Staffars Serier läser Previews 16:11

Välkommen till vår genomgång av vad som finns med i Previews.

Ett par saker innan vi startar. Det här är resultatet av vår första genomläsning av Previews, vilket innebär att det finns möjligheten att vi noterar saker som vi inte kommer att ta in till butiken av en eller annan anledning. Är det något som verkar lovande är det mycket rekommenderat att ni skickar in en beställning till butiken. När detta skrivs så tar vi vanligtvis 11 kr/$ men det är beroende på vilken rabatt vi har på inköpet samt så det kan ändras rätt snabbt beroende på svängningar i valutakursen, det ger dock ett visst hum om vad tidningarna och albumen kommer att kosta.

Staffar har huvudansvaret om mangan och hans kommentarer är i den här färgen, allt annat är skrivet av Staffan.

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i januari/februari. För att göra det lätt för oss så har vi följt Previews indelning av förlag.

DARK HORSE

Usagi Yojimbo #100
Stan Sakai (W/A), With Special Guests Sergio Aragonés (W/A), Guy Davis (W/A), Mark Evanier (W), Rick Geary (A), Frank Miller (W/A), Jamie S. Rich (W), Mike Richardson (W), Scott Shaw (A) Jeff Smith (W/A), And Andi Watson (A)
B&W, 32 Pages $3.50/Ongoing

En av mina favorittidningar når #100. Det är dock inte det hundrade numret då två förlag innan har gett ut ett antal nummer men i alla fall så HIPP HIPP HURRA!!!

Fafhrd And The Gray Mouser Tp
Howard Chaykin (W) And Mike Mignola (A)
Sc, 7x10, 200pgs, Fc $19.95

Ett av de försvunna mästerverken från 80-talet kommer i tryck och jag kan knappt vänta på att få läsa den. En gång i tiden så kom jag över ett av lösnumrena och har i stort sett letat sedan dess efter att hitta de övriga. Kommer bli spännande och se om den lever upp till mina förväntningar. :-)

Jag vill minnas att Chaykins førsta egna uppdrag var just att teckna den førsta Fafhrd And The Gray Mouser-adaptionen nån gång i børjan på 70talet. Jg har med størsta sannolikhet sett en del av det, men det är inget jag kommer ihåg. Nåväl, när han senare (1990 før att vara exakt) gjorde den här adaptionen så kunde man inte annat än fundera på om han inte tidigare hade fått gøra fel del av jobbet! Dom här manusen är nämligen fruktansvärt bra, och det blir ju inte sämre av att någon skarpsynt person på Marvel lyckades plocka ihop det helt enkelt perfekta tecknarparet før det här jobbet - blyertsteckningar av Mignola som väl egentligen hittade sin form i och med den här serien, och tusch av den alltid utomordentlige Al Williamson (egendomligt nog inte krediterad i solicitationen). Så vitt jag ser det finns det ett enda skäl att inte køpa den här samligen - nämligen att man har den tidigare utgåvan. ^_^

The Courageous Princess Tp
Rod Espinosa (W/A)
On Sale Mar. 7
Sc, 5x8, 240pgs, B&W $9.95

Dark Horse håller på att bli rena piratförlaget med alla serier som de lockar över till sig själv. Den här var tidigare publicerad av Antartic och kom först ut i tre fina färgalbum som senare samlades till ett stort fint. Naturligtvis tar då DH och ger ut dom i svart-vitt och i mangapocketformat något som jag tror är ett misstag med den här serien.

Orion Gn Second Edition
by Masamune Shirow
On sale Feb. 14
SC, 6x8, 280pgs, b&w $17.95

Dark Horses Shirow-återutgivning fortsätter här med ett av hans lite ovanligare verk, Orion. Ovanligare så till vida att det rør sig om en komplett historia - han tenderar ju annars att lämna rätt så mycket utrymme før fortsättningar. Det andra som gør den här ovanlig är att den inte inkluderar hans vanliga teknikfixering, utan i stället utspelar sig i en magibaserad värld. Men märkligt nog så är huvudpersonen återigen en ung snygg kvinna...

