Staffars Serier läser Previews 16:03

Välkommen till vår genomgång av vad som finns med i Previews.

Ett par saker innan vi startar. Det här är resultatet av vår första genomläsning av Previews, vilket innebär att det finns möjligheten att vi noterar saker som vi inte kommer att ta in till butiken av en eller annan anledning. Är det något som verkar lovande är det mycket rekommenderat att ni skickar in en beställning till butiken. När detta skrivs så är vår dollarkurs 11 kr/$ men det kan ändras rätt snabbt beroende på svängningar i valutakursen, det ger dock ett visst hum om vad tidningarna och albumen kommer att kosta.

Robert har den här färgen. Staffar har huvudansvaret om mangan och hans kommentarer är i den här färgen, allt annat är skrivet av Staffan.

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i maj/juni. För att göra det lätt för oss så har vi följt Previews indelning av förlag.

DC COMICS

52: Weeks 1-4
Written by Geoff Johns, Grant Morrison, Greg Rucka, Mark Waid
Breakdowns by Keith Giffen
Art by Joe Bennett, Ruy Jose and Jack Jadson
Backup feature by Dan Jurgens & Art Thibert
32 pg, FC, $2.50 US

Jag tycker att det här är ett av de mest ambitiösa projekten i DC universumet, en veckotidning som förklarar vad som hände under ett år, allt otroligt planerat. Enligt uppgift så har de arbetat fram det hela som om de skrivit en säsong av en TV-serie, vilket åtminstone på ytan verkar vara en relativt nyskapande metod. Detta är dock inget som vi kommer att beställa in till hyllan så om det verkar intressant får du ta och förhandsbeställa detta.

Dc Showcase Presents: Superman Vol. 2 Tp
Written by Jerry Coleman, Bill Finger and Otto Binder Art by Curt Swan, Wayne Boring, Al Plastino and Kurt Schaffenberger Cover by Swan & George Klein
Advance-solicited; on sale June 14 ; 576 pg, B&W, $16.99 US

DCs ambitiösa SHOWCASE-program fortsätter med den andra volymen av det tidiga sextiotalsmaterialet av Superman. Det här var på den tiden man inte brydde sig särskilt mycket om "continuity" eller såpoperaliknande relationer och varje historia istället kännetecknades av "fullt ös medvetslös". Jag gillar om än i små doser! Varje sådan här volym räcker länge.

Jla Classified: New Maps Of Hell Tp
Written by Warren Ellis Art and cover by Butch Guice
Advance-solicited; on sale June 14 ; 144 pg, FC, $12.99 US

JLA Classified har på sistone erbjudit riktigt trevliga sviter med några riktigt trevliga serieskapare som Grant Morrison och Giffen-DeMatteis-Maquire. Det här albumet utgör inget undantag när Warren Ellis (Hur hinner karln?) och Butch Guice utsätter JLA för ett genomtänkt mardrömsscenario. För dig som bara vill ha en väldigt bra JLA-historia utan inslag av den oändliga krisen....

Shadowpact #1
Written by Bill Willingham Art and cover by Willingham
Edited by Joey Cavalieri On sale May 17 ; 32 pg, FC, $2.99 US

Hur bra Bill Willingham än är som författare på Fables har jag saknat honom som tecknare och att döma av förhandsmaterialet passar den här historien hans penna alldeles utmärkt. Att sedan både Detective Chimp och min gamla sjuttotalsfavvo Ragman är med gör det inte sämre.

Jag önskar dock att han kunde återuppta Coventry som var en stor favorit när den kom för närmare 10 år sedan. Dock kan det här bli skoj.

Wonder Woman: Destiny Calling Tp
Written by George Pérez Art by Pérez, Art Adams, Brian Bolland, John Bolton and various Cover by Pérez.
Advance-solicited; on sale June 21 ; 176 pg, FC, $19.99 US

Det här är den fjärde samlingen av George Pérez Wonder Woman-svit och jag måste passa på att slå ett slag för den. (De övriga tre albumen går givetvis att köpa fortfarande.) Pérez är ju mest känd som tecknare av bombastiska och detaljerade epos à la "Crisis" men det är som här i "Wonder Woman" han kommer till sin rätt, när han får kombinera det episka med det jordnära mänskliga. Det märks att Pérez trivs bäst med att teckna sina egna varma manus.

