Staffars Serier läser Previews 17:01

Välkommen till vår genomgång av vad som finns med i Previews.

Ett par saker innan vi startar. Det här är resultatet av vår första genomläsning av Previews, vilket innebär att det finns möjligheten att vi noterar saker som vi inte kommer att ta in till butiken av en eller annan anledning. Är det något som verkar lovande är det mycket rekommenderat att ni skickar in en beställning till butiken. När detta skrivs så tar vi vanligtvis 10,50 kr/$ men det är beroende på vilken rabatt vi har på inköpet samt så det kan ändras rätt snabbt beroende på svängningar i valutakursen, det ger dock ett visst hum om vad tidningarna och albumen kommer att kosta.

Vi har en ny bekantskap den här månaden då Håkan gör oss sällskap för första men förhoppningsvis inte sista gången. Staffar har som vanligt den här färgen och Staffan har inte hittat någon passan färg ännu.

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i med början i februari (med ett antal som dyker upp i april). För att göra det lätt för oss så har vi följt Previews indelning av förlag.

DARK HORSE

Buffy The Vampire Slayer #1
Joss Whedon (W), Georges Jeanty (A), And Jo Chen (Cover)
On sale March 7 FC, 32 pages $2.99

Vet inte riktigt vad jag ska tycka om det här. Å ena sidan är jag glad över mer Whedon-författad Buffy, men samtidigt har jag aldrig läst en Buffy-serie som nått upp till de höjder som TV-serien gjorde. Ett lysande undantag är det nummer som Jane Espenson skrev om Jonathan. Intressant nog skall även hon skriva något under säsong 8...

Det framgår inte i Previews, men Whedon kommer bara skriva början (de första fyra) och slutet av denna maxiserie. Nånstans mellan 20 och 24 nummer kommer det bli total, och utöver Whedon kommer Brian K. Vaughan (Runaways, Y The Last Man) samt flera av författarna från TV- serien att bidra.

B.P.R.D.: Garden Of Souls #1 (Of 5)
Mike Mignola (W/Cover), John Arcudi (W), Guy Davis (A), And Dave Stewart (C)
On sale March 14FC, 32 pages $2.99

En halvtaskig B.P.R.D. one-shot som inte ens var skriven av Mignola ledde till att jag inte läste nån av de andra, tidigare, B.P.R.D.- serierna förrän i förra veckan, och nu förbannar jag min dumhet. Ett misstag som jag inte tänker göra om.

DC COMICS

Jack Kirby's Fourth World Omnibus Vol. 1 Hc
Written by Jack Kirby
Art and cover by Kirby & Vince Colletta
Advance-solicited; on sale May 30 396 pg, FC, $49.99 US

Wow, det här måste vara ett måste för alla Jack Kirby-fans, den samling som Kirby eftersträvade redan när han gjorde den i början av 70-talet. Kul att se att den blir verklighet.

Showcase Presents: Legion Of Super-Heroes Vol. 1 Tp
Written by Jerry Siegel, Otto Binder, Edmond Hamilton and various
Art by Curt Swan, George Papp, John Forte and various
Advance-solicited; on sale April 4 552 pg, B&W, $16.99 US

Det här har jag väntat på. Äntligen kommer Legion of Super-Heroes i en billig utgåva som jämförelse så innehåller det här nästan tre stycken Archives-böcker. För er som inte är bekant med titeln så är detta gulliga och rara superhjälteserier som oftast utspelar sig i framtiden med hjältar som Matter Eating Lad, Bouncing Boy och annat. SKOJ!.

Grifter & Midnighter #1
Written by Chuck Dixon
Art by Ryan Benjamin & Saleem Crawford
On sale March 14 1 of 6 32 pg, FC, $2.99 US

Chuck Dixon är en av de där manusförfattarna som sällan är väldigt bra men också sällan väldigt dålig. Han är personligen rätt högervriden (även med USA-mått) och därför är det lite småskoj att just han för en möjlighet att skriva den seriefigur som en hel del på nätet beskriver som fascisternas värsta fiende. Själv tror jag att Dixon identifierat en hel del karaktärsdrag som tilltalar honom och är proffesionell nog att skriva de som inte stämmer överens med hans egna politiska uppfattning.

