Staffars Serier läser Previews 18:01

Välkommen till vår genomgång av vad som finns med i Previews.

Ett par saker innan vi startar. Det här är resultatet av vår första genomläsning av Previews, vilket innebär att det finns möjligheten att vi noterar saker som vi inte kommer att ta in till butiken av en eller annan anledning. Är det något som verkar lovande är det mycket rekommenderat att ni skickar in en beställning till butiken. När detta skrivs så tar vi vanligtvis 10 kr/$ men det kan ändras rätt snabbt beroende på svängningar i valutakursen, det ger dock ett visst hum om vad tidningarna och albumen kommer att kosta.

Välkommen till Staffans, Håkans och Staffars genomgång.

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i med början i mars (med ett antal som dyker upp i maj!). För att göra det lätt för oss så har vi följt Previews indelning av förlag.

DARK HORSE

Serenity: Better Days #1 (Of 3)
Joss Whedon (W), Brett Matthews (W), Will Conrad (A), Michelle Madsen (C), And Adam Hughes (Cover)
On Sale Mar 12 Fc, 40 Pages $2.99

Firefly får likt Buffy & Angel en fortsättning i serieform. Fast till skillnad från dom så är det bara en miniserie. Intressant utveckling när det gäller TV-serier som fortsätter som riktiga serier så är frågan om de kommer att plocka upp fler gamla fan-favoriter som exempelvis Beauty & the Beast eller Cagney & Lacey i framtiden eller om det bara är Whedon som vill hålla liv i sina skapelser. Framtiden får utvisa.

Staffan har glömt att det redan finns en Serenity mini, Those Left Behind, som ligger precis innan filmen.

DC COMICS

New Frontier: The Lost Chapter
Written by Darwyn Cooke
Art by Cooke, J. Bone & David Bullock
On sale March 2 FC, 48 pgs, no ads, $4.99 US

Oh! Mer Darwyn Cooke serier även om han inte tecknar allt själv den här gången. Tydligen så använde de hans New Frontier som material för en tecknad långfilm. Kul, och jag blir tvungen att köpa den här för att hålla min New Frontier-samling komplett.

Det jag sett från filmen har gjort mig väldigt sugen på mer New Frontier-material. Synd bara att den här one-shoten kommer ut efter filmen. Väntan är svår.

Jla Presents: Aztek The Ultimate Man Tp
Written by Grant Morrison & Mark Millar
Art by Stephen Harris, Keith Champagne, Drew Geraci and others
Advance-solicited; on sale April 30 240 pg, FC, $19.99 US

Det här trodde jag inte skulle få se samlad men Grant Morrison måste vara älskad numer hos DC. En lite udda tidning som jag vill minnas hade skojiga koncept men var lite för udda för att riktigt hitta sin publik som just då bara ville ha mer serier som hans JLA.

The Starman Omnibus Vol. 1 Hc
Written by James Robinson
Art by Tony Harris, Wade Von Grawbadger and others
Advance-resolicited; on sale May 21 6.75î x 10.25î 448 pg, FC, $49.99 US

Det här var en av mina favoriter under 90-talet. James Robinson skrev väldigt underhållande om en andra generationens superhjälte som tycker betydligt bättre om att samla på coola saker än att bråka med superskurkar. Hans pliktkänsla gentemot staden som älskade hans far var dock tillräckligt stor för att han skall plocka upp faderns fallna mantel (fast med sin egen klädstil). Rekommenderad.

Justice League Uunlimited #43
Written by Keith Giffen
Art by Christopher Jones & Dan Davis
Cover by Jones
On sale March 5 ï 32 pg, FC, $2.25 US

Något av det som gjorde Giffen & DeMatteis version av Justice League så underhållande var användandet av b-figurer som Blue Beetle och Booster Gold närmast i rollerna av seriens huvudpersoner, så även om det nu rør sig om den animerade versionen av JLA så skrivs det här av Giffen OCH handlar just om Blue & Gold, så det är helt klart ett nummer som måste läsas! Fånigt och lättviktigt behøver väl inte vara fel?

The Young Liars #1
Written by David Lapham
Art and cover by Lapham
On sale March 5 32 pg, FC, $2.99 US MATURE READERS

Vad glad jag är att någon fortfarande satsar på månadstidningar. Kul att Lapham gör något nytt större efter en massa miniserier. Jag får lite Stray Bullets i storstan-vibbar av beskrivnignen, fast med den stora skillnaden att det är färre personer i huvudrollen och att det är inte samma hoppande i tiden.

