Staffars Serier läser Previews 16:02

Välkommen till vår genomgång av vad som finns med i Previews.

Ett par saker innan vi startar. Det här är resultatet av vår första genomläsning av Previews, vilket innebär att det finns möjligheten att vi noterar saker som vi inte kommer att ta in till butiken av en eller annan anledning. Är det något som verkar lovande är det mycket rekommenderat att ni skickar in en beställning till butiken. När detta skrivs så är vår dollarkurs 11 kr/$ men det kan ändras rätt snabbt beroende på svängningar i valutakursen, det ger dock ett visst hum om vad tidningarna och albumen kommer att kosta.

Robert har den här färgen. Staffar har huvudansvaret om mangan och hans kommentarer är i den här färgen, allt annat är skrivet av Staffan.

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i april/maj. För att göra det lätt för oss så har vi följt Previews indelning av förlag.

DARK HORSE COMICS

Shmoo Vinyl Figure
$17.99

Vänligen ät inte denna. Køp den, men undvik att äta den. Det är nämligen inte en äkta Shmoo!

Men de smakar som kyckling?

DC COMICS

Checkmate #1
Written by Greg Rucka
Art by Jesus Saiz
On sale April 26 ; 32 pg, FC, $2.99 US

Greg Queen & Country Rucka får skriva en serie om en grupp spioner från DC. Tyvärr tror jag inte det kommer att bli lika intressant som Q&C men gillar du serien kan den vara väl värd att kolla upp.

Crisis Aftermath: The Battle For Bludhaven #1-2
Written by Jimmy Palmiotti & Justin Gray
Art by Dan Jurgens & Palmiotti
Issue #1 on sale April 12; issue #2 on sale April 26 ; 1 and 2 of 6 ; 32 pg, FC, $2.99 US

Det här låter som No Mans Land 2, fast den här gången är vi på utsidan och tittar in. Den görs av kompetenta personer så den blir nog läsvärd för er som gillar Batman-universumet.

Showcase Presents Haunted Tank Vol. 1 Tp
Written by Robert Kanigher
Art by Joe Kubert, Russ Heath, Irv Novick, Jerry Grandenetti, and Jack Abel
Advance-solicited; on sale May 17 ; 560 pg, B&W, $16.99 US

Ibland kan man inte låta bli att undra om det har knarkats när ett koncept har kommit till. Hur har man bara kunnat komma på idén att låta ett soldatspöke från inbördeskriget hemsöka och hjälpa en framtida namne under andra världskriget??? Det värsta är att serien tidvis är riktigt bra också. Ännu en intressant SHOWCASE-utgåva! DC har så otroligt många pärlor att ge ut. Nu väntar vi bara på Legion och PLOP, haha...

Legion Of Super-Heroes Vol. 2: Death Of A Dream Tp
Written by Mark Waid
Art by Barry Kitson, Kevin Sharpe, Georges Jeanty, Dale Eaglesham, Ken Lashey and various
Advance-solicited; on sale May 24 ; 200 pg, FC, $14.99 US

Jag måste bara än en gång framhålla hur bra nya Legion är. Så pass bra att vi förhoppningsvis kan slippa en ny reboot på åtskilliga år, haha. Det här är andra samlingen och givetvis kan vi fixa fram även den första.

Jag är rätt imponerad av att Mark Waid har lärt sig att hålla fingrarna borta från de tidiga LOSH-historierna och berättar nytt i deras anda och samtidigt mycket modernt. Finns en del författare (hostPeterDavidhost) som har en del att lära där. Förmodligen den bästa "straighta" superhjälteserien som görs just nu.

The Authority: The Magnificent Kevin Tp
Written by Garth Ennis Art by Carlos Ezquerra Cover by Glenn Fabry
Advance-solicited; on sale May 3 ; 128 pg, FC, $14.99 US

Den här gör mig lite kluven. Jag älskar Garth Ennis manus men har betydligt svårare för Carlos Esquerras bilder. Nå väl, sen är jag alltid svag för möjligheten till en ny Authorityfix även om det här naturligtvis inte är i närheten av den briljans Ellis - Hitch presterade, och Kev... är Kev. På det hela taget är slutresultatet en ganska trevlig samt bisarr soppa och ibland kan det vara gott nog.

