Staffars Serier läser Previews 16:04

Välkommen till vår genomgång av vad som finns med i Previews.

Ett par saker innan vi startar. Det här är resultatet av vår första genomläsning av Previews, vilket innebär att det finns möjligheten att vi noterar saker som vi inte kommer att ta in till butiken av en eller annan anledning. Är det något som verkar lovande är det mycket rekommenderat att ni skickar in en beställning till butiken. När detta skrivs så är vår dollarkurs 11 kr/$ men det kan ändras rätt snabbt beroende på svängningar i valutakursen, det ger dock ett visst hum om vad tidningarna och albumen kommer att kosta.

Robert har den här färgen. Staffar har huvudansvaret om mangan och hans kommentarer är i den här färgen, allt annat är skrivet av Staffan.

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i juni/juli. För att göra det lätt för oss så har vi följt Previews indelning av förlag.

DARK HORSE

Penny Arcade Volume 2: Epic Legends Of The Magic Sword Kings Tpb
Jerry Holkins (W) And Mike Krahulik (A)
On sale July 26, SC, 120pg, FC, 7" x 9", $12.95

Andra albumet av dataspelarnas favoritwebbserie. Välmatad med kommentarer om stripparnas innehåll.

The Artist Within Tpb
Greg Preston (W)
On sale July 12, SC, 216pg, b&w, 100 photographs, 100 illustrations, 12 1/2" x 11 1/2", $39.95

Det här är ett rätt skojigt upplägg för en fotobok, serietecknare i deras atelje, tror dock inte att vi kommer ta in den till försäljning så om ni vill ha den får ni förhandsbeställa den.

DC COMICS

Dcu: Brave New World
Written and illustrated by various
On sale June 28 80 pg, FC, $1.00 US Edited by Matt Idelson

Om du vill testa på vad DC håller på med nuförtiden och framför allt vilka nya serier det är som kommer att komma så är detta ett alldeles utmärkt köp. 80 sidor för 1$ är helt ok.

Megatokyo Vol. 4
by Fred Gallagher
5.125" x 7.25", 240 pg, B&W, $9.99

Se där! Megatokyo byter återigen førlag, och blir därmed den enda CMX-titeln som DC anser att vi ska få ta in! Även utan det så fortsätter vi att varmt rekommendera den.

The Recipe For Gertrude Vol. 1
by Nari Kusakawa
5" x 7.375" , 200 pg, B&W, $9.99

Det låter som en väldigt traditionell shoujo-titel, och att døma av illustrationerna på Kusakawa hemsida så är det just vad det är!

Solo #11
Written by Sergio Aragonés & Mark Evanier
Art and cover by Aragonés
On sale June 28 _ 48 pg, FC, $4.99 US

Solo är tidningen där en känd DC-skapare får göra i stort sett vad som faller på läppen så länge åtminstone någon av historierna har att gör med DC-universumet. Det är en underbar tidningsidé som gjort fans av alla från Jordi Bernet till Howard Chaykin glada. Solo är en storsäljare hos Staffars men går tyvärr inte lika bra annorstädes varför det här tyvärr är det näst sista numret, tillägnat den genomsjuke MAD-tecknaren och skaparen av GROO, Sergio Aragones.

Seven Soldiers Of Victory Vol. 4 Tp
Written by Grant Morrison
Art by Doug Mahnke, Freddie Williams III, Yanick Paquette and Michael Bair
Advance-solicited; on sale July 26 _ 224 pg, FC, $14.99 US

Det som gör mig mest sur med mega-crossovers som Infinity Crisis är att all hoopla kring dessa ofta tenderar att dränka det folk egentligen borde prata om. Exempelvis Seven Soldiers som är något av det mest njutbara i superhjälteväg jag har läst på år och dag. Nu när den fjärde och sista samlingen är här och det är läge att skörda som Sheedas så vill jag bara tokuppmana er med smak att slå till. Jag skulle kunna skriva mera och kommer även i min sprillans nya serieblogg som börjar efter påskhelgen.