Jag har köpt nästan allt Lapham gjort efter Stray Bullets i hopp om att nånting skulle hålla samma kvalitet - ett par titlar har väl kommit nära - men nu inser jag att det här är vad jag väntat på. Ja, ja, ja. Vill ha.

Dorothea Vol. 1
Written and illustrated by Cuvie
Advance-solicited; on sale April 16 ï 5.5î x 8î ï 164 pg, B&W, $12.99 US ï MATURE READERS

DC ger ju redan ut en icke-pornografisk titel av en (tidigare) hentai-skapare, men till skillnad från Oh Greats Tenjho Tenge kommer man här inte att behøva anpassa en explotativ titel før en førment yngre läsekrets. Snygg, rätt så søt fantasy, och vi kan numera få in CMX-titlarna så det är bara att beställa!  ^_^

IMAGE

Dead Space #1 (Of 6)
Story Antony Johnston
Art & Cover Ben Templesmith
March 5 32 Pages Fc $2.99

Som något av en spelnörd borde jag vara automatiskt negativt inställd till det mesta Electronics Arts har ett finger i, men det är svårt att förneka att Dead Space (spelet, dvs) ser intressant, och ut när Antony Johnston och Ben Templesmith gör serie av det hela måste jag bara kolla in resultatet.

Tellos Colossal Volume Tp
Story Todd Dezago
Art & Cover Mike Wieringo
March 5 288 Pages Fc $17.99

Mike Wieringo gick bort i förra året så det känns lite konstigt att se det här materialet på nytt. Det är dock en rätt skoj fantasyserie där jag tycker att Wieringo gjorde ett fantastiskt bra jobb.

MARVEL

War Is Hell: The First Flight Of The Phantom Eagle #1 (Of 5)
Written By Garth Ennis
Penciled By Howard Chaykin
Cover By John Cassaday
32 PGS./Cardstock Cover/Explicit Content …$3.99

Ennis har alltid haft känsla för krigsserier (War Stories, Enemy Ace) och nu kommer han med ytterligare en, den här gången från Marvel, och förlagd till första världskriget. Kan bli riktigt bra.

Undras om det här är första gången som Chaykin tecknar en flygarserie sedan Blackhawk? Har han humöret uppe kan detta bli hur skoj som helst.

ABSTRACT STUDIOS

Terry Moore's Echo #1
by Terry Moore
32pgs, FC SRP: $3.50

Ãnda sedan #10 eller så av Strangers in Paradise så har jag hört Terry Moore prata i brevspalterna om hur han tänkt ut en SF-serie som så gärna vill göra. Nu verkar det som om han äntligen skall få tummen ur och börja prestera. Vi får se om han når samma höjder som tidiga SiP som jag tyckte mycket bra om eller om det är den Terry Moore som höll på för länge med samma serie och därmed fick mig att gäspa.

AIRSHIP ENTERTAINMENT

Buck Godot: The Gallimaufry Backpack Edition
By Phil Foglio & Barb Kaalberg
Sc, 6x9, 296pgs, B&W Srp: $9.95

Oh! Äntligen kommer den här att komma ut! Tyvärr i pocketutgåva men oh, vad skoj. Humoristisk SF-historia som driver med religion och annat skoj. Skall väl ses som en välbehövlig relief gentemot Babylon 5 och Star Trek Deep Space Nine som dominerade SF på TV när tidningen gavs ut.

Buck Godot: Psmith
by Phil Foglio
Softcover Sc, 8x11, 80pgs, Fc Srp: $18.95

Det andra Buck Godot albumet kommer äntligen i en ny upplaga. Inte fullt lika polerat som Gallimaufry (inte minst för att Foglio tuschar sig själv) men skoj.

CINEBOOK

Largo Winch Vol 1: The Heir GN
by Van Hamme & Francq
SC, 96pgs, PC    SRP: $19.95

Det senaste året har två andra av van Hammes serier kommit på engelska, XIII, i en trippelvolym från Marvel, samt Thorgal i ett par dubbelvolymer från Cinebook. Nu är det äntligen dags før Largo Winch, även den i form av dubbelvolymer. Den här mycket trevliga äventyrsserien skiljer sig något från dom øvriga nämnda, då ett antal av historierna først publicerades som romaner innan van Hamme återanvände och anpassade meterialet, väldigt väl kompletterad av Philippe Francqs semirealisktiska teckningar.
Merparten av den här serien har publicerats
på svenska i X9, dock då i svart/vitt och uppdelat på två nummer per album. Før dom av er som har det allra minsta intresse av konspirations- och/eller äventyrsserier kan jag bara å det varmaste rekommendera den här serien!