Ex Machina Special #1
Written by Brian K. Vaughan
Art by Chris Sprouse & Karl Story
On sale April 19 ; 1 of 2 ; 32 pg, FC, $2.99 US ; MATURE READERS

Vi har länge gillat Ex Machina, och även om det mycket har att gøra med Tony Harris teckningar så måste åtminstone jag erkänna att jag med tiden mer och mer har kommit att uppskatta Brian K. Vaughans manus, något som gør mig klart spänd på att se dessa specialnummer. Chris Sprouse brukar ju vara en trevlig tecknare, och Karl Story är definitivt en bra tuschare så detta verkar klart lovande! Dessutom kan det kanske vara ett bra tillfälle att prøva på serien før dom av er som inte riktigt vill chansa på ett album?

Bite Club: Vampire Crime Unit #1
Written by Howard Chaykin & David Tischman
Art by David Hahn
On sale April 19 ; 1 of 5 ; 32 pg, FC, $2.99 US ; MATURE READERS

Jag gillade den första miniserien om dessa maffia-vampyrer. Den var Chaykin-rolig på alla de rätta sätten. Förhopppningsvis blir det mer i samma stil.

Loveless Vol. 1 Tp
Written by Brian Azzarello
Art and cover by Marcelo Frusin
Advance-solicited; on sale May 26 ; 160 pg, FC, $9.99 US ; MATURE READERS

Detta är en amerikansk spagetti-western skriven i Azzarellos macho-stil vilken jag finner lite tröttsam men som jag vet att flera verkligen älskar.

Jag måste säga att jag tycker att Frusins teckningar gør den betydligt njutbarare än vad som førmodligen annars skulle vara fallet... Åsså är det väldigt trevligt med en västern utan øvernaturliga inslag!

Jag är inte helt säker på vad jag tycker om serien Loveless än. Nu när westerngenren så smått börjat bli poppis igen med så märkliga kontrapunkter som Deadwood och Brokeback Mountain, är det åtminstone intressant att Vertigo försöker göra en egen western. Men än så länge kan jag inte säga att resultatet är skojigare än en ordinär spagettiwestern. Jag hade väl förväntat mig bättre av Brian Azzarello helt enkelt. Nå, jag har inte gett upp helt än och detta första album bjuder på en helt OK liten lässtund. Man får hoppas att det tar sig med senare album.

Sandman Mystery Theatre Vol. 4: The Scorpion Tp
Written by Matt Wagner & Steven T. Seagle
Art by Guy Davis Cover by Gavin
Advance-solicited; on sale May 3 ; 104 pg, FC, $12.99 US ; MATURE READERS

I och med den førra volymen så føll alla bitarna på plats, manusførfattare, tecknare och färgläggning, och resultatet var en riktigt, riktigt bra deckarserie. Priset är lite høgt i relation till sidantalet, men den här titeln är fortfarande väl värd pengarna!

Jag har alltid tyckt att det har varit synd att den här titeln oförtjänt hamnat i Gaimans Sandmanskugga. De bägge Sandmanserierna ska egentligen inte jämföras alls. Det här är en ren fest för pulpälskare och det är kul att se att Vertigo äntligen börjat ta tag i albumutgivningen av de 70 nummer som gjordes. Sent ska syndaren vakna...

IMAGE COMICS

Frank Cho Women: Selected Drawings And Illustrations Hc
Written By Frank Cho
Art & Cover By Frank Cho
April 26 ; 112 pg ; FC ; $24.99

Frank Cho är en av de där serieskaparna som folk har väldigt vitt skilda åsikter om, antingen hatar man honom eller så älskar man hans verk. För de senare så är det här boken för dom. Bara massa illustatrationer på kvinnor.

Book Of Shadows #1 (Of 2)
Written By Mark Chadbourn
Art & Cover By Bo Hampton
April 5 ; 32 pg ; FC ; $3.50

I en del annonser för den här tidningen så referades manusförfattaren även som en känd "screenwriter" vilket när jag kollade på IMDB blev rätt underhållande då han endast skrivit några avsnitt för en rätt okänd TV-serie som iofs fått några säsonger. Nåja, den här är målad(?) av Bo Hampton och det brukar räcka långt.