Abc A-Z: Smax And First American
Written by Peter Hogan & Steve Moore
Art by Zander Cannon and Kyle Baker
On sale May 31 ; 5 of 6 ; 32 pg, FC, $3.99 US

För er Top Ten-fanatiker. En Smax-historia tecknad av Zander Cannon.

Can't Get No HC
Written by Rick Veitch
Art and cover by Veitch
Advance-solicited; on sale June 21 ; 7.25î 5.5î ; 352 pg, B&W, $19.99 US

Rick Veicht personliga respons till World Trade Center-katastrofen, givetvis framställd på hans egna drömska vis. Med tanke på att den är på över 350 sidor så förstår jag att det tagit över 4 år att göra färdigt den.

Dmz Vol. 1: On The Ground Tp
Written by Brian Wood
Art by Wood & Riccardo Burchielli
Advance-solicited; on sale June 7 ; 128 pg, FC, $9.99 US MATURE READERS

Brian Wood slog igenom med Channel Zero som var en enorm uppgörelse med Rudy Giulianis New York. DMZ känns väldigt mycket som en andlig uppföljare till den, fast här gör han upp med Bushs Amerika.

IMAGE COMICS

The Art Of Brian Bolland, Hc
art & cover by Brian Bolland
May 31 ; 176 pg ; FC ; $49.95

Oj, vad vi hade kunnat sälja massor av den här under 90-talet! Nu kommer vi inte riktigt att kunna sälja lika många men mångas favorittecknare har fortfarande sina fans

MARVEL

Fantastic Four ? A Death In The Family - One-Shot
Written by Karl Kesel Pencils & Cover by Lee Weeks
64 PGS./Rated A ...$3.99

Det här påminner om en gammaldags hederlig "annual" på den tiden man gjorde sådana utan lågbudgetcrossovers. Förhoppningsvis bara en bra historia utan större mankemang. Kesel & Weeks är skapare jag gärna ser mera av.

Haunt Of Horror: Edgar Allan Poe #1 (Of 3)
Written By Richard Corben & Rich Margopoulos Pencils & Cover By Richard Corben
32 PGS./MAX ? Explicit Content ...$3.99

Mmmm... och att få se Corben gå tillbaka till att teckna svartvitt är något jag definitivt gillar. Corben och Poe är ju en given kombination. Det hedrar Marvel att de faktiskt ger ut även sådant här.

Skrull Kill Krew Tpb
Written By Grant Morrison & Mark Millar
Penciled By Steve Yeowell Cover By Steve Yeowell
120 PGS./Rated T+ ...$16.99 ISBN: 0-7851-2120-X

Skrullerna är några av de fulaste och fånigaste skurkarna det tidiga Marvel lyckades uppbringa. Det enda skrämmande med dem är deras förmåga att byta skepnad. Det är verkligen så att det krävs en författare av Grant Morrisons kaliber för att kunna få mig att vilja titta på dessa buttuglies. Ah, och sedan har vi här också en av mina favvotecknare Steve Yeowell. Plötsligt är skrullerna riktigt underhållande. Hmmm, DET är ett skrämmande koncept på riktigt.

Essential Classic X-Men Vol. 2
Written By Roy Thomas, Gary Friedrich & Arnold Drake Penciled By Werner Roth, Jack Sparling, Dan Adkins, Ross Andru, Don Heck, George Tuska, Jim Steranko, Barry Smith & John Buscema Cover By Gil Kane
Collects X-Men #25-53 And Avengers #53.
632 PGS./All Ages ...$16.99 ISBN: 0-7851-2116-1

Det här är egentligen inte bra någonstans. För den som gillar det tidiga X-Men är det ändå väldigt intressant att se denna tidiga tårtbit av X-historia som aldrig tidigare samlats på det här viset. Bland godbitarna har vi lite tidig Steranko, Polaris debut, en magnifik crossover mellan X-men och Avengers och någonstans mellan rutorna händer det... Cyclops och Marvel Girl slutar larva sig och blir ihop.