DC COMICS

Checkmate Vol. 1: A King’s Game Tp
Written By Greg Rucka
Art And Cover By Jesus Saiz
Advance-Solicited; On Sale February 21 168 Pg, Fc, $14.99 Us

Jag är lite svag för sådana här spionsuperhjälteserier och Greg Rucka gör ett bra jobb här om än inte så bra som i Queen & Country. En liten vuxnare version av DCs vanliga hjältar i stil med saligt avsomnade Suicide Squad.

Jsa Classified #21 & 22
Written by Walter Simonson
Art and cover by SImonson
Issue #21 on sale January 10; issue #22 on sale January 31
32 pg, FC, $2.99 US

Simonson gør ju just nu en kryssøver mellan "sin egen" Hawkgirl och denna titel. Bør väl i synnerhet nämnas då han ju faktiskt kommer att teckna dom här två numren, något som mestadels brukar vara något att se fram emot.

Jack Of Fables Vol. 1: The (Nearly) Great Escape Tp
Written By Bill Willingham & Matthew Sturges
Art By Tony Akins & Andrew Pepoy
Advance-Solicited; On Sale February 28 128 Pg, Fc, $14.99 Us Mature Readers

Avknoppad från Fables så fortsätter den här serien i samma stil som "Hollywood-numren". Gillar du Fables är detta definitivt något som du behöver ta en titt på.

Neil Gaiman's Neverwhere Tp
Written By Mike Carey Art And Cover By Glenn Fabry
Advance-Solicited; On Sale February 14 224 Pg, Fc, $19.99 Us Mature Readers

Då skall jag se om jag har koll på det hela. En gång i tiden skrev Neil Gaiman en serie som hette Sandman blev framgångsrik och fick göra en TV-serie som floppade så han skrev om det hela till en roman som flippade så att DC ville göra en serie av det hela? Att dessutom Gaiman numer bara göra dåliga superhjälteserier åt Marvel har förhoppningsvis inte något med beslutet att låta Mike Carey skriva utan mer att han numer skriver bättre Gaiman-serier än Gaiman själv.

Det ska väl dessutom nämnas att det här är en resolicitation, så har ni beställt den tidigare så behøver ni inte säga till igen. Har ni däremot ändrat er så får ni allt lov att meddela oss detta, oavsett om det innebär att ni nu vill ha den eller slippa den!

MARVEL

Iron Man: Hypervelocity #1 (Of 6)
Written By Adam Warren
Penciled By Brian Denham
Cover By Adam Warren
32 Pgs./Rated T+ &$2.99

Det finns väl inte så mycket att säga om den här, en till Marveltidning skriven och med omslag av Adam Warren. Även om det visar sig att han inte kommer att gøra det när numrets omslag.

XIII Tpb
Written By William Vance
Adapted By Ben Avery
Pencils And Cover By Jean Van Hamme
144 PGS. $14.99

Det här är inte bara tredje gången som den här samlingen erbjuds, det är dessutom från ett tredje førlag! Fast jag tror att Marvel är pålitligare, även om dom inte verkar ha klart før sig vem av skaparna som gør vad, så jag räknar allt med att albumet kommer att komma ut den här gången. Det här är f.ø. vad vi skrev om albumet i Maj:

De tre första XIII albumen i en tjock amerikansk volym. Mycket trevligt att det äntligen kommer att komma ut i samlad form för oss som inte orkar läsa franska utgåvor.

Eller før att utrycka en lite annorlunda åsikt.. Trevligt att den kommer i samlad form før dom av oss som trøttnade på att pussla ihop halva album från X9! Det är hur som helst en mycket trevlig serie!