Sight Unseen Hc
Written By Bob Tinnell
Art & Cover By Bo Hampton
April 12 ; 152 pg ; FC ; $19.99

Det är tydligen Bo Hampton-månad hos Image. Två nya serier från honom efter ett långt uppehåll.

MARVEL

Moon Knight #1
Written By Charlie Huston Pencils & Cover By David Finch The Bottom  Part 1 (Of 6)
32 Pgs./Rated T+ Suggested For Teens And Up ...$2.99

Moon Knight ska ju vara Marvels mindre lyckade svar på Batman, men ibland har serien lyckats med att vara något mer, särskilt under den tiden Bill Sienkiewicz arbetade på titeln och lekte fram sidlayoter och sin egen tecknngsförmåga. Att denna miniserie ska hålla den klassen är kanske att läga ribban för förväntningarna väl högt, men att döma av de förhandssidor jag har sett och det jag läst om den här miniserien så tror jag att det här kan vara en av Marvels mera lyckade omstarter på flera år.

Marvel Romance Redux: Restraining Orders Are For Other Girls
Written By Kyle Baker, Fred Van Lente, Keith Giffen, Michael Leib, Robert Fleming, Kirsten Sinclair Art By Jack Kirby, Don Heck, Dick Giordano Cover By Kyle Baker
40 PGS./All Ages ...$2.99

Keith Giffen och Kyle Baker korrumperar gamla hederliga romansserier och det är faktiskt skitkul!

Wolverine: Origins #1
Written By Daniel Way Penciled By Steve Dillon Cover By Joe Quesada Variant Cover Michael Turner
32 Pgs./Rated T+ Suggested For Teens And Up ...$2.99

Hujedamej en ny Wolverinetitel! Det kan aldrig vara bra, eller kan det? Jag har gillat en del av det Daniel Way har skrivit, nu senast de nummer av HULK som ledde upp till "Planet Hulk" och Steve Dillon är i stort sett aldrig fel när det ska berättas en brutal historia, så det här kanske inte är så illa. Gillar man det att W äntligen får gå till botten med var han kommer ifrån samt Steve Dillon ska man nog plocka åtminstone de tre första numren.

Defenders: Indefensible Premiere Hc
Written By Keith Giffen & J.M. Dematteis Pencils & Cover By Kevin Maguire
120 Pgs./Rated T+ Suggested For Teens And Up ...$19.99 Isbn: 0-7851-2152-8 Trim size: Standard

Så länge de här tre gossarna jobbar ihop får de skända precis vilka seriefigurer som helst för mig. Vem trodde att ett sådant gammalt åkerspökekoncept som Defenders skulle kunna göras underhållande igen. Inte jag, men jag hade FEL! Det enda felet med den här boken är att något inombords hela tiden hoppas på att Blue Beetle och Booster Gold ska dyka upp, men neee... Fel serie! Och all petty bickering mellan de olika karaktärerna får mig att bara le som Ferdinand under korkeken.

Astonishing X-Men Vol. 1 Hc
Written By Joss Whedon Pencils & Cover By John Cassaday
320 Pgs./Rated T+ Suggested For Teens And Up ...$29.99 Isbn: 0-7851-1733-4
Trim size: Oversize Astonishing X-Men Volume 1 HC Variant ISBN: 0-7851-2301-6 Price: $29.99

Den här inbundna boken kostar förvisso en del men lär vara värd pengarna. Den kostar åtminstone inte mer än de två TPs som ingår och binder tjusigt ihop hela Whedons och Cassadays makalösa widescreenupplevelse till första år på X-Men. Jag har läst en hel del bekymrande rapporter om Brett Ratners X-Men 3. Det är väl ändå himla synd att de inte styrde och ställde så att Joss fick axla Singers mantel istället. Att döma av sidorna i den här boken hade det kunnat resultera i en riktig mutantfest. Äsch, glöm filmen och fokusera på den här boken istället. Du blir inte besviken!