A FINE LINE

Stinz: Tribals One-Shot
by Donna Barr & Various
64pgs, B&W SRP: $5.95

Jag har alltid haft ett gott öga till den här serien och det är med blandade känslor som jag ser att detta kommer att bli det sista numret. Synd att det inte kommer fler, kul att hon lyckats avsluta den innan den gick utför.

ABRAMS

Mom's Cancer Hc
by Brian Fies
HC, 5x7, 128pgs, PC SRP: $12.95

Tung, självbiografisk serie som precis som titeln skriver ut handlar om serieskaparens mamma och hennes kamp mot lungcancer. Du hittar ett (väldigt) litet smakprov på författarens sida. Serien har vunnit en Eisner-award för bästa webbserie.

ADV FILMS

Neon Genesis Evangelion: Angelic Days Volume 1
by Fumino Hayashi
SC, 5x7, 192pgs, B&W SRP: $9.99

Tjaha, en alternativ, inte speciellt seriøs Evangelion-variant. Vad mer går att säga?           ^_^

AMAZE INK /SLAVE LABOR GRAPHICS

Wonderland #1
by Tommy Kovac & Sonny Liew
32pgs, FC SRP: $3.50

Tecknaren har tidigare gjort ett mycket gott jobb på Vertigo-miniserien My Faith in Frankie. Här får han ge sig itu med Alice i Underlandets bildvärld, något som jag tror kan passa honom bra.

BLACK CAT

Dragonslippers Gn
by Rosalind B. Penfold
SC, 8x9, 272pgs, B&W SRP: $15.00

Det här är en av de där böckerna som antingen kan vara hur bra som helst eller tvärtom. Ämnet är så tungt i sig, självupplevd kvinnomisshandel, att bara det faktum att det görs en serie på det för många människor väldigt välvilliga kring den. Jag hittar bland annat ett citat från Tony Blairs fru. Tyvärr går det inte att hitta några exempel på seriesidor. Några små teckningsexempel finns på den här sajten men inga seriesidor eller liknande. Förhoppningsvis så lever serien upp någorlunda till den välvilja som finns men den totala avsaknaden av exempel gör mig skeptisk.

DABEL BROTHERS PRODUCTIONS LLC

XIII Volume 1 Tp
by J. Van Hamme & W. Vance
SC, 7x10, 144pgs, FC SRP: $14.95

De tre första XIII albumen i en tjock amerikansk volym. Mycket trevligt att det äntligen kommer att komma ut i samlad form för oss som inte orkar läsa franska utgåvor.

Eller før att utrycka en lite annorlunda åsikt.. Trevligt att den kommer i samlad form før dom av oss som trøttnade på att pussla ihop halva album från X9! Det är hur som helst en mycket trevlig serie!

D. E.

Battlestar Galactica #0
by Greg Pak & Nigel Raynor (covers by Steve McNiven & Photo Cover)
24pgs, FC SRP: $0.25

Den nya versionen av Battlestar Galactica är i mitt tycke en av de bästa scifi TV-serier som har gjorts. Därmed inte sagt att den här serieversionen kommer att vara något att ha. Med tanke på priset på nr 0 här och det att jag gillat andra saker Greg Pak har skrivit så kommer jag ändå definitivt att ta mig en titt.

DEL REY

Basilisk Volume 1 Gn
by Masaki Segawa
SC, 5.5x8.25, 208pgs, B&W $13.95

Futaro Yamada är väl mest känd før Kunoichi-filmerna, b-filmer om kvinnliga ninjor som bygger på ett antal av hans romaner. Del Rey påbørjar nu en något vuxnare mangautgivning med en titel som bygger på en av hans andra bøcker. Sålunda, ninjor och øvernaturligt ursprungligen skapat av en man som var en framgångsrik producent av mängder av sådant material.

