Staffars Serier läser Previews 18:02

Välkommen till vår genomgång av vad som finns med i Previews.

Ett par saker innan vi startar. Det här är resultatet av vår första genomläsning av Previews, vilket innebär att det finns möjligheten att vi noterar saker som vi inte kommer att ta in till butiken av en eller annan anledning. Är det något som verkar lovande är det mycket rekommenderat att ni skickar in en beställning till butiken. När detta skrivs så tar vi vanligtvis 10 kr/$ men det kan ändras rätt snabbt beroende på svängningar i valutakursen, det ger dock ett visst hum om vad tidningarna och albumen kommer att kosta.

Välkommen till Staffans, ännu ej Håkans men Staffars genomgång.

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i med början i april (med ett antal som dyker upp i juni!). För att göra det lätt för oss så har vi följt Previews indelning av förlag.

DARK HORSE

Creepy Archives Volume 1 Hc
Various (W/A)
HC, 8 3/8" x 10 7/8"
b&w, 232 pages $49.95

Jag vet inte riktigt varför men det är något väldigt fel med att se de här skräckserierna får en de-luxe utgåva. Det är ju riktigt klassiska serier men samtidigt så är det rätt "billiga" serier som borde få vara billiga. Undras om dessa har stått tidens tand eller om vi blivit så vana vid vår tids mer sofistikerade berättande att dessa känns lite mossiga?

Fluffy Hc
Simone Lia (W/A)
HC, 6 5/8" x 7 º"
b&w, 192 pages $19.95

Jag köpte ett nummer av den här serien när jag var i London för ett par år sedan och blev väldigt förtjust i den. Otroligt kul att äntligen kunna få läsa mer av den. Ett av månadens mest självklara köp för mig.

DC COMICS

Batman: Death Mask #1
Written by Yoshinori Natsume
Art and cover by Natsume
On sale April 9 1 of 4 48 pg, B&W, $3.99 US

Inte den första mangalbumet som översätts (Kia Asamiya publicerade ett album för ett par år sedan) men jag tycker betydligt bättre om Toguri som Natsume också gjort än det mesta som Asamiya har gjort.

Legion Of Super-Heroes: 1,050 Years In The Future Tp
Written and illustrated by various
Cover by Neal Adams
Advance-solicited; on sale May 28 224 pg, FC, $19.99 US

En best of bok med Legion of Super-Heroes. Hade inte riktigt koll på att det är 50-års jubileum för dom.

All Star Batman And Robin, The Boy Wonder Vol. 1 Hc
Written by Frank Miller
Art and cover by Jim Lee & Scott Williams
Advance-solicited; on sale June 18 240 pg, FC, $24.99 US

En gång i tiden så var tanken på ett nytt Batman-album av Frank Miller något oerhört upphetsande. Det är det inte längre, tvärtom så förhåller jag mig allt mer skeptiskt till min gamla hjälte. Miller har nämligen under årens lopp visat upp ett allt sämre omdöme om vad bra serier skall innehålla. Även när han beslutar sig för att ha lite kul och driva med allt vilket jag tror att han gör i det här albumet så faller det platt till marken. Det är för mycket allvar och karaktärsmord över den här serien för att jag skall kunna tycka om den. Den känns alltför mycket som Sin City - Big Fat Kill. Ett album som gjorde att jag inte längre kunde bedömma om de nya Sin City serierna var bra eller dåliga, de var ju alla bättre än BFK.

World s Finest Deluxe Edition Hc
Written by Dave Gibbons
Art and cover by Steve Rude

Jag vet faktiskt inte om den här är den bästa Batman & Superman-teamupen som någonsin har gjorts, jag vet bara att det är den absolut bästa som jag någonsin har läst, och det känns väldigt mycket som något som konstant borde hållas i tryck och något som helt klart førtjänar Deluxeutførandet! Jag tror även att det är det enda Gibbonsmanuset som jag har varit så helsåld på, mycket pga att det så väl støder Steve Rudes underbara teckningar. Så här var superhjältar en gång i tiden, och vad mig anbelangar så är det så här som dom SKA vara! Ren underhållning, utan allt det psykologiserande bagage som med tiden har kommit att belasta dom.

