Staffars Serier läser Previews 19:02

Välkommen till vår genomgång av vad som finns med i Previews.

Ett par saker innan vi startar. Det här är resultatet av vår första genomläsning av Previews, vilket innebär att det finns möjligheten att vi noterar saker som vi inte kommer att ta in till butiken av en eller annan anledning. Är det något som verkar lovande är det mycket rekommenderat att ni skickar in en beställning till butiken. När detta skrivs så tar vi vanligtvis 11,00 kr/$ men det kan ändras rätt snabbt beroende på svängningar i valutakursen, det ger dock ett visst hum om vad tidningarna och albumen kommer att kosta.

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i med början i april med en del som dyker upp i juni.
För att göra det lätt för oss så har vi följt Previews indelning av förlag.

DARK HORSE

Aliens #1 (Of 4) John Arcudi (W), Zach Howard (P/Cover), and Mark Irwin (I) On sale May 27 FC, 32 pages $3.50

De är tillbaka! Aliens var en av grundpelarna till Darks Horse framgångar i början av 90-talet och en kassako av guds nåde. Sedan de senaste filmerna floppade så har de varit tyst men nu är det tydligen planer på att få ut alla tre av de stora (Predator och Terminator kommer snart) i serieform igen.

Sinfest Volume 1
Tatsuya Ishida (W/A)
TPB, 8 1/4" x 9 3/4" On sale June 17 b&w, 208 pages $14.95

En av de webbserier som var bland de första framgångsrika. Har tidigare getts ut på eget förlag men nu ger Dark Horse vad som ser ut att vara de två albumen i en tjock fin volym.

Neon Genesis Evangelion: The Shinji Ikari Raising Project Volume 1
Osamu Takahashi (W/A)
On sale June 10, b&w, 184 pages, $9.95

Dark Horse kommer nu att bli det tredje amerikanska førlaget som ger ut en Evangelion-manga! Tidigare finns ju Viz väldigt långsamt producerade "riktiga" manga, samt ADVs shoujo-video-spels-adaption (Hm? Vadå før många bindestreck?? ^_^;) Nu kommer iallafall Dark Horse med ännu en videospelsadaption som till viss del påminner om den alternativa versionen som fanns i ADVs Angelic Days. Om du plockar Yoshiyuki Sadamotos Eva-manga - låt oss veta om du även vill ha den här!

DC COMICS

The Flash: Rebirth #1
Written by Geoff Johns
Art and covers by Ethan Van Sciver
On sale April 1 1 of 5 40 pg, FC, $3.99 US

Den här tidningen är ännu ett bevis för att DC verkar vilja förstöra det fina arbete de har gjort med att ersätta sina gamla hjältar med nya yngre förmågor. Barry Allen är tillbaka som Flash och det enda jag känner är att jag skulle vilja att de gav ut Messner-Loebs Flash i album. Nu skall jag väl inte vara sur seriehandlare utan konstatera att det är Geoff Johns som skriver det hela vilket kommer betyda att det är gjort med kärlek och kvalité men ändå, trenden borde vara att förnya och föryngra inte förstoppa.

The Warlord #1
Written by Mike Grell
Art by Joe Prado & Walden Wong
On sale April 8 32 pg, FC, $2.99 US

Gudars, Mike Grell är tillbaka! Tack och lov tecknar han inte (Han var 80-talets Rob Liefeld) utan skriver (vilket han till skillnad från Liefeld gjorde bra) så jag är lite nyfiken på vad han kan åstadkomma. Har fortfarande rätt trevliga minnen av hans Green Arrow från början av 90-talet.

Final Crisis Hc
Written by Grant Morrison
Art by J.G. Jones, Carlos Pacheco, Jesus Merino, Marco Rudy, Doug Mahnke and Christian Alamy
on sale June 10 240 pg, FC, $24.99 US

Här är den då. Det senaste stora eposet från Grant Morrisson. En rekommendation är att läsa hans Seven Soldiers innan du läser det här albumet då händelserna i den maxiserien förklarar en hel del händelser och ger en större kontur åt allt som sker.