Army@Love #1
Written by Rick Veitch
Art and cover by Veitch & Gary Erskine
On sale March 21 32 pg, FC, $2.99 US MATURE READERS

Av smakprovet att döma så verkar den här kunna bli rätt skoj och en rätt nödvändig kommentar till det som pågår just nu i USA och Irak.

IMAGE

After The Cape #1 (Of 3)
Story Howard Wong
Art & Cover Marco Rudy
24 Pages Bw March $2.99

Jag gillade verkligen det här smakprovet, tror dock tyvärr att 3 nummer är lite för kort för att göra historien rättvisa.

Casanova, Vol. 1: Luxuria Tp
Story Matt Fraction
Art & Cover Gabriel Ba
144 Pages 2c March $12.99

Tidsförflyttade superspionstvillingar. En transsexuell robothjärna... hmm. Som var tre munkar i ett(!) Låter det tokigt? Det är precis så det är att läsa Casanova. Matt Fraction bombarderar en med vilda och underbara idéer tills man bli utmattad. Och lycklig. Bästa sortens galenskap.

Du hittar hela första numret här!

Phonogram, Vol. 1: Rue Britannia Tp
Story Kieron Gillen
Art & Cover Jamie Mckelvie
152 Pages Bw March 21 $14.99

Musik kan beröra. Musik kan vara magisk. Vad skulle hända om musik verkligen vore magi och du kan använda dess energi för att göra vad du vill, men den nostalgiska glöden börjar falna och du inte längre kan lita på vad du minns, eller en gång tyckte?

Gillen skriver passionerat om nånting han älskar och hatar i lika delar, medans McKelvie ritar de sexigaste punkflickorna någonsin.

Du hittar hela första numret här!

MARVEL

Spider-Man Loves Mary Jane Vol. 1 Hc
Written By Sean Mckeever
Pencils & Cover By Takeshi Miyazawa
304 PGS./All Ages $24.99 Trim size: oversized

Sean McKeever skrev en gång i tiden The Waiting Place, en fantastisk liten serie om en grupp vänner i en småstad. Nu skriver han om en grupp vänner igen, med samma typ av problem, men den här gången är det Peter Parker, Harry Osborne, Liz Allan och Mary Jane Watson vi talar om. Superhjältedåden uteblir (för det mesta) men ersätts av obesvarad kärlek och svartsjukedrama. Tonårsdrama av rang, helt enkelt. Serien finns redan samlad i fyra billiga digest-album, men Miyazawas teckningar förtjänas att avnjutas i stort format.

APE ENTERTAINMENT

Athena Voltaire: The Legend Of Mu-King #1
by Steve Bryant & Paul Daly
32pgs, FC (1 of 4) SRP: $3.50

Jag vill inte säga "en kvinnlig Indiana Jones" men det är det första som poppar in i min hjärna. Tidigare äventyr har gott om nazister ute efter övernaturliga artefakter under 30- och 40-talet, vilket gör det omöjligt att undvika jämförelsen. Väldigt underhållande äventyrsserie (som började sitt liv på webben) gör ett andra försök att komma ut på döda tröd.

Trodde du skulle säga Tomb Raider snarare än Indiana Jones. /Staffan

CINEBOOK

Thorgal: Child Of The Stars Volume 1 Gn
by Van Hamme & Rosinski
SC, 8x11, 96pgs, FC SRP: $14.99

Ok, det här albumet har funnits på engelska tidigare, och under årens lopp har vi sålt en hel del ex. Så vad är det? Tja, det är och det är inte den førsta volymen av Thorgal, en fantasyserie som kom ut med fyra album på svenska før snart 15 år sen. Egentligen är det den sjunde volymen, men det var i det här albumet som man gick tillbaka till karaktärens børjan, en børjan som visade sig ha SF-inslag i vad som i øvrigt är en utomordentlig, ren fantasyserie!
Minnesgoda läsare minns säkerligen herrarnas berättelse om Schnikeln, en mycket bra SF-serie som gick i TungMetall i slutet av 80-talet, och inte fullt så minnesgoda läsare kan nog ändå minnas att Van Hammes väldigt rekommendabla agentserie Code XIII stod med i førra månadens Marvel-katalog.

D.E.

Raise The Dead #1
by Leah Moore & John Reppion, with Hugo Petrus
32pgs, FC SRP: $3.50

Det här är en till titel skriven av Alan Moores dotter och svärson, paret som alltså var ansvariga før den slutgiltiga utfomningen av manusen till Alan Moores Fleetwood-hjältar-uppdatering Albion.

