Staffars Serier läser Previews 17:08

Välkommen till vår genomgång av vad som finns med i Previews.

Ett par saker innan vi startar. Det här är resultatet av vår första genomläsning av Previews, vilket innebär att det finns möjligheten att vi noterar saker som vi inte kommer att ta in till butiken av en eller annan anledning. Är det något som verkar lovande är det mycket rekommenderat att ni skickar in en beställning till butiken. När detta skrivs så tar vi vanligtvis 10,50 kr/$ men det är beroende på vilken rabatt vi har på inköpet samt så det kan ändras rätt snabbt beroende på svängningar i valutakursen, det ger dock ett visst hum om vad tidningarna och albumen kommer att kosta.

Håkan inte göra oss gröna av avund med sin färg då han har semester Staffar får bli röd i ansiktet av ansträngning medan Staffan ser svart.

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i med början i october (med ett antal som dyker upp i december!). För att göra det lätt för oss så har vi följt Previews indelning av förlag.

DARK HORSE

Batman/Grendel Tp
Matt Wagner (W/A)
TPB, 7" x 10" FC, 208 pages $19.95

Den första av de här två miniserierna var riktigt bra och intressant nog färglagd av Joe Matt. Den andra var Ok. Gillar du kraftigt stiliserade Batman-historier är det här något för dig.

DC COMICS

Crime Bible: The Five Lessons Of Blood #1
Written by Greg Rucka
Art by Tom Mandrake
On sale October 31 1 of 5 32 pg, FC, $2.99 US

Vet inte hur mycket man skall tolka in i Countdown-hänvisningen annat än att den nya Question medverkar i veckotidningen. Greg Rucka passar rätt bra som författare till deckartypen av historia vilket jag hoppas att detta utvecklas till att bli.

Robin Annual #7
Written by Keith Champagne
Art by Jason Pearson and Derec Donovan
On sale October 31 ï 48 pg, FC, $3.99 US

Bør väl bara nämnas att Jason (Body Bags) Pearson tecknar huvudhistorien.

Tales Of The Batman: Tim Sale Hc
Written by Darwyn Cooke, James Robinson, Kelley Puckett and Alan Grant
240 pg, FC, $29.99 US

Tidiga Batman-historier från tecknaren av Batman-Long Halloween och målningarna på Heroes. Trevlig samling författare till de vackra teckningarna.

Showcase Presents: Suicide Squad Vol. 1 Tp
Written by John Ostrander, Keith Giffen, J.M. DeMatteis and others
Art by Howard Chaykin, Karl Kesel, Luke McDonnell and others
Advance-solicited; on sale November 14 528 pg, B&W, $16.99 US

Jag har alltid velat läsa de här historierna som jag hört om i många år av olika personer. Trevligt att de kommer ut i en billig samling. Skojiga namn som har gjort serierna också.

The Vinyl Underground #1
Written by Si Spencer
Art by Simon Gane & Cameron Stewart
On sale October 3 32 pg, FC, $2.99 US

Tyckte oerhört mycket om teckningarna som DC visade upp i den förhandstitt som fanns med i Previews. De påminde mig väldigt mycket om Phililip Bonds tecknarstil. Författaren har tidigare skrivit en hel del TV varav åtminstone Torchwood fått rätt bra recensioner.

IMAGE

Youngblood, Vol. 1 Hc
Story Rob Liefeld & Joe Casey
Art & Cover Rob Liefeld
168 Pages Fc October 31 $34.99

Det här är en seriehistorisk bok, kanske inte kvalitetsmässigt. Men det här var den första stora superhjältetidningen utanför Marvel & DC på väldigt lång tid och startade hela Image-revolutionen. Jag kommer fortfarande ihåg hypen om att en av Marvels storstjärnor skulle göra en egen serietidning hos Malibu.Synd bara att den inte var bättre.

MARVEL

Howard The Duck #1 (Of 4)
Written By Ty Templeton
Pencils & Cover By Juan Bobillo
32 Pgs./Rated A $2.99

Kul att Ty Templeton fortfarande får jobb och Howard the Duck borde passa honom alldeles utmärkt.

Immortal Iron Fist Vol. 1: The Last Iron Fist Story Tpb
Written By Ed Brubaker & Matt Fraction
Penciled By David Aja & Travel Foreman
160 Pgs./Rated T+ $14.99

En av de få riktigt bra superhjälteserierna just nu kommer med sitt första album.

ADV FILMS

Glashma GN
written and illustrated by Kumiko Suekane
SC, 184pgs, B&W    SRP: $10.95

Kumiko Suekane är vanligtvis en speldesigner som har jobbat med Resident Evil, Viewtiful Joe och i synnerhet med Gyakuten Saiban (Phoenix Wright i USA). Han har dessutom skapat ett par mangor, varav det här alltså är en, och hans sajt hittas här.