Ghost Rider: Road To Damnation Tpb
Written By Garth Ennis
Penciled By Clayon Crain
Cover By Clayton Crain
144 Pgs. $14.99

Ennis Ghost Rider, nu i samlad form.

Iron Man: Armor Wars Tpb
Written By David Michelinie & Bob Layton
Penciled By Mark Bright & Barry Windsor-Smith
Cover By Mark Bright
208 Pgs. $24.99

En av dom klassiska Iron Man-historierna, med ett par nummer tecknade av Barry Smith!

Defenders: Indefensible Tpb
Written By Keith Giffen & J.M. Dematteis
Penciled By Kevin Maguire
Cover By Kevin Maguire
120 PGS. $13.99

Det här är inte JLA, det är ett førsøk att flytta øver Giffen/DeMatteis/Maguire-konceptet till Marvel. Samma skapare, men ett inte fullt så fånigt resultat. Borde nog betraktas som ett vettigare "What If..."

ALTERNATIVE COMICS

Red Eye, Black Eye Gn
By K. Thor Jensen
Sc, 5x7.5, 304pgs, B&W Srp: $19.95

Jag har uppskattat det jag har läst av Jensen i diverse antologier under årens lopp. Konceptet med en ordentlig road movie i serieformat känns fräscht nog för att uppvägas av det självbiografiska. Du hittar exempel på hans seriekonst här.

DEL REY

Free Collars Kingdom Volume 1 Gn
by Takuya Fujima
SC, 5x7, 240pgs, B&W (1 of 3) SRP: $10.95

Fujimas Deus Vitae har tidigare øversatts till engelska, och han tecknar även mangaadaptionen av animeadaptionen av Negima!? Det hjälps inte, jag tycket det låter fånigt med en adaption av en adaption! Inte så att det har något att gøra med den här titeln, som i likhet med Deus Vitae vänder sig till något äldre läsare.

Kitchen Princess Volume 1 Gn
by Natsumi Ando & Miyuki Kobayashi
SC, 5x7, 208pgs, B&W SRP: $10.95

En matlagningsmanga før flickor, skriven av Miyuki Kobayashi som har haft en viss framgång tidigare med den typen av matlagningsmanga, tecknad av Zodiac P.I.s skapare. Det hela innebär att jag inte kan avhålla mig från att säga att det här nog kommer att vara sockersøtt!

Mushishi Volume 1 Gn
By Yuki Urushibara
SC, 5x7, 240pgs, B&W SRP: $12.95

Men vad nu, tror Del Rey att dom är Tokkypop? Tokkypop är ju väldigt førtjusta i att beskriva manga som ligger till grund før anime før manga baserad på anime, vilket även är vad Del Rey gør nu. Men det är alltså fel, Mushishi børjade här i denna prisbelønta manga.

DIGITAL MANGA

Flower Of Life Volume 1 Gn (Yaoi)
by Fumi Yoshinaga
SC, 6x8, 200pgs, B&W $12.95

Ännu en manga av Antique Bakerys skapare! Suck, yaoi är definitivt inte min grej, men Yoshinaga är ju i øvrigt så bra att jag inte riktigt kan låta bli!

DRAWN & QUARTERLY

Oh Skin-Nay! Hc
By Clare Briggs
Hc, 12x9, 136pgs, Pc Srp: $24.95
Oh, så skoj det här verkar vara. Det är alldeles för få samlingar av serier från den här tiden (1913) och när jag konsulterar mina uppslagsverk så hittar jag inget om det här verket så jag blir väldigt nyfiken. Drawn & Quarterly skall ha all heder för att de tar ett kulturhistorisk initiativ. Du hittar lite information om Briggs hos Answers.com

FANTAGRAPHICS

Heartbreak Soup: The First Volume Of Palomar Stories From Love And Rockets Tp
By Gilbert Hernandez
Sc, 7x9, 288pgs, B&W Srp: $14.95

Maggie The Mechanic: The First Volume Of Locas Stories
From Love And Rockets Tp
Sc, 7x9, 288pgs, B&W Srp: $14.95

I ett försök att tillfredsställa dom som inte har råd att köpa de fina Palomar- och Locas-albumen så kommer nu en lite billigare utgåva som är i ett mindre format.

