Staffars Serier läser Previews 18:12

Välkommen till vår genomgång av vad som finns med i Previews.

Ett par saker innan vi startar. Det här är resultatet av vår första genomläsning av Previews, vilket innebär att det finns möjligheten att vi noterar saker som vi inte kommer att ta in till butiken av en eller annan anledning. Är det något som verkar lovande är det mycket rekommenderat att ni skickar in en beställning till butiken. När detta skrivs så tar vi vanligtvis 11,00 kr/$ men det kan ändras rätt snabbt beroende på svängningar i valutakursen, det ger dock ett visst hum om vad tidningarna och albumen kommer att kosta.

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i med början i februari med en del som dyker upp i april.
För att göra det lätt för oss så har vi följt Previews indelning av förlag.

DARK HORSE

The Dylan Dog Case Files
Tiziano Sclavi (W), Angelo Stano (A), Andrea Venturi (A), Giampiero Casertano (A), Luigi Piccatto (A), Bruno Brindisi (A), and Mike Mignola (Cover)
TPB, 6" x 8 1/4" On sale Apr 8 b&w, 680 pages $24.95

Åter i tryck, Dark Horse utgivning av Dylan Dog. Jag tycker att det är förvånandsvärt många som har efterfrågat just Dylan Dog. Den verkar ha hittat en publik i Sverige som kanske inte var så stor när den svenska tidningen kom ut men som ändå visat sig vara hängivna serien.

Något jag finner mer fascinerande är att vi under årens lopp även har fått ett antal førfrågningar om den svenska utgåvan från Italien!

DC COMICS

Written by Neil Gaiman
Art by Andy Kubert & Scott Williams
On sale February 11 & February 25 40 pg, FC, $3.99 US

En gång i tiden så fick Alan Moore två nummer på sig innan John Byrne skulle ta över Stålmannen-tidningarna för att avsluta Curt Swan-eran. Det blev seriehistoria och återfinns i samlingen The DC Universe stories by Alan Moore. Nu verkar någon liknande nystart vara på gång med Batman-tidningarna men den här gången har de av olika skäl gett uppdraget till Neil Gaiman. Det är inte första gången som Gaiman skriver Batman även om jag tror att den enda historien sedan Sandman är en 8-sidig svart-vit historia gjord tillsammans med Simon Bisley (finns samlad i Batman- Black & White Bk 1). Jag är intresserad av vad Gaiman skall göra men undrar samtidigt om de verkligen tänker rätt genom att döpa den här historien efter Moores historia. Det ställer höga krav och sequels är sällan bättre än den första historian.

The Mighty #1
Written by Peter J. Tomasi & Keith Champagne
Art by Peter Snejbjerg
On sale February 4 32 pg, FC, $2.99 US

Jag gillade smakprovet som fanns med i Previews, iofs mest beroende på Snejbjergs teckningar. Historien som berättades i de tre sidorna kan sticka iväg åt vilket håll som helst vilket kan vara bra eller dåligt, men jag är intresserad av vad det blir.

Shazam!: The Monster Society of Evil Tp
Written by Jeff Smith
Art and cover by Jeff Smith
on sale March 4 208 pg, FC, $19.99 US

Jeff Smiths första serie efter Bone. Själv tyckte jag att Smith försökte lite för hårt med att vara barnvänlig i stället för som i Bone bara berätta en historia med det sagt, är du ett Bone-fan och har inget emot superhjältar skall du defintivt ta en titt på det här albumet.

Bang! Tango #1
Written by Joe Kelly
Art by Adrian Sibar & Rodney Ramos
Cover by Howard Chaykin
On sale February 4, 1 of 6, 32 pg, FC $2.99 US, Mature Readers

En Vertigotidning från superhjälteskapare? Kan vara fel, kan vara rätt, men med ett Chaykinomslag så får man åtminstone en känsla før vad det kan tänkas bli. Personligen tycker jag att en gangster som øvergår till att førsørja sig som tangodansør tills hans gamla liv återvänder låter klart lovande, och klart Chaykinskt!

Air Vol. 1: Letters From Lost Countries Tp
Written By G. Willow Wilson
Art And Cover By M.K. Perker
$9.99 US Mature Readers

Jag har helt klart uttalat mig positivt om den här titeln en eller annan gång, och nu får jag återigen chansen! Air var førmodligen den Vertigotidning som jag har sett mest fram emot sedan Fables! Ingen annan av deras reguljära titlar har intresserat mig lika mycket! Sen kom då førsta numret ut, och visade sig vara allt vad jag hade hoppats på. Tvåan och trean bromsade därefter upp tempot, ungefär som om vi och skaparna behøvde hämta andan, varefter historien sätter igång på allvar i nummer fyra. Det där känns kanske lite utdraget i tidningsform, men kommer absolut att fungera väldigt mycket bättre som album.
Det handlar alltså om en flygvärdinna med flygskräck, och den något mystiske karl som hon førälskar sig i. Samt skuggorganisationer, icke-existerande länder, lite annan magisk realism samt naturligtvis flygkapningar och andra luftiga händelser! Batmanførfattaren (^_^) Neil Gaiman jämfør Air med Pynchon, vilket känns väldigt rätt, och i synnerhet får jag något av samma känsla som jag en gång i tiden fick från hans "The Crying of Lot 49", f.ø. en favoritbok.
M.K. Perker arbetar i en førhållandevis realistisk teckningsstil som inte på något sätt påminner om Lucky Luke! Aaah, fast det är trevligt med en tecknare som inte bara är inspirerad just av Morris teckningstil, utan dessutom så väl har lyckats frigøra sig från den! Med andra ord sagt så är det inte bara välskrivet, det ser oxå mycket bra ut. Den enda invändningen jag har emot det här albumet är att det inte kommer ut førrän i Mars!