Es: Eternal Sabbath Volume 1 Gn
by Fuyumi Soryo
SC, 5x7, 208pgs, B&W $10.95

Fuyumi Soryos utmärkta Mars har tidigare givits ut av Tokyopop, här kommer nu en lite vuxnare (inte shoujo!) titel av henne. Precis som Mars kommer den att vara välberättad och med ett något långsammare tempo.

Tezuka's Buddha Volume 1 Tp
by Osamu Tezuka
SC, 5x7, 400pgs, B&W SRP: $14.95

Mer än ett år førsenad är det nu äntligen dags før den häftade utgåvan av Tezukas Buddha. Det är sånt här som vi ser alldeles før lite av, klassiska titlar som passar även før en vuxen läsare. Dock, under tiden så har den här titeln bytt førlag, något som tyvärr resulterar i ett mindre format, samma storlek som merparten av dagens mangautgivning. Så før dom av er som inte vill vänta, eller som hellre vill ha ett format som bättre gør Tezukas teckningar rättvisa så kan vi naturligtvis erbjuda dom flesta volymerna i en behaglig inbunden utgåva.

DIGITAL MANGA

Yoshitoshi Abeís Lain Illustration
by Yoshitoshi Abe
SC, 144pgs, FC $24.95

Den här konstboken kommer dessutom att komma i en begränsad, inbunden utgåva. Vill ni ha den så behøver vi veta det så snart som møjligt!

DRAWN & QUARTERLY

We Are On Our Own Hc
by Miriam Katin
HC, 8x8.5, 136pgs, FC SRP: $19.95

Med 63 år fylllde måste Katin vara en av del äldsta albumdebutanterna även om hon har medverkat i Drawn & Quarterly-antologin. Intressant historisk skede som hon skriver om - Nazisternas invasion av Budapest. Tror att detta kan vara väl värt att titta på.

FANTAGRAPHICS BOOKS

But I Like It Hc
by Joe Sacco
HC, 7x10, 120pgs, PC (w/CD Insert) SRP: $24.95

Samling med rätt tidiga serier av Sacco om hans Rock'n'Rol liv. De var rätt underhållande vill jag minnas som någon slags samtidsbeskrivning.

Castle Waiting Hc
by Linda Medley
HC, 6.5x8, 448pgs, B&W SRP: $29.95

Det här är återigen en serie som jag har väldigt dubbla känslor. Dels lycka över att den kommer ut men även ilska över att lagt till ett kapitel som aldrig har publicerats så om du vill ha slutet så blir du tvungen att köpa det här album som visserligen har ett mycket bra pris för det sidantalet. Jag hoppas att detta album säljer tillräckligt bra för att Medley skall få lusten att starta upp tidningen igen, men jag misstänker att jag kommer att bli besviken på den punkten.

:01 FIRST SECOND

Vampire Loves Gn
by Joann Sfar
SC, 6x9, 192pgs, FC SRP: $16.95

En söt liten vampyr-historia. Du hittar ett ordentligt smakprov här.

HYPERION BOOKS

Abadazad Book 1: The Road To Inconceivable
by J.M. DeMatteis & Mike Ploog
HC, 6x9, 144pgs, FC SRP: $9.99

Abadazad Book 2: The Dream Thief
by J.M. DeMatteis & Mike Ploog
HC, 6x9, 160pgs, FC SRP: $9.99

Detta är den första av Crossgen-serierna som dyker upp. Inser att jag inte riktigt kommer ihåg hur många nummer av tidningen som kom ut och jag tycker att åtminsone bok 2 borde innehålla nytt material men det kan jag inte svära på.

Det ryktas tydligen till och med att Disney køpte samtliga Crossgen-titlar bara før att kunna få den här. Volym ett samlar dom tidigare utgivna tidningarna, och från nummer två så blir det nyproducerat material, dock med en viktig skillnad från tidigare, Abadazad øvergår alltså från att ha varit en serie till att bli en kombination av serie och illustrerad bok, vilket førmodligen kommer att innebära att textsidor och seriesidor kommer att blandas upp med rena illustrationer.