Showcase Presents The Elongated Man Vol. 1 Tp
Written by John Broome and Gardner Fox
Art by Carmine Infantino, Neal Adams, Murphy Anderson and Gil Kane
Cover by Infantino & Sid Greene
Advance-solicited; on sale July 6 _ 560 pg, B&W, $16.99 US

Ännu en Showcase-samling som lovar gott. Elongated Man är en av doldisarna i JLA-stallet och hans äventyr är mera jordnära och skruvat humoristiska än exempelvis Supermans. Kolla in namnen på kreatörerna och inse vilken dold skatt det här har potential att vara!

Silent Dragon TP
Written by Andy Diggle
Art by Leinil Francis Yu, Gerry Alanguilan and Richard Friend
Advance-solicited; on sale July 19 144 pg, FC, $19.99 US

Yu är en av de snabbast stigande tecknar-stjärnorna och det här samlar hans senaste mycket hypade miniserie. Gillar du tecknare som Jason Pearson är detta något du bör ta en titt på.

Top 10: Beyond The Farthest Precinct TP
Written by Paul Di Filippo
Art and cover by Jerry Ordway
Advance-solicited; on sale July 5 136 pg, FC, $14.99 US

Den första miniserien utan någon från det första skaparteamet var helt ok. Visst, man saknar Moores briljans men detta är en fullt kompetent historia där Jerry Ordway presterar över sin vanliga teckningsstandard.

Sloth Hardcover
Written by Gilbert Hernandez
Art and Cover by Hernandez
Advance-solicited; on sale July 6 " 6.875  x 9  " 128 pg, B&W, $19.99 US

En ny serieroman från Beto Hernandez är alltid något att se fram emot och tack vare de förhandssidor jag har sett blir jag extra nyfiken. Det handlar om drömmar, depressioner och annat lika uppmuntrande som avhandlas med Betos alldeles särskilda cocktail av realism och surrealism.

Testament: Akedah Tp Written by Douglas Rushkoff
Art and cover by Liam Sharp
Advance-solicited; on sale July 26 " 128 pg, FC, $9.99 US MATURE READERS

Det här är en riktigt hallucinogen tripp som blandar scifi med bibliska myter. Det ska bli intressant att se vart Rushkoff tar vägen med materialet och hur långt han vågar gå.

IMAGE COMICS

Paul Jenkins' Sidekick #1 (Of 5)
written by Paul Jenkins
art & cover by Chris Moreno
June 7 32 pg FC $3.50

Den här verkar riktig skoj. Visserligen ett koncept vi sett förut med en dum superhjälte och uttråkad sidekick men utförandet verkar definitivt skoj. Gillade smakprovet man fick i Previews.

MARVEL

Eternals #1 (Of 6)
Written by Neil Gaiman
Penciled by John Romita Jr.
48 PGS./Rated T+ ...$3.99

Neil Gaimans första Marvelbok 1602 kändes inte särskilt engagerande men det hindrar mig inte från att hoppas en hel del på Eternals. Avdelningen gudar är ju definitivt Gaimans gebit och Romita Jr kommer garanterat att snitsa till den rätta storvulna Kirbykänslan.

Eternals By Jack Kirby HC
Written & Pencilled by Jack Kirby
392 PGS./All Ages ...$75.00
Trim Size: Oversize

Sen blir jag sned på riktigt. Jag hade givetvis förväntat mig en reprint av Kirbys Eternals med den nya miniserien i antåg, men då snarare något trevligt och prisvärt som en Essentialsamling. Inte detta överjästa missfoster. 75 dollar??! Bwahahaha. Det värsta är att jag är ett sådant Kirbyfreak att jag kanske kanske kanske...

Marvel Westerns: The Two-Gun Kid
Written by Dan Slott
Penciled by Eduardo Barreto
48 PGS./Rated T+ ...$3.99

En trevlig special där Two-Gun Kid återger ett av hans mera ovanliga äventyr. Dan Slott har blivit en av mina favoriter på Marvel med det han gör på Thing och She-Hulk och Eduarto Barretos teckningsstil är mer än perfekt för den här sortens historia.