Static Shock: Rebirth Of The Cool Tp
Written by Dwayne McDuffie and Robert L. Washington III
Art by John Paul Leon and Steve Mitchell
on sale May 27 192 pg, FC, $19.99 US

När det begav sig var jag rätt kallsinnig till Milestonehjältarna huvudsakligen på grund av en mättnad på superhjälteuniversum men på senare år har jag uppskattat mycket om inte allt av det som jag läst därifrån. Det här albumet innehåller tidiga äventyr som definitivt är värda att kolla in om man vill ha kompetent superhjälteaction med lite socialt medvetande.

Bayou Vol. 1 Tp
Written by Jeremy Love
Art and cover by Jeremy Love
on sale May 27 8.375 x 6, FC, 160 pg, $14.99 US

Första albumet från DCs onlineserie-iniativ Zuda. Ser spännande ut och utnyttjar en miljö som jag tycker borde vara rikt på intressanta historier. Du kan läsa en hel del på Zudas sajt (i en väldigt jobbigt flashmiljö).

Point Blank New Edition Tp
Written by Ed Brubaker
Art by Colin Wilson
on sale May 6 FC, 128 pages, $14.99 US

Jag brukar inte uppmärksamma nyupplagor i någon större mängd men Brubrakers Criminal är något av det bästa som går just nu vilket gör att jag hemskt gärna vill pusha lite för något annat bra som han gjort.

Preacher Book One Hc
Written by Garth Ennis
Art by Steve Dillon
on sale June 24 FC, 352 pg, $34.99 US Mature Readers

Mer omformatering av gammalt material från DC. Rätt bra pris i förhållande till de tidigare utgåvorna och hårda pärmar gör det här till något som jag inte har något emot. Skulle till och med kunna tänka mig att byta ut mina tidningar mot de här albumen.

IMAGE COMICS

Viking #1
Script Ivan Brandon
Art & Cover Nic Klein
April 1 24 Pages / Fc $2.99

Det verkar vara en liten våg av vikingaserier just nu, Northlanders går rätt bra och DC har tagit upp sin Viking Prince igen. Rätt kul utveckling på det hela taget. Nu kommer en ny serie från Image som verkar vara lite mer Hollywood i sin attityd. Taglinen "the most violent criminal underworld in history" säger en hel del tycker jag. Teckningsmässigt så är det lite avskalat med mycket färg för att dölja avsknaden av bakgrunder, enstaka bilder ser dock riktigt bra ut så det kan utveckla sig till något skoj.

The Strange Adventures Of H.P. Lovecraft #1 (Of 4)
Story Mac Carter
Art Tony Salmons
April 8 40 Pages / Fc $3.99

Vanligtvis så brukar Lovecraft-serier vara ren skit gjorde av personer som är mer fans än berättarkunniga eller för delen teckningskunniga. Det här ser dock ut att vara ett undantag. Av smakprovet så verkar monsterbitarna ske mest utanför bild och det finns helt klart en miljökänsla i bilderna. Är du ett Cthulu-fan så kan det här vara något att ta en titt på.

Pherone Ogn Hc
Story Viktor Kalvachev, Patrick Baggatta, & Jim Sink
Art / Cover Viktor Kalvahev
April 29 104 Pages / Fc $24.99

Jag är svag för hårdkokta deckarhistorier i serier och det här verkar vara precis det. Dessutom med en en sval kvinna i huvudrollen. Jag gillar hur de jobbat med färgen i de smakprov, tycker det funkar riktigt bra. Gillar speciellt att handlingen sker i svart-vit medan bakgrunden har färg.

Apes And Babes: The Art Of Frank Cho Hc
Art & Cover Frank Cho
April 22 144 Pages / Fc $29.99

En av de mest uppskattade tecknarna på senare år får ännu en konstbok. Vi har ett par i lager redan.