IDW PUBLISHING

Cobb #1
by Beau Smith & Eduardo Barreto
B&W ï 32 pages ï $3.99

En gång i tiden så var Beau Smith førsäljningschef på Eclipse Comics, ett jobb han trots närmast obefintlig budget skøtte klart framgångsrikt. Ett sätt som han då nådde ut var genom att definiera sig själv som extrem-macho, något som mestadels gjorde sig bra i pressen. Men under denna karriär så har han dessutom till och från skrivit en eller annan serie, genomgående actionserier som mest av allt påminner om b-filmer. Nu kommer han att sammarbeta med den utomordentlige Eduardo Barreto, vilket garanterat kommer att resultera i actionspäckad underhållning!

INFINITY STUDIOS

Ninin Ga Shinobuden Volume 1 Gn
by Ryoichi Koga
SC, 160pgs, B&W $9.95

Tag en inte speciellt kompetent ninja, hennes bevingade boll-liknande sensei (den snuskhummern!), och skolflickan som hon førälskar sig i. Men tag det inte bara på allvar! Det är fånigt, fånigt, fånigt, och det är ju inte det sämsta!

REBELLION

Alan Moore: The Complete Future Shock Tp
by Alan Moore & Various
SC, 8x11, 160pgs, B&W SRP: $21.99

Mycket tidiga serier av Alan Moore från 2000AD. Mest för kompletisten.

SIRIUS ENTERTAINMENT

Deady Volume 4: Big In Japan Gn
by Voltaire & Various
SC, 48pgs, B&W $5.95

Av beskrivningen att døma så är det här en idiot-amerikansk blick på Japan. Fast tecknarna inkluderar Junko Mizuno, så på ett eller annat sätt torde den allt vara värd att kolla ändå!

TOKYOPOP

Angel Cup Volume 1
by Jae-ho Young
$9.99

Nu børjar det nästan verka som om mangautgivningen har resulterat i en smärre sportserietrend, något som amerikanska serier annars tenderar att undvika. Här har vi nu en flickfotbollsmanwha, vilket førmodligen kommer att innebära mer romantik än exempelvis Whistle, men sannolikt även mer faktisk sportinriktning än Power/Girl Got Game.

Platinum Garden Volume 1
by Maki Fujita
$9.99

Vi har tidigare sett den rätt trevliga Kids Joker av Maki Fujita, en av alla dessa titlar som ADV droppade när dom minimerade sin utgivning, så det kan finnas skäl att kolla den här titeln.

Secret Chaser Volume 1
by Tamayo Akiyama
$9.99

Mer av en av Clamps f.d. medlemmar. Tokyopop har tidigare gett ut hennes Mouryou Kiden samt Hyper Rune.

Shonan Junai-Gumi Volume 1
by Toru Fujisawa
$10.99

Nå, det här är en rätt så prisvärd utgåva, en dollar dyrare än Tokyopops andra titlar, men dubbla sidantalet! Ser dessutom ut som om man tänker fortsätta med det då man tydligen avser att ge ut dom ursprungliga 31 japanska volymerna som 15 amerikanska diton! Fast å andra sidan så skulle det kanske annars vara svårare att sälja den här tidigare Onizuka-titeln, då vi ju nu vet vart det kommer att leda...? Det finns ju dessutom ytterligare en tidigare manga om Onizuka, undrar just om den kommer att komma efter den här?

TOP SHELF PRODUCTIONS

110 Per¢ Gn
by Tony Consiglio
SC, 5x7, 136pgs, B&W SRP: $12.95

Tony Consiglio är en av de okända hjältarna i serievärlden. Han har gjort minicomix (eller fansin) under många år och skulle mycket väl passa in i Fantagraphics tidiga 90-tals produkter.

Bokavdelningen

The Art Of S. Clay Wilson Hc
by S. Clay Wilson; with an Introduction by R. Crumb
HC, 9x12, 192pgs, FC SRP: $35.00

Undergroundens äckelkung #1, S. Clay Wilson får sin alldeles egna konstbok. Inte för de vekmagade!