DEL REY

Shugo Chara
by Peach-Pit
SC, 5x7, 208pgs, B&W SRP: $10.95

DearS gick ju klart før ett tag sen, så det är kanske dags før en ny Peach-Pit-manga? Här är i så fall deras senaste verk, flickornas førsta shoujo-titel, før ovanlighets skull en titel som främst vänder sig till yngre läsare. I Japan publiceras den ursprungligen i Nakayoshi, antologin som även har publicerat Magic Knight Rayearth och Kamichama Karin samt Tokyo Mew Mew, vilket kanske kan ge en fingervisning om typen av material. Fast det är Peach-Pit, så jag misstänker att det i likhet med Clamps Rayearth även kommer att uppskattas av äldre läsare!

DRAWN & QUARTERLY

King Cat Classix Hc
by John Porcellino
HC, 6x9, 384pgs, B&W SRP: $29.95

John Porcellino är en legend inom "mini-comics" dvs seriefansin där han gjort över 65 nummer av sin titel King-Cat comics & stories. Kul att äntligen kunna få ta del av de första 50 i det här urvalet. Kommer nog bli rätt intressant och se hur han utvecklades som serieskapare under de åren.

FANTAGRAPHICS

Chance In Hell Hc
by Gilbert Hernandez
HC, 5x7, 120pgs SRP: $16.95

Jag är lite förvånad över att detta album inte kommer på DC men jag antar att försäljningssiffrorna inte var vad de hoppades på. Det hela låter lite som en omarbetning av Little Orphan Annie.

ONI PRESS INC.

Stephen Colbert's Tek Jansen #1
by Various
32pgs, FC (1 of 5) SRP: $3.99

Bästa licensserien i detta nummer av Previews? Det återstår att se, men vi är säkert många som blev glada när Oni utannonserade att de skulle göra Tek Jansen till en serie.

Att utveckla vad Tek Jansen är så där lite kortfattat är inte så enkelt. Det är en karaktär i en fiktiv outgiven SF roman "skriven" av TV-komikern Stephen Colbert. Det finns ett utdrag ur boken plus lite (tecknade) videoklipp de producerat och vissat på The Colbert Report. Antar att man skulle kunna vara kortfattad och kalla det en "SF parodi".

SHANDA FANTASY ARTS

Shanda The Panda: Invitation To The Dance Tp
by Curtis, Sagara, & Light
SC, 136pgs, B&W MSRP: $14.99

En gång i tiden så var faktiskt Shanda the Panda en av våra favorittitlar, då tillsammans med Maison Ikkoku (den senare førmodligen den bästa mangan som har øversats till engelska...). Nu finner jag den inte ens läsvärd, men en gång i tiden var den alltså riktigt riktigt bra. Om ni missade den då, eller helt enkelt inte insåg hur utmärkt den var, så ges ni nu ett utomordentlig tillfälle att råda bot på den missen! Køp det som kanadensare inte tillåts läsa, køp, køp, køp så førlaget kommer att få råd att ge ut fler volymer! ^_^

TOKYOPOP

Tactics Volume 1 Gn
Author: Kazuko Higashiyama
Art By: Sakura Kinoshita
SC, 5x7, 192pgs, B&W (1 of 8) $9.99

Den här mangan har tidigare getts ut av ADV innan det førlaget brutalt drog ner på sin utgivning. Nu har den animerats, så nu passar Tokkypop på att starta sin utgivning av den. Vill ni inte vänta på att få läsa om Kantarous spøkjagande så har vi nog kvar ex av dom førsta två volymerna i den tidigare utgåvan!

VIZ

Shakugan No Shana: The Girl With Fire In Her Eyes Novel
by Yashichiro Takahashi & Noizi Ito
SC, 5x7, 200pgs, B&W SRP: $9.99

Børjade alltså som mycket framgångsrika romaner (Viz erbjuder alltså även den førsta den här månaden, fast den får ni säga till om ni vill ha), før att sen bli en ännu framgångsrikare anime samt den här mangan. Samt en kommande animerad långfilm, och ett par videospel. Man blir nästan andfådd! Jag misstänker en del att det är blandningen av SF, fantasy och vardagsliv som gjort den så populär, något som med størsta sannolikhet även kommer att gälla før mangan.