Image Illustrated Classics Vol. 1: Moby Dick Hc
Story Herman Melville
Adaptation Bill Sienkiewicz & Dan Chichester
Art & Cover Bill Sienkiewicz
April 8 48 Pages / Fc $12.99

En av de mest flippade versionerna av Moby Dick någonsin. Tror aldrig att jag lyckats förstå vad som händer då jag bara fastnar i Sienkiewicz målningar.

AVATAR PRESS INC

Ignition City #1
(W) Warren Ellis (A) Gianluca Pagliarani
Regular 32pgs, FC (1 Of 5) SRP: $3.99
Painted 32pgs, FC SRP: $3.99
Wraparound 32pgs, FC SRP: $3.99

Warren Ellis senaste SF-projekt. Det glädjer mig att han har fått en av de bättre tecknarna på Avatar till den här serien då Ellis är bra på SF i serieform. Ministry of Space, Ocean, Switchblade Honey, Transmetropolitan tillhör de serier som jag gärna läser om.

BANDAI ENTERTAINMENT INC

The Girl Who Leapt Through Time Gn
(W/A) Yasutaka Tsutsui
SC, 184pgs, B&W SRP: $9.99

Før ett par år sedan så gjordes en animerad uppføljning av Yasutaka Tsutsuis klassiska sf-roman A Girl Who Runs Through Time (DC/CMX gav ut en tvådelars mangaadaption av romanen førra året - finns fortfarande till førsäljning hos oss!), en uppføljare som utspelas 20 år efter den ursprungliga berättelsen. Den här mangaversionen utspelar sig i sin tur innan animéns handling, något som säkerligen är lämpligt då det ju handlar om att førflytta sig i tiden! ^_^
Jag måste dock säga att jag finner det direkt oførskämt av Bandai att identifiera Yasutaka Tsutsui som tecknare och skribent av den här versionen, då han ju bara var ansvarig før det ursprungliga konceptet! Den faktiske tecknaren heter Ranmaru Kotone. Hursomhelst så finner jag Yasutaka Tsutsui intressant och rätt så personlig, och før den som delar detta mitt intresse så har Tokyopop tidigare gett ut en adaption av hans Telepathic Wanderers i fyra delar. Finns fortfarande som komplett sett.

BLIND FERRET ENTERTAINMENT INC

Ctrl+Alt+Del Volume 1 Tp
(W/A) Tim Buckley
SC, 136pgs, FC SRP: $12.95

Ännu en av de äldre webbserierna får en samling. Handlar precis som Penny Arcade, PvP om tv-spel och datorer men även en del om vardagligt liv. Rätt kul, faktiskt.

DRAWN & QUARTERLY

A Drifting Life Tp
(W) Yoshihiro Tatsumi
SC, 6.5x9, 840pgs, B&W SRP: $29.95

Oj vad jag ser fram emot den här! Tatsumis tidigare volymer har varit helt fantastiska och det här skall vara ett långt självbiografiskt verk med djupa bottnar vilket gör mig väldigt nyfiken.

Shortcomings Tp
(W/A) Adrian Tomine
SC, 6.5x9, 104pgs, B&W SRP: $14.95

Äntligen kommer den här i SC. Det var några år sedan HCn kom ut.

FANTAGRAPHICS BOOKS

Prince Valiant Vol. 1: 1937-1938
by Harold Foster
120 pages, HC, 10 x 13, FC, $29.99

En ny omgång av Prince Valiant från Fantagraphics. Den här gången trycker de nästan tre album i en volym. Dessutom trycker de om en väldigt bra och lång intervju från Comics Journal i den här volymen. Vi har kvar en del av de tidigare albumen inklusive de album som Hal Foster inte tecknade som jag inte tror att de kommer att trycka om.

You'll Never Know Book 1: "A Good Decent Man"
by Carol Tyler
104 pages, HC, 12 x 10.25, FC, $24.99

Carol Tyler är en av de där serieskaparna som varit med från Fantagraphics början. En av pionjärerna när det gäller alternativa kvinnliga serieskapare. Den här gången berättar hon om sin far vars erfarenheter från andra världskriget satte sina spår i hur han behandlade sina barn. Låter rätt spännande speciellt som Tyler brukar ha ett gott öga till subtiliteter.