AIRSHIP ENTERTAINMENT

Myth Adventure Collection: Another Fine Myth
by Asprin, Foglio, & Sale
Softcover—Sc, 8x11, 240pgs, Fc Srp: $39.95

Äntligen kommer det här i tryck på nytt. Mycket tidig Phil Foglio så alla som upptäckt honom i och med Girl Genius kommer att bli lite besvikna av tecknarstilen. Kul att se att detta är det första som Tim Sale gjorde också.

Äntligen! Den här är något som kommer väldigt høgt upp på listan øver serier som har varit ur tryck alldeles før länge. Nåväl, det här var Foglios førsta professionella serie, innan detta hade han bl.a illustrerat Asprins Myth-bøcker. Så først gick den här adaptionen av den førsta romanen som 8 serietidningar, vilka därefter samlades i två snygga färgalbum, vilka därefter gick ur tryck och så førblev under ca 15 år (!). Nu. Är det äntligen dags før en komplett nyutgåva av den här väldigt underhållande, humoristiska fantasytiteln! Även om Foglios teckningsstil fortfarande var under utveckling vid den här tidpunkten så måste jag allt säga att jag føredrog den här serieversionen framfør den ursprungliga boken - även om jag fann den senare underhållande nog før att jag skulle läsa ytterligare ett stort antal av Asprins bøcker!

AVATAR PRESS INC

Chronicles Of Wormwood: The Last Enemy GN
by Garth Ennis & Rob Steen
SC, 48pgs, FC    SRP: $7.99

Chronicles Of Wormwood
by Garth Ennis & Jacen Burrows
SC SC, 144pgs, FC SRP: $19.99

En gång i tiden så inkluderade Garth Ennis serier lite mer seriøsa religiøsa funderingar. Wormwood-serierna innebär rätt mycket av en återgång (eller menar jag återuppståndelse?) till sådant material. Det är inte bara våld, demoner och annat jävulstyg, men även en fundering kring vad kristendom kan betyda.
Fast mest av allt är det underhållande!

Streets Of Glory #1
By Garth Ennis & Mike Wolfer
Regular Cover 32pgs, Fc (1 Of 6) Srp: $3.99
Wraparound Cover 32pgs, Fc Srp: $3.99

Äntligen, så gör Garth Ennis en riktig western-serie. Det fanns stora element av westerngenren i Preacher så jag har önskat under en längre tid att han skulle ta sig an genren på riktigt. Att han lägger historien tidsmässigt i brytningen mellan den vilda västern och det moderna samhället gör det inte mindre intressant.

D. E.

Miller & Bisley's Bad Boy 10th Anniversary Hc
By Frank Miller & Simon Bisley
Regular Hc, 7x10, Fc Srp: $14.99

Det är inte bara tio år sen den här serien kom ut, den har varit ur tryck nästan lika länge! Miller, Bisley, våld. Vad mer finns att säga? Nå, Miller är ovanligt opretentiøs, och Bisley har bara kul. Så enda frågan är väl hur mycket ni vill betala? Utøver dom här två utgåvorna kan vi nämligen erbjuda den amerikanska førstaupplagan till det klart behagligare priset 60 kronor! När vi børjade kolla Previews i butiken så konstaterade Staffan att den här samlingen är løjligt høgt prissatt, och med tanke på att det ursprungligen var en tidning (om än i magasinsstorlek) så kan jag inte annat än hålla med honom!

DEL REY

Psycho Busters Vol 1 GN
by Akinari Nao & Yuya Aoki
SC, 5x7, 224pgs, B&W    SRP: $10.95

Shin Kibayashi skriver diverse saker under diverse namn. Under pseudonymen Seimaru Amagi skriver han deckarromaner, och mangor. Tokyopop har publicerat hela Remote, och då dom ju fortsätter att publicera Kindaichi Case Files så är det iallafall møjligt (om än inte speciellt troligt - vi är tydligen en av dom få butikerna som säljer bra av den mycket trevliga serien) att en del av hans historier kommer att dyka upp så småningom. Som Yuya Aoki skriver han inte bara GetBackers-mangan, utan även Psycho Busters-romaner, vilka alltså även har resulterat i en manga-adaption. Utøver det så använder han åtminstone fyra ytterligare pseudonymer, en av dom tillsammans med sin syster.

DRAWN & QUARTERLY

365 Days: A Diary By Julie Doucet Hc
by Julie Doucet
HC, 5x7, 360pgs, PC SRP: $29.95

Jag använder vanligtvis inte kalendrar men kanske är tvungen att göra ett undantag för den här, önskar bara att Doucet kunde börja göra serier igen.

Moomin: The Complete Tove Jansson Comic Strip Volume 2 Hc
by Tove Jansson
HC, 8x12, 88pgs, B&W SRP: $19.95

Det första amerikanska Muminalbumet har sålt närmare 30.000 exemplar vilket är enormt. Nu önskar jag bara att någon svensk utgivare kunde ge sig på den.

