tvivel. Nå, køp hellre Lament of the Lamb eller den just anlända Tsukiyomi Moon Phase!

KYLE BAKER PUBLISHING

Nat Turner Volume 1 Tp
by Kyle Baker
SC, 6x9, 96pgs, B&W SRP: $10.00

En rätt intressant serie som är betydligt mer läsvärd än vad en första titt i den här albumet kan ge sken av.

The Bakers: Do These Toys Belong Somewhere? Tp
by Kyle Baker
HC, 6x9, 96pgs, FC SRP: $18.95

Samlar Bakers-materialet från tidningen och albumet Kyle Baker Cartoonist i färg och inbundet.

NBM

Dungeon Twilight Volume 1: Dragon Cemetery Gn
by Joann Sfar & Lewis Trondheim
SC, 6x9, 96pgs, FC SRP: $14.95

Joann Sfar som skrivit detta album är en av mina stora favoriter för tillfället, hans Rabbi's Cat är ett av årets riktigt stora album. Kul att se att utgivningen av kvalitetsserier från Europa fortsätter.

STARLINE MULTIMEDIA INC

Central City: Burning Truth Special Edition Tp
by Saya
SC, 6x8, 200pgs, B&W, $10.95

Den här volymen samlar det førsta Central City-albumet, tidigare utgivet av Ironcat, samt den andra delen, en av alla dessa titlar som Ironcat aldrig lyckades ge ut. Så vitt jag minns det var det en rätt så ointressant manga...

TOKYOPOP

Battle Club Vol 1
by Yuji Shiozaki
SC, 5x7, B&W, $9.99

Jag vet inte riktigt vad problemet är just nu med Battle Vixens, Tokkypop har annonserat ut en nionde del, men har ännu inte lyckats ange ett datum før den. I stället erbjuder dom nu Yuji Shiozakis senaste manga, så det är väl bara att førvänta sig mer av samma sak, våld, lättklädda tonåringar och mer historia än exempelvis Tenjo Tenge. Snyggt och lättviktigt med andra ord!

Gatcha Gacha Vol 1
by Yutaka Tachibana
SC, 5x7, B&W, $9.99

Tokyopop verkar ha vissa problem med att bestämma sig før vad den här titeln ska heta, antingen Gatcha Gatcha, eller Gatcha Gacha. Originaltiteln är Gaccha Gatcha men huvudfrågan är väl hur nära man vill lägga sig Del Reys Gacha Gacha? Jag hoppas faktiskt på att man väljer en annan titel, då det helt klart skulle gøra min tillvaro enklare! Det här är iallafall renare flickromantik, då till skillnad från den väldigt suggestiva Del Rey-titeln.

Made in Heaven: Kazemichi
by Ami Sakurai & Yukari Yashiki
SC, 5x7, B&W, $9.99

Den førsta av två volymer med olika undertitlar som delvis berättar samma historia från två olika personers synvinkel.

Someday's Dreamers Vol 1
by Norie Yamada & Kumichi Yoshizuki
SC, 5x7, B&W, $9.99

Det här bør väl anses vara en adaption av animen om en storøgd flicka som ska børja som lärling hos en annan magi-användare i avsikt att lära sig hantera sin egen magiska førmåga, något som främst verkar innebära att bli ansvarsfull. Bør väl, då manusførfattaren även skrev animen, och tecknaren var ansvarig før karaktärsdesignen, vilket nog innebär att man även kan se det här som en alternativ version hellre än en ren adaption. Yoshizukis teckningsstil kommer att se bekant ut, då han under många år jobbade som assistent åt Kyuosuke Fujishima på dennes Oh My Goddess, medan berättelsen däremot mer kommer att inrikta sig på karaktärsutveckling, och inte så mycket på øvernaturligheter. En trevlig, lågmäld manga!

VIZ

Black Cat Vol 1
by Kentaro Yabuki
SC, 208pgs, B&W, $7.99

Det må vara en Shonen Jump-deckare nånstans i gränslandet mellan Lupin III och Cowboy Bebop, men Black Cat har nånting som inget av dom verken har, nämligen en karaktär benämnd Sven! Vad mer kan man väl hoppas på i en manga? En prisjägare med en kollega med svenskt namn, allt annat är ju bara tjafs!

Read or Die Volume 1
Hideyuki Kurata & Shutaro Yamada
SC, 232pgs, B&W, $9.99

Det var en gång... Närmare bestämt førra månaden, då Viz ursprungligen erbjød den här titeln. Men den har tydligen blivit uppskjuten en månad, så nu har ni både en till chans att beställa den, och att läsa min text! Ja! Det var så här det børjade!! Før några år sedan gjordes en bra OAV-historia, och sen kom det en mycket bra animerad tv-serie, men Yomiko Readmans äventyr børjade faktiskt som manga, och nu kommer Viz äntligen att ge originalet. Så se fram emot andra berättelser om vår favorit-bokfanatiker och hennes pappershanterarførmåga!

Godchild Vol 1
by Kaori Yuki
SC, 208pgs, B&W, $8.99

Det här är en tidigare, eller møjligen senare, manga av Angel Sanctuarys skapare. Problemet är att jag inte riktigt vet vilken version det här är, hon gjorde iallafall dom førsta fem (var det väl?) volymerna innan hon børjade med Angel Sanctuary, därefter återvände hon till denna mer fristående serie. Det är iallafall en rätt så lättviktig, men snygg 1800-talsadeldeckare, med vissa nästintill shounen-ai-inslag.