Air #7
Written By G. Willow Wilson
Art And Cover By M.K. Perker
Advance solicited; on sale March 18 ï 32 pg, FC, $1.00 Mature Readers

Vertigo tror uppenbarligen tillräckligt mycket på den här titeln att man nu passar på att erbjuda børjan på nästa historia till ett perverst lågt pris! Så vill du inte testa det førsta albumet, prova då gärna på det här billiga smakprovet!

href="http://www.avatarpress.com/" target="nytt">AVATAR PRESS INC Streets Of Glory Collected Edition
By Garth Ennis, And Mike Wolfer
Softcover-Sc, 7x10, 160pgs, Fc Srp: $19.99
Hardcover-Hc, 7x10, 160pgs, Fc Srp: $27.99

Det här är en väldigt ovanlig västern, så till vida att den utspelas långt efter den riktigt historiska västerneran, faktiskt vid en tidpunkt då västern var mer civiliserad än vild, och det handlar rätt mycket om just den brytningstiden i den här berättelsen om några av dom sista västernkämparna och deras våldsamheter i en tid som inte längre har någon plats før deras aktiviteter. Inte så att det senare alltfør mycket påverkar Ennis, det är som så ofta i hans serier våld med en viss mening.

D.E.

Battlefields: The Night Witches Tpb
By Ennis, Braun And Avina
Fc $12.99

Det här känns som en fristående fortsättning på Ennis War Stories. Fast istället för specialer på 64 sidor ges varje historia lite mer utrymme. Albumet innehåller det man förväntar sig när det gäller Ennis krigshistorier. Gillar du den kombinationen skall du definitivt överväga det här albumet.

Garth Ennis' Dan Dare Vol. 1 Omnibus Hc
By Garth Ennis & Gary Erskine
Fc $29.99

Det här var förra årets mest överaskande miniserie. Riktigt bra version av Dan Dare som den gamle soldaten som drar ut i krig en gång till. Innehåller mycket referenser till tidigare historier utan att för den delen förstöra den uppdatering av Dare-universumet som Ennis gör. Kan man våga hoppas på att D.E. som inte har något emot licensierade serier tar och ger oss ytterligare en miniserie?

FANTAGRAPHICS BOOKS

Humbug
by Harvey Kurtzman with Jack Davis, Will Elder, Russ Heath, Al Jaffee and Arnold Roth
HC, 8 x 10, 480 pages, PC, $50.00

Harvey Kurtzmans misslyckade försök till att göra om succén med Mad samlas nu i en deluxe-box. Fast misslyckad och misslyckad, serierna var bra men distributionen och formatet var usla. Själva tidningen innehöll klassiska serieskapare med fria händer som själva investerat i tidningen. Är du en serienostalgiker är det här något för ditt bibliotek.

NBM

Dungeon Zenith Volume 3: Back In Style Tp
by Joann Sfar, Lewis Trondheim & Boulet
SC, 6x9, 96pgs, FC SRP: $12.95

Äntligen kommer fortsättningen på Zenith-historien dvs den om Herbert och hans bravader. Nu skall det bara komma ett Early Years-album till så blir jag ännu gladare.

ONI PRESS

VILLARD BOOKS

The Big Skinny: How I Changed My Fattitude Gn
by Carol Lay
SC, 8x11, 208pgs, FC SRP: $18.00

Men oj vad skoj! Ett Carol Lay-album men inte hennes underbara Story Book Minute utan en självbiografisk historia om hur hon gick ned i vikt. Ämnet intresserar väl inte mig så mycket men Lay är så bra som berättare att jag bara måste ta och läsa den här. Övertygad om att hennes humor kommer att genomsyra allt.

VIZ

Oishinbo: Sake
Author: Kariya, Tetsu
SC, 6x8, 272pgs, B&W $12.99

Matlagningsmanga är ingen ny genre (se Iron Wok Jan, Yakitake Japan) men de har oftast varit en humoriskt äventyrsberättelse. Det här är en seriös bok om sake och hur det kan användas i matlagning och vilken sort som man skall dricka till vilken dryck och när. Lite kul och något för japanofilens samling.

Før mer information om den här serien kan jag bara referera till vad jag skrev om den førsta volymen i vår Oktober-genomgång. Och det irriterar mig att  tecknaren Akira Hanasaki fortfarande inte nämns i solicitationen!

BOKAVDELNINGEN

Neil Gaiman: Blueberry Girl Hc
by Neil Gaiman, with illustrations by Charles Vess
HC, 10x10, 32pgs, FC SRP: $17.99

Ny barnbok av Neil Gaiman men den här gången inte illustrerad av Dave McKean utan av Charles Vess. Det blir med andra ord mer traditionell illustrationsstil i den här boken vilket jag inte har något emot då jag tycker om Vess teckningsstil.