FANTAGRAPHICS

Betsy And Me Gn
by Jack Cole
SC, 104pgs, B&W SRP: $14.95

Jack Cole är en stor favorit och hans Plastic Man är något som jag rätt ofta tar fram och läser om (de är också de enda Archivesutgåvorna jag villigt pungat ut för). Den här serien var det sista han arbetade på och allt tyder på att det var på väg att bli en stor framgång men så av någon anledning så fick Cole nog av livet och begick självmord.

FANTASY FLIGHT PUBLISHING INC

The Legend of Percevan Vol 1 TP
by Fauche, LÈturgie & Luguy
HC, 8x11, 192pgs, FC    SRP: $17.95

Fantasy Flight førsøker till och från att ge ut lite mer klassiska franskbelgiska serier i USA, utvalda efter någon princip som jag inte riktigt førstår. Ibland blir det mysko, och ibland som nu, något som iallafall är värt att nämna. Dom førsta fem albumen av den här lite vuxnare Johan & Pellevin-varianten kom ut på svenska før snart 20 år sedan, och nu kommer alltså dom tre førsta albumen i en tjockare, klart prisvärd volym. Dock, då det är något som går att få tag på på svenska, om än endast antikvariskt, så kommer vi bara att ta in det här albumet på beställning. Så min uppmaning är, vill ni ha detta - vänligen beställ!    ^_^

:01 FIRST SECOND

Town Boy Sc
by Lat
SC, 9x6, 192pgs, B&W SRP: $16.95

Mmm, mer Lat. Det förra albumet Kampung Boy var en väldigt trevlig bekantskap så det är otroligt roligt att det kommer fler album av honom på engelska.

GO MEDIA ENTERTAINMENT LLC

King of the Lamp GN
by Takako Shigematsu
SC, 5x7, 200pgs, B&W    SRP: $10.99

En fristående volym av Tenshi Ja Nai-skaparen, men till skillnad från den titeln räknar vi inte med att ha några problem med att få in denna.

GRAND CENTRAL PUBLISHING

Shooting War Gn
by Anthony Lappé & Dan Goldman
HC, 8x9, 192pgs, FC SRP: $21.99

Det här är en webbserie som nu har samlats i en fin utgåva av ett av amerikas större bokförlag. De blandar in foton som bakgrunder i serien något som antingen fungerar väldigt bra eller så blir det löjligt dåligt. Av det lilla jag kollat efter så verkar det funka den här gången. Du hittar webbserien här.

HOUGHTON MIFFLIN COMPANY

The Best American Comics 2007
by Various
SC, 7x10, 368pgs, PC SRP: $22.00

De tidigare volymerna av den här serien har varit väldigt trevliga antologier för de som vill bekanta sig med de mer litterära serierna. Chris Ware som gästredaktör bådar för ett intressant urval.

IDW PUBLISHING

Reptilia
Kazuo Umezu (w/a); Ashley Wood (c)
SC ï B&W ï 320 pages ï 6î x 9î ï $14.99

Mer klassisk skräckmanga av Kazuo Umezu, som tidigare har øversatts både av Viz och Dark Horse. Fast det är intressant att IDW efter att tidigare ha breddat sitt utbud med klassiska dagspresserier nu även ger sig på manga.

NBM

The Art Of Bryan Talbot Sc
by Bryan Talbot
SC, 9x12, 96pgs, FC SRP: $19.95

Talbot är väl värd en konstbok och jag hoppas att den här lever upp till förhoppningarna.

PHILOMEL BOOKS

Brian Jacques' Redwall GN
by Brian Jacques & Bret Blevins
SC, 6x9, 144pgs, B&W    SRP: $12.99

Till att børja med så är den där krediteringen inte riktigt korrekt, Brian Jacques har nu skrivit Redwall-romaner under mer än tjugo år, men den här adaptionen av den førsta boken är allt skriven av f.d. Vertigoredaktøren Stuart Moore. Den alltid intressante Bret Blevins namn har inte dykt upp så ofta i seriesammanhang på senare tid, resultatet av att han mest har varit verksam i tv-sammanhang samt då även beroende på att han har jobbat med den här volymen under ett par år.
Det här låter definitivt som en serie som borde intressera läsare som uppskattade Mouse Guard, även om den här medeltidsmusberättelsen  i førsta hand vänder sig lite mer till barn och ungdomar.
Den officiella sajtenfinns här: Redwall Abbey

VERTICAL INC

The Guin Saga Manga Vol 1: The Seven Magi TP
by Kazuaki Yanagisawa
SC, 6x8, 200pgs, B&W    SRP: $12.95

Det här är en sidohistoria till en lång (113 volymer?!) romanserie. Bøckerna inspirerade Kentaro Miuras Berserk, så om det är något du gillar så kan det vara värt att kolla den här. Kazuaki Yanagisawa har även tecknat ett par Shin Megami Tensei-spinoff-mangor som Tokkypop kommer att ge ut nästa år, samt är ansvarig før karaktärsdesignen i Tekken-långfilmen. Är inte helt säker på att det senare är en rekommendation, men...    ^_^