Fantastic Four By J. Michael Straczynski Vol. 1 Tpb
Written by J. Michael Straczynski
Penciled by MIKE Mckone
144 PGS./Rated A ...$14.99

Så! Nu är första samlingen av JMS FF ute och det är bara att slå till. Söm väntat levererar Babylon 5-författaren en ytterst lättläst historia med lika mycket humor som svårsmälta livsfrågor av kosmiska proportioner.

AMERICAN MULE ENTERTAINMENT

Public Enemy #0
by Chuck D. & Adam Wallenta
22pgs, FC SRP: $2.99

Om jag förstår rätt så är detta inte en biografi utan mer om innehållet i Public Enemys texter och den verklighet som de kommer ifrån vilket får det att låta rätt intressant.

BALLANTINE BOOKS

Flight Volume 3 Gn
edited by Kazu Kibuishi
SC, 6x9, 352pgs, FC SRP: $24.95

Hoppsan, det här var en oväntad flytt och lite imponerande att de hamnade på ett "riktigt" bokförlag. I den här volymen så medverkar bl.a. Becky Cloonan & Bill Plympton.

DEL REY

Kurogane Volume 1 Gn
by Kei Toume
SC, 5x7, 200pgs, B&W SRP: $10.95

Underbart! En till titel av Lament of the Lambs utomordentliga skapare! Hennes stil har ofta jämførts med Hiroaki Samuras (Blade of the Immortal...), ett møjligt resultat av att dom genomgick samma konstskola. Däremot berättar dom helt olika typer av historier, nägot som førmodligen kommer att framstå ännu klarare nu när en av hennes historiska titlar øversätts

DRAWN & QUARTERLY

Get A Life HC
by Dupuy and Berberian
HC, 7x9, 148pgs, FC SRP: $19.95

Det här har jag väntat på, en ordentlig samling av Mr.Jean som är den franska serie som jag har hört mest positiva omdömen om under de senaste åren och som D&Q tidigare publicerat i Drawn & Quarterly #3. Detta album samlar tre franska album.

Maybe Later HC
by Dupuy and Berberian
HC, 9x7, 128pgs, B&W SRP: $16.95

Självbiografiska serier om skapandet om Mr Jean albumen vilket faktiskt låter riktigt intressant.

FANTAGRAPHICS BOOKS

Comics As Art: We Told You So SC
by Tom Spurgeon & Jacob Covey
SC, 8x9, 192pgs SRP: $19.95

Sådana här böcker kan egentligen bara Fantagraphics ge ut. En självförhärligande bok som inte sticker under stol med att den är självförhärligande. Tom Spurgeon är en underhållande skribent och är tillräckligt fristående för att kunna göra något riktigt skoj av en massa anekdoter från Fantagraphics 30-åriga liv.

Bardin The Surrealist HC
by Max
HC, 7x10, 80pgs, FC SRP: $14.95

Det var ett tag sedan Extended Dream of Mr D kom ut så det är sannerligen på tiden att ett nytt Max-album kommer ut.

Passionella And Other Stories HC
by Jules Feiffer
HC, 6x8, 180pgs, B&W SRP: $19.95

Det här är klassiska serier från slutet av 50-talet och början av 60-talet vilket kommer att bli oerhört skoj att se.

Passionella är førmodligen Feiffers mest kända fristående verk, och det har alltid førvirrat mig hur svår, om än ej hoppløs, den har varit att få tag på. Det är ju trots allt ett verk som borde ingå i varje seriøs seriesamling...

IDW PUBLISHING

Tommyrot: The Art Of Ben Templesmith
Ben Templesmith (a)
FC 96 pages 8-1/2" x 11" $19.99

Ben Templesmith är en av de mer populära "kostnärer" som gör serier idag. Fell är nog den mest kända av hans titlar men har även gjort en hel del serier baserade på dataspel åt IDW så det är väl bara naturligt att han får ge ut en konstbok här.

KNOPF PUBLISHING

Cancer Vixen
by Marisa Acocella Marchetto
HC, 192pgs, FC SRP: $22.00

Hmmm, undras om detta är en trend som är på gång. Självbiografiska serier om tunga ämnen. Det var två stycken i förra månadens katalog och så det här i månadens. Acocello Marchetto har tidigare gjor den rätt skojiga Just who the hell is she?.