Burnout Gn
Written by Rebecca Donner
Art and cover by Inaki Miranda
Advance-solicited; on sale May 7 176 pg, B&W, $9.99 US

Water Baby Gn
Written by Ross Campbell
Art and cover by Campbell
Advance-solicited; on sale May 28 176 pg, B&W, $9.99 US

Kul att se att Minx inte är döda. Det var ett tag sedan det fanns med några sådana album i katalogen. Water Baby är den som jag mest ser fram emot att få läsa då jag är ett fan av Campbells Wet Moon. Känner inte till personerna bakom Burnout men givet kvalitén på Minxböckerna över lag så är definitivt villig att ge den en chans.

American Splendor Season Two #1
Written by Harvey Pekar
Art by David Lapham, Chris Weston, Dean Haspiel, Hilary Barta, John Lucas, Zachary Baldus and Ed Piskor
On sale April 2 1 of 4 32 pg, FC, $2.99 US MATURE READERS

Hmm, undras vad säsong 2 egentligen innebär. Pekar efter filmen och kändisskapet? Kul att de låter en hel del etablerade vertigo-skapare teckna åt honom, förhoppningsvis så har de tillräcklig ryggrad för att göra bra serier av Pekars ibland alldeles för ordrika serier.

Ååh, jag är näst intill øvertygad om att säsong två innebär att det här är det førsta som räknas alltsedan dom ursprungliga magasinen! Jupp, jupp, ignorera cancerår, filmer och tidigare vertigo-serier!

IMAGE

Aqua Leung Volume 1 Gn
Story Mark Andrew Smith
Art & Cover Paul Maybury
April 30 200 Pages Bw $17.99

Jag får en liten Paul Pope-vibe av smakproven i katalogen. Det finns även nåogt annat i den som jag inte kommer på just nu (Jay Lynch? Scott Morse?) Ser rätt skoj ut i alla fall.

AARDVARK VANAHEIM

Glamourpuss #1
By Dave Sim
Comics Edition 24pgs, B&W Srp: $3.00
Fashion Edition 24pgs, B&W Srp: $3.00

Vad jag önskade att det här skulle vara bra. Dave Sim är en av de få serieskaparna som behärskar seriemediet till fullo. Att han nu kommer med en ny tidning efter Cerebus borde vara en anledning till att verkligen jubla. Tyvärr så är han vansinnig och det märks alltför mycket i hans senare verk. Nu har blivit intresserad av de klassiska äventyrsserierna och hur de är tecknade så en stor del av det första numret (som vi har till uppvisning i butiken) är en disussion om det som dock innehåller på tok för mycket text vilket är synd för Sims teckningar har aldrig varit vackrare. Den andra biten av första numret är en kortare "satir" över modevärlden som känns otroligt ointressant. (Tacka vet jag Ugly Betty.) Det är synd för jag vill verkligen att det här skall vara bra.

Fast det som intresserar Sim är inte så mycket de klassiska äventyrsserierna utan fastmer den fotorealistiska dagspresskolan, såsom den exemplifieras av främst Alex Raymond, Stan Drake samt Neil Adams. Stil, snarare än innehåll.

AAZURN PUBLISHING

Adam Among The Gods
by Gary Scott Beatty & James Lyle
28pgs, FC SRP: $3.99

SF-historia om vad som händer när vi genetisk lyckas utveckla mänskligheten är väl kanske inte det mest originella men det här smakprovet tycker jag lovar gott.

ABOUT COMICS

Many Happy Returns
by Various
32pgs, B&W SRP: $3.99

Bill Messner-Loebs Journey återvänder äntligen efter 15 år eller så i en kort historia som får oss att återstifta bekantskapen med Wolverine McAlistaire, en figur som väl närmast går att beskriva som en amerikansk motsvarighet till Buddy Longway. Men inte bara det, det bjuds dessutom på en ny åttasidig Crossfire-historia av seriens skapare Mark Evanier och Dan Spiegle!!! Crossfire børjade ju som en bifigur, och senare spinoffserie från Evanier & Meugniots superhjälteserie DNAgents (en serie där f.ø. Eric Larsen senare gjorde några av sina førsta proffesionella tecknarinsatser), men kom därefter att utvecklas mer till en smått humoristisk deckarserie. Den børjade gå ungefär samtidigt som jag børjade importera serier, och är helt klart en av dom 80-talsserier som jag mest saknar!

BUENAVENTURA PRESS

Klassic Komics Klub Hc
by Johnny Ryan
HC, 128pgs, B&W SRP: $14.95

Mer humor från Johnny Ryan. Från beskrivningen så låter detta som en amerikansk version av Henrik Langes 80 romaner.