APE ENTERTAINMENT

Horrorwood #1
by Brandon Terrell & Brent Schoonover
32pgs, FC (1 of 4) SRP: $3.50

Drama som utspelar sig i 50-talets Hollywood. Kulter och, misstänker jag, övernaturlighet. Bilderna & färgerna ser dock rätt trevliga ut. Du hittar ett smakprov på serien här.

AVANT-VERLAG

Cargo: Comic Journalism From Israel — Germany Tp
by Various
SC, 144pgs, B&W SRP: $24.95

Tre personer från Tyskland åker till Israel och tre israeler åker åt andra hållet, alla 6 gör sedan serier om sina erfarenheter. Kan bli väldigt prententiöst men även intressant. Jag gillar två-tons färgerna som finns på de seriesidor som du hittar här.

AVATAR PRESS INC

Wolfskin #1
by Warren Ellis & Juan Jose Ryp
REGULAR—32pgs, FC (1 of 3) SRP: $3.99

Warren Ellis skriver vikinga-serier, något som tidigare utlovades i ett samarbete med Steve Whiteout Lieber. Detta skall inte vara detta utan ett helt nytt verk som verkar mer överdrivet än vad Lieber-serien skulle ha varit. Du hittar en smakprov på serien här.

BANDAI ENTERTAINMENT INC

Eureka Seven Volume 1 Gn
by Jinsei Kataoka & Kazuma Kondoh
SC, 5x7, 180pgs, B&W,: $9.99

Här har vi då en fyra delars animeadaption (føljt av två videospelsadaptionsvolymer) som ska komma ut samtidigt som animen och soundtracket børjar säljas i USA, och med tanke på att Bandai står bakom alla utgåvorna så kan vi nog tro på det. Det här är alltså starten før Bandais egna mangautgivning och jag har ingen som helst aning om vad som kommer att komma framøver! Nåväl, Evangelion till trots så är jag rätt så misstänksam mot adaptioner av robotanime, det är ju faktiskt något som fungerar bättre med rørelse, även om jag gillade RahXephonmangan. Så vill ni vara säkra på att få denna - beställ

DEL REY

Pichi Pichi Pitch Volume 1 Gn
by Pink Anamori & Michiko Yokote
SC, 5x7, 200pgs, B&W SRP: $10.95

En shoujotitel før lite yngre läsare, grunden før animen. Grundligre genomgång än så blir det inte.      ^_^;

DEVIL’S DUE PUBLISHING

Family Guy: Volume 1
by Matt Fleckenstein & Benjamin Phillips
$6.95

För alla er som inte kan få nog av TV-serien kommer här en serie med Lois, Peter, Stewie & co. Det är värt att notera att det är en av de reguljära författarna till TV-serien som fått äran att överföra den till serier.

DR. MASTERS

Real Fake Princess Volume 1 Tp
by I-Huan
SC, 5x7, 200pgs, B&W SRP: $9.95

En Taiwanesisk titel, vilket ju faktiskt inte är så hemskt vanligt...
En historisk romans, vilket väl är vanligare.     ^_^

DRAWN & QUARTERLY

Awake Field Hc 
by Ron Rege, Jr.
HC, 8x8, 48pgs, PC SRP: $7.95

Jag gillar verkligen Reges teckningsstil. Du hittar en del exempel på hans hemsida. Tyvärr dock inget om detta nya album.

FANFARE / PONENT MON

A Patch Of Dreams Sc
by Hideji Oda
SC, 7x9, 200pgs, B&W SRP: $22.99

Fanfare/Ponent Mons mangatitlar brukar vara i lite større format, och definitivt dyrare än andra førlags, kanske ity dom ju vänder sig till en definitivt vuxen publik. Tyvärr tenderar dom dessutom att vara svåra att få in i effterhand, så vänta inte før länge om det här verkar intressant! Det är alltså en historia som glider mellan drøm och verklighet, och därvidlag tar upp diverse existensiella funderingar. Om ni vill få lite av en uppfattning om Oda i førväg så finns hans sajt här.