:01 FIRST SECOND

The Color Of Earth Volume 1 Gn
(W/A) Dong Hwa Kim
SC, 6x8.5, 320pgs, B&W SRP: $16.95

Det här är vad jag vet First Seconds första manhwa och den ser rätt intressant ut med en Coming of Age-historia som utspelar sig på koreanska landsbygden. Det jag gillar med manhwa är att det verkar finnas mer utrymme för lite mer personliga verk där än i den japanska serieindustrin som är väldigt styrt av förlagen och inte minst redaktörer.

ONI PRESS

The Big Book Of Barry Ween, Boy Genius Tp
(W/A) Judd Winick
SC, 6x9, 376pgs, B&W SRP: $19.95

Re-solication av ett album som Håkan närmast kräver att jag skall läsa och tycka om vilket inte är helt omöjligt. Judd Wynicks självbiografiska Pedro & Me tyckte jag om och jag tror att jag gillat det humoristiska material jag sett från honom. I alla fall tror jag att Barry Ween är sådant som passar honom bättre att göra snarare än superhjälteserier.

My Inner Bimbo Tp
(W/A) Sam Kieth
SC, 150pgs, B&W SRP: $14.95

Jag är lite svag för Sam Kieths personliga serier. Han brukar berätta rätt unika historier med en väldigt personlig vinkling och det här är nog inget undantag.

SIMON & SCHUSTER

T-Minus: The Race To The Moon Gn
(W) Jim Ottaviani (A) Zander Cannon, Kevin Cannon
SC, 7x9, 128pgs SRP: $12.99

Det här gänget gjorde tidigare den mycket trevliga Bone Sharps, Cowboys and Thunder Lizards om dinosauriejägarna på 1800-talet. Ottaviani har dessutom gjort en hel del väldigt trevliga serier om vetenskap som alla är väldigt rekommenderade. Nu ger de sig på rymdäventyren på 60-talet vilket jag tror är minst lika rik miljö för historier. Ser fram emot albumet gör jag under alla omständigheter.

TOP SHELF

The League Of Extraordinary Gentlemen Volume Iii: Century #1 "1910"
(W) Alan Moore (A) Kevin O'Neill
SC, 7x10, 80pgs, FC SRP: $7.95

Äntligen kommer den riktiga uppföljaren till LOEG och den här gången skall vi kunna beställa in den vilket vi förhindrades att göra med Black Dossier. Det här albumet ser jag oerhört mycket fram emot.

Lost Girls Hc (Single Volume Edition)
(W) Alan Moore (A) Melinda Gebbie
HC, 9x12, 320pgs, FC SRP: $45.00

Hmm, lite förvånande att se den här som en enda volym. Jag trodde att slip casen var ett medvetet estetiskt val och att det inte skulle komma någon annan version. Det är i alla fall fråga om Alan Moores intellektuella porrhistoria berättad utifrån viktorianska litterära kvinnofigurer som vuxit upp och träffas på ett hotell och berättar om sina erfarenheter.

VIZ

Oishinbo: Ramen And Gyoza
(W/A) Tetsu Kariya
SC, 6x8, 272pgs, B&W $12.99

Nämner den här enbart för att Gyoza var bland det godaste jag åt i Japan och jag är väldigt glad att det går att hitta i utvalda frysdiskar här i Stockholm. Mmm, nu vet jag vad jag skall laga till middag. Eller nja, det är också så att det här var en väldigt skojig matlagningsmanga. Både informativ och roande som det skall vara. Ett litet minus är att de har tagit och plockat äventyr från alla 25 år som serien publicerats vilket gör att en del kontinuitetsrefenser till personernas liv blir lite störande.

BOKAVDELNINGEN

90 Classic Books For People In A Hurry Gn
(W) Henrik Lange
SC, 4x6, 170pgs, B&W SRP: $9.95

Kul med ytterligare en svensk som får komma ut i USA. Lite avundsjuk att amrisarna fick 10 extra böcker i sin samling.