DABEL BROTHERS PRODUCTIONS

George R. R. Martin's Wild Cards: The Hard Call #1
by Martin, Abraham & Battle
32pgs, FC (1 of 6) SRP: $2.99

Martin är väl mest känd idag för sin episka fantasysvit A Song of Ice & Fire men på 80-talet så skapade han tillsammans med en del andra prosaantalogin Wild Cards som var superhjältar som inte var Marvel eller DC (revolutionerande då). Något superhjälteförlag gjorde även serieadaptioner på materialet. Nu har de återuppväckt serien i ett försök att ytterligare sinka nästa volym i fantasysviten. Dabel Brothers lyckades väldigt bra med sin adaption av Martins Hedge Knight-noveller, förhoppningsvis gör de även det med den här typen av material.

Jim Butcher's The Dresden Files: Welcome To The Jungle #1
by Jim Butcher & Adrian Syaif
40pgs, FC (1 of 4) SRP: $3.99

Håkan satte Dresdenböckerna i handen på mig för ett par månader sedan och det var länge sedan jag njöt så av att vara bokslukare. Har försökt att se på TV-serien men de anpassade den lite för mycket till TV-mediets konventioner för att behålla den riktiga Dresdenkänslan. Det här har dock alla möjligheter till att bli bra då Butcher själv skriver serien (i böckerna framgår det att Butcher är ett stort seriefan).

DRAWN &QUARTERLY

Haunted Hc
by Philippe Dupuy
HC, 7x10, 208pgs, B&W SRP: $24.95

Oooh, ytterligare ett självklart köp. Tillsammans med Charles Berberian så har Dupuy gjort den fantastiska Mr Jean-albumsviten. Även om ett stilbrott utlovas så kommer jag att slänga mig över det här albumet när det kommer.

GO MEDIA ENTERTAINMENT LLC

Kamisama Kazoku Volume 1 Gn
by Tapari & Yoshikazu Kuwashima
SC, 200pgs, B&W (1 of 3) SRP: $10.99

Det kan inte vara så lätt att vara guds son, titta bara på Samataro som en dag ska efterträda sin far och därfør nu lever på jorden med sin familj, då han ju behøver få en känsla før sina blivande lärjungar. Dettta skulle väl inte vara så svårt, om det just inte var det att hela hans familj bor där med honom (Titeln borde kunna øversättas till "Gudafamiljen".), och då att dom då mer eller mindre missbrukar sina krafter vad det gäller att ge Samataro en alltfør behaglig tillvaro. Så det här handlar om vad som händer när han ges chansen att førsøka leva sitt liv utan familjens øverdrivna hjälp.
Det här är ursprungligen bøcker, och det har tidigare kommit en animéadaption. Mangan består än så länge av fyra delar, så jag undrar lite øver varfør detta anges till att vara del ett av tre? Nåja, Japan har iofs många kristna, men før genomsnittsjapanen så är ändå gudarna många, med mer eller mindre øvergripande førmågor. Så den här humoristiska behandlingen av gudar anses knappast som opassande.

HYPERION BOOKS

Thoreau At Walden
By John Porcellino
Softcover Sc, 7x10, 112pgs, B&W Srp: $9.99

Porcellino är mest känd för sina självbiografiska fansin, här får han chans att testa sina vingar med en biografi över någon amerikan som försökte leva efter Russeaus läror på 1840-talet vid Walden Pond strand. Tydligen så är det projektet något som amerikaner känner till då platsen är så populär att besöka att de stundtals begränsar antalet besökare under sommaren. Ser fram emot att få se dels hur Porcellino klarar biografiformen och dels hur det vara att leva så.

NBM

Max Friedman: No Pasaran Volume 3 Gn
by Vittorio Giardino
8x11, 48pgs, FC SRP: $11.95

ÄNTLIGEN! Jag har väntat på det tredje albumet i den här serien sedan sommaren 2002! Otroligt kul och skönt att äntligen få läsa slutet.

TOUCHSTONE

Little Things: A Memoir In Slices Sc
by Jeffrey Brown
SC, 5x7, 352pgs, B&W SRP: $14.00

Ännu ett självbiografiskt album från Jeffrey Brown. Lite mer allmänt hållen den här gången jämfört med hans flickväns-trilogi.