FANTAGRAPHICS BOOKS

Our Gang Volume 1 Sc
by Walt Kelly
SC, 7x10, 96pgs, FC SRP: $12.95

Det verkar väldigt mycket som om Fanboygraphics Pogo-utgivning har gått i stå, men efter att man i somras publicerade ett antal Our Gang-avsnitt i Comics Journal så bør det väl inte øverraska någon att man nu børjar samla denna trevliga barnserie! Walt Kelly var ju inte enbart satiriker utan kunde i likhet med Mark Twain även prestera denna typ av klassisk amerikana.

:01 FIRST SECOND

Det här är ett nytt förlag som sorterar under ett "riktigt" bokförlag. Det verkar som om de satsar till viss del på samma typ av serier som Pantheon & Random House vilket i mitt tycke gör dom riktigt intressanta. De lanserar med två böcker:

A.L.I.E.E.E.N. SC
by Lewis Trondheim
SC, 6x9, 96pgs, FC SRP: $12.95

Är ingen stor Trondheim-fantast så jag gissar att det här är en av hans barnserier. Det ser onekligen ut som en sådan.

The Fate Of The Artist Gn
by Eddie Campbell
Deluxe Softcover Edition—Sc, 6x9, 96pgs, Fc Srp: $15.95

Har alltid uppskattat Campbells självbiografiska serier inklusive de där han leker med själva genren som i den här.

NETCOMICS

Før några år sedan så børjade Comicsone att først publicera manga på nätet, før att senare trycka och distribuera en del av dom titlarna. Deras ägare var ju ett Koreanskt førlag, och det är den vanligaste publiceringsmodellen før serier där. Nåväl, det fungerade ju inte så bra i västvärlden, och efter ett tag så øvergick man till att enbart ge ut tryckta versioner av sina mangor, något som tyvärr inte heller fungerade alltfør länge.
Så nu är det dags før Netcomics, ett nystartat førlag som førra månaden børjade erbjuda ett antal manhwatitlar i nätform, och som nu førsøker få oss att tro att dom ska lyckas få ut 13 album i april. Även den här gången rør det sig om ett Koreanskt-ägt førlag, men man ämnar nu i alla fall till att børja med koncentrera sig på manhwa, och precis som Ice Kunion så kommer man att ge ut Koreas bästa manhwa. Hum, det säger jag bara.
Nåväl, det kan kanske ändå vara värt att nämna ett par av deras titlar, även om jag alltså känner vissa dubier rørande när dom faktiskt kommer att dyka upp.

Boy Princess Volume 1 Gn
Boy Princess Volume 2 Gn

by Seyoung Kim
SC, 5x7, B&W (1 of 9) SRP: $9.99

Shounen-Ai med en pojke som klär ut sig till sin syster. Jojo, sån't är svårt att inte sälja! Men två volymer på en gång? Hum, tror nog att vi kommer att ta det lugnt med den ändå.

The Great Catsby Volume 1 Gn
by Doha Kang
SC, 6x9, 224pgs, FC (1 of 5) SRP: $17.99

Den här är i färg, och den handlar om dagens koreanska ungdom, och den kändes väldigt klumpigt øversatt och får mig att inse hur mycket jag saknar manhwa-versionen av My Sassy Girl. Den var ju i färg den med.

NEW RADIO COMICS

The Last Island Gn
by Alex Cahill
SC, 64pgs, B&W SRP: $6.00

Du hittar ett smakprov på serien här.

ONI PRESS

Little Star Tp
by Andi Watson
SC, 6x9, 160pgs, B&W SRP: $19.95

Andi Breakfast After Noon, Slow News Day Watson senaste verk om en pappa som försöker väldigt mycket men vars dotter inte riktigt uppskattar det hela. Du hittar ett smakprov på serien här.

My Inner Bimbo #1
by Sam Kieth & Josh Hagler
32pgs, B&W (1 of 5) SRP: $2.99

Sam Kieth har skaffat sig en medarbetare! Tydligen skall de båda samarbeta om bilderna medan Kieth står för manus. Du hittar ett smakprov på Haglers teckningar här.

SPEAKEASY COMICS

Yoshitaka Amano: Hero Volume 1 Gn
by Jessie Horsting & Yoshitaka Amano
SC, 7x10, 96pgs, FC SRP: $9.99

Tror att det här är tredje førsøket att få ut den här titeln. Det skulle vara rätt skoj att nå'n gång få se vad han egentligen kan producera som serieskapare...