LA PASTEQUE

Morlac GN
by Leif Tande
8x11, 152pgs, FC SRP: $20.95

Det kanadensiska förlaget La Pasteque ger vanligtvis ut engelska album i fransk översättning men ger nu ut ett ordlöst album som skapats enligt Oubapo reglerna som verkar vara någon slags "Dogma" för författare. Varning för prententiösa fransmän mao. :-)

ONI

Wet Moon Volume 2: Unseen Feet GN
by Ross Campbell
SC, 176pgs, B&W SRP: $14.95

Jag gillade det första albumet av Wet Moon. Det var otroligt mycket goth över det men de känslor som figurerna hade kändes verkliga och Campbell tecknar tjejer som inte är idealiserade enligt gängse normer vilket alltid är uppfriskande.

PANTHEON BOOKS

Epileptic Volume 1 Tp - Pantheon Edition
by David B
SC, 6x9, 368pgs, B&W SRP: $17.95

Äntligen kommer det en ny upplaga av det här album som varit ur tryck alldeles för länge, visserligen i mjuka pärmar men ändå. En mycket välkommen utgåva.

POISON PRESS

Strugglers GN
by Tim Fish
SC, 6x9, 112pgs, B&W SRP: $10.00

Tim Fish gjorde tidigare den rätt underhållande gay-serien Cavalcade of Boys. Den här gången berättar han om en trio vänner, en kille och två tjejer, som delar en lägenhet. Tror att det här kan bli riktig skoj.

SHANDA FANTASY ARTS

Katmandu
by Carole Curtis, Sanny Folkesson, & George Chastain
40pgs, B&W SRP: $4.99

Det är ett antal år sedan vi sålde så bra av nånting som vi nu har gjort av førsta numret av Peter Bergtings The Portent, men som synes här så är inte det den enda svensktecknade fantasyserien i USA! Sanny Folkesson tecknar nämligen det här numret av Carole Curtis Katmandu, och jag misstänker starkt att det kommer att se bättre ut än vad den här titeln har gjort på senare tid. Det är iofs inte Sannys amerikanska debut, han har tidigare publicerats i nummer av Furrlough och Genus, men det är førsta gången som han är huvudtecknare. Så Håkan, du behøver den här!

TOKYOPOP

Elemental Gelade Volume 1
by Mayumi Azuma
$9.99

Enligt Tokkypop så är det här adaptionen av animen, vilket torde innebära att mangan publicerads två år innan verket som den byggde på? Undrar just om det kan finnas något skäl till min misstänksamhet mot information från det førlaget...
Fast Mayumi Azuma HAR annars gjort ett par adaptioner - dels teckande hon en Star Ocean-manga, som då var baserad på ett spel før vilket hon dessutom hade gjort karaktärsdesignen, samt hon har dessutom tecknat en Darkstalkers-manga.

Le Portrait De Petite Cossette Volume 1
by Asuka Katsura
$9.99

Det här däremot ÄR en adaption, så det är något som Tokkypop inte nämner. Fast adaption är kanske fel ord, vad det är en ett alternativt slut till OAVerna, och att døma av vad jag har sett på Katsuras site så verkar det klart lovande!

Trash
by Sanami Matoh
$9.99

En fristående volym av Fakes skapare. En av hennes senaste mangor, ska tydligen vara maffiahumor.

Gravitation: Voice Of Temptation
by Jun Lennon & Maki Murakami
$7.99

Så vitt jag førstår det så är den här romanen skriven av Jun Lennon, medan Maki Murakami bara har illustrerat den.

Strawberry Marshmallow Volume 1: Ichigo Mashimaro
by Barasui
$9.99

Det här är väl inte så mycket innehåll, men det är søtt, førtjusande, och fyllt av charm.

Bokavdelningen

Art Out Of Time: Unknown Comic Visionaries 1900-1969 HC
by Daniel Nadel
HC, 8x11, 320pgs, FC SRP: $40.00

En bok för seriehistorikerna, en samling serieskapare som har citeras som inspirationskällor av skapare som Robert Crumb och art spiegelman.