The Living And The Dead Gn
By Jason
Sc, 7x10, 48pgs, B&W Srp: $9.95

För er som saknar Optimals utgivning av Jason så vill jag peka på att Fantagraphics gör sitt bästa att fylla den luckan.

HEAVY METAL MAGAZINE

Ballad Of The Sea Gn Featuring The Adventures Of Cortoso Maltese.
Hugo Pratt
Sc, 164pgs, B&W Srp: $14.95

Det här var lite oväntat. Heavy Metal brukar ju vanligtvis ge ut flådigt tecknade album med bara bröst så att se ett klassiskt verk som det här får mig att lyfta en på ögonbrynen. Enligt uppgift så är det här ett försök till något nytt och om de lyckas sälja det här så kommer de att fortsätta ge ut Corto-serier så det kan vara värt att stödja deras goda intentioner.

ONI PRESS

Leading Man Volume 1 Tp
By Moore, Haun, & Bryant
Sc, 144pgs, Fc Srp: $14.95

Det här var en skoj miniserie som påminner lite om Interman i tonen fast med en betydligt mindre trovärdig historia och med mer fånerier. Ungefär som en TV-deckare från 80-talet.

TOKYOPOP

Heaven!! Volume 1
By: Shizuru Seino
SC, 5x7, 192pgs, B&W (1 of 3) $9.99

Nu ska vi se, Tokkypop ska nu børja sälja somliga titlar endast genom sin sajt, och det här är en av dom två førsta titlarna??! Den beskrivs alltså som en "Diamond Exclusive", dvs något som kommer att finnas i seriebutiker men inte i bokhandlar... Aaah, jag är rätt säker på att det inte är jag, utan Tokkypop som är førvirrad!
Iallafall, det här är en ny tredelarsmanga av tjejen som gjorde Girl Got Game (Power på Japanska och Svenska men inte på Engelska!). Fast här handlar det om romantik med øvernaturliga førtecken, hellre än romantik mot bakgrund av en sport som skaparen inte riktigt førstår. (Jag gillade alltså Girl Got Game, men just det där størde mig.) Så jag tror att det här kan bli rätt underhållande!

Gravitation Ex
Author: Maki Murakami
SC, 5x7, 208pgs, B&W (1 of 1) $9.99

Gravitation var ju en av dom två titlarna som startade den amerikanska shounen-ai-vågen (den andra var Fake, och ja, vi håller mestadels båda i lager), och långt om länge så har nu Murakami gjort en fortsättning, om än bara en volym.

Wild Adapter Volume 1
By: Kazuya Minekura
SC, 5x7, 192pgs, B&W (1 of 5) $9.99

Ett par av Minekuras Saiyuki-titlar, samt hennes Bus Gamer har tidigare øversatts.

VERTICAL INC

To Terra Volume 1 Tp
by Keiko Takemiya
SC, 6x8, 308pgs, B&W SRP: $13.95

Det är väldigt skoj att se att Vertical Inc (eller någon øverhuvudtaget...) nu ger ut andra klassiska mangaskapare än Tezuka! Keiko Takemiya var alltså en av dom kvinnliga mangaskaparna som i børjan av sjuttiotalet revolutionerade shoujogenren genom att børja berätta historier som kunde vara av intresse även før andra flickor än dom som enbart hade ett intresse før romanser. I likhet med den før åratal sedan øversatta Moto Hagio så berättade hon SF-historier som både skilde sig från dåtidens shoujo- och SF-manga . Senare børjade även hon att skapa shounen-ai-verk, men det här är alltså en av hennes SF-titlar.