SUPERVERSE PRODUCTIONS

Zoom Suit #1
by John Taddeo, Billy Dallas Patton, Justice, Hunter & Martinez
40pgs, FC SRP: $2.95

Jag har aldrig stött på en indie-tidning [eller en från de stora förlagen, för den delen] som har marknadsförts så hårt. Problemet är att den mest påminner om Malibus Bravura eller Fabian Nicziesas Valiant-serier vilket iofs är rätt trevligt men jag önskar att det skulle vara mer än så. Vi har ett provexemplar i butiken av första numret för er som vill ta en titt. Ni övriga hittar ett smakprov och mycket, mycket annat på seriens hemsida.

TOKYOPOP

Boys Of Summer Volume 1
by Chuck Austen & Hiroki Otsuka
SC, 5x7, B&W $9.99

En gång i tiden så tecknade Chuck Austen (vars efternamn då var Beckum) Miracleman, sen teckande och skrev han ett par pornografiska titlar, vilka hade øverraskande mycket karakterisering och faktiskt var riktigt läsbara. Øverraskande, då hans senare X-Men och Superman-manus väldigt mycket har kritiserats just før undermålig karakterisering. Hiroki Otsuka å sin sida är huvudsakligen känd før pornografisk manga i sitt tidigare hemland Japan. Jag tror ju inte att Tokyopop ämnar børja publicera porr, och det här låter som en titel som kan tillåtas innehålla berättandet från Austens Strips dock utan alla sexscenerna.

Pita-Ten (Art Book)
by Koge-Donbo
SC, FC $19.99

Det här låter helt klart som något som kommer att innehålla søtman, men inget av sältan, från Pita-ten. Det är gulligt på samma sätt som Oh My Goddess!, eller Cardcaptor Sakura. ^_^

Rozen Maiden Volume 1
by Peach-Pit
SC, 5x7, B&W $9.99

Inte bara Peach-Pits andra manga, utan även deras andra framgång, som precis som DearS redan har animerats.

Shrine Of The Morning Mist Volume 1
by Hiroki Ukawa
SC, 5x7, B&W $9.99

Det är något øver ett år sen den här mangans animeadaption nådde USA, så jag misstänkte att det inte var en titel som skulle bli øversatt. Men så fel man kan ha. Jag är faktiskt inte riktigt säker på om det här är en riktig magical girls-variant, eller en parodi på sådana. Det är väl lite det att den verkar ta tonen från Azumanga Daio som gør det en smula knepigt...

W.W. Norton

Kings In Disguise Tp
by James Vance & Dan Burr
SC, 8x11, 208pgs SRP: $16.95

En av 80-talets riktigt stora serier som till viss del banade väg för många av de litterära serier vi ser nu. Från början en teaterpjäs som adapterades mycket bra till serier.

Bokavdelningen

The Pythons: Autobiography By The Pythons Tp
By Bob Mccabe, With John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin & Graham Chapman
(256/0-312-31145-1) (C: 0-1-1) Sc, 9x12, 368pgs, Pc Srp: $19.95

För mig som nyligen köpt på mig både TV- och filmbox med i stort sett rubbet så känns den här boken som en present från verkligheten. Det är ett sant nöje att läsa Pythonmedlemmarnas egna ord om deras gemensamma karriärer från början till slut(?) Det som framgår är vilka hårt arbetande genier de verkligen är (och var i Graham Chapmans fall). Sedan står det också alldeles klart varför de inte fått ur sig så mycket sedan de slutade göra TV. Särskilt tydligt blir det i bokens slut som handlar om tiden efter scenmötet i Aspen då alla överlevande fem i stundens berusning började smida planer på nya projekt. Redan dagen efter börjar "projektet" gå i stöpet och Pythonstjärnorna uttrycker helt klart lite olika uppfattningar om vad som gått fel när man i viss mån börjar spela ett väldigt underhållande parti "blame game". Nej, kan inte säga nog gott om den här boken. Köttig text och dessutom som bonus en stor mängd, tidvis privata, bilder. Gillar du Monty Python är det här ett obligatoriskt inköp!