DEL REY

Dark Wraith Of Shannara Gn
by Terry Brooks, Robert Napton & Edwin David
SC, 5x8, 208pgs, B&W SRP: $13.95

Det är inte bara TV-serier som får sin fortsättning i serievärlden, nu fortsätter även fantasy-romanserier. Terry Brooks är vad jag förstår rätt populär och jag gillar att det inte är en ren adaption utan nyskrivet material (vad jag föstår). Kan bli skoj om tecknarna lever upp till förväntningarna.

DRAWN & QUARTERLY

Paul Goes Fishing Gn
by Michel Rabagliati
SC, 7x10, 204pgs, PC SRP: $19.95

Jag är väldigt förtjust i den här albumserien. Rabagliati har en väldigt varm och skön känsla i sin berättelse om 70-talets Kanada. Teckningsstilen känns också egen även om man tycker att man känner igen den.

EVIL TWIN COMICS

Comic Book Comics #1
by Fred Van Lente & Ryan Dunlavey
40pgs, B&W SRP: $3.95

Action Philosophers tog ett seriöst ämne och gjorde det lättillgängligt med humor. Och insikt. Jag har stora förhoppningar på den här tidningen.

Skaparna har lagt upp en sex-sidig förhandstitt för er att läsa.

PANTHEON BOOKS

The Rabbi's Cat Volume 2 Gn
by Joann Sfar
HC, 8x11, 152pgs, FC SRP: $22.95

Den första Rabbi's Cat boken är en av mina absoluta favoritalbum de senaste åren så jag är väldigt förhoppningsfull för uppföljningen. Har ni inte köpt första volymen så rekommenderar att ni gör det snarast. Den finns till och med på svenska!

TITAN BOOKS

Tank Girl: Armadillo & A Bushel Of Other Stories Sc
by Alan C. Martin
SC, 240pgs SRP: $9.95

Tank Girl åtevänder men tyvärr inte till serier utan i en sådan där konstig bok utan bilder. Kul men serier är roligare.

TOKYOPOP

Mamotte Shugogetten Vol 1 GN
Creator: Minene Sakurano
SC, 5x7, 384pgs, B&W (1 of 10)    $12.99

På senare tid har det ju børjat dyka upp en del manga på andra førlag än dom som først gav ut dom, exempelvis Parasyte från Del Rey (ursprungligen från Tokyopop) och Aria från Tokyopop (tidigare från ADV), men det här är den førsta titeln som har plockats upp från saligt avsomnade Raijin/Gutsoon, och jag är mycket glad att se det då dom påbørjade utgivningen av ett antal titlar som jag vill se mer av, då inte minst denna! Det här är vad jag mest av allt ser som en bättre gjord Oh My Goddess, och på samma sätt som GTO - The Early Years så samlar varje volym två japanska volymer till ett klart trevligt pris! Antingen denna eller Largo Winch torde vara månadens mest uppskattade titel...  (Alltid underr førutsättning att ni inte är Staffan, vad han mest ser fram emot framgår ju längre upp!)

VILLARD BOOKS

Mouse Guard: Fall 1152 Tp
By David Petersen
Sc, 8x8, 192pgs, Fc Srp: $17.95

De senaste årens stora favorit här på Staffars kommer i en mjukpärms utgåva. Det är bara att gratulera Petersen till att han lyckats få uppmärksam från ett stort förlag. Har ni inte köpt den här tidigare måste ni se till att skaffa den nu.

Flight Explorer Volume 1 Tp
Edited By Kazu Kibushi
Sc, 5x7, 112pgs, Fc Srp: $10.00

Ytterligare ett förlag för den här antologiserien. Lite annorlunda upplägg på den här boken då den är mer barnvänlig. Mycket trevligt omslag på den här boken.

VIZ

Gun Blaze West Vol 1 GN
by Nobuhiro Watsuki
SC, 5x7, 192pgs, B&W    SRP: $7.99

Det här är alltså titeln som Watsuki gjorde mellan Rurouni Kenshin och Buso Renkin. En västern, så det är en annan miljø än hans båda andra titlar. Hmm, det kommer alldeles før få rena västernserier nu, och tyvärr består denna endast av tre delar...

I.O.N. GN
by Arina Tanemura
SC, 5x7, 216pgs, B&W    SRP: $8.99

Mer av Tanemura, kvinnan bakom The Gentlemen Alliance, Full Moon o Sagashite, samt dom till svenska øversatta Kamikaze Kaito Jeanne och Time Stranger Kyoko. Kanske inte våra (engelskspråkiga) bästsäljare, så vill ni ha den här titlen så får ni säga till.  ^_^