Staffars Serier läser Previews 20:02

Välkommen till vår genomgång av vad som finns med i Previews.

Ett par saker innan vi startar. Det här är resultatet av vår första genomläsning av Previews, vilket innebär att det finns möjligheten att vi noterar saker som vi inte kommer att ta in till butiken av en eller annan anledning. Är det något som verkar lovande är det mycket rekommenderat att ni skickar in en beställning till butiken. När detta skrivs så tar vi vanligtvis 10,00 kr/$ men det kan ändras rätt snabbt beroende på svängningar i valutakursen, det ger dock ett visst hum om vad tidningarna och albumen kommer att kosta.

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i med början i december med en del som dyker upp i januaris.
För att göra det lätt för oss så har vi följt Previews indelning av förlag.

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i med början i april med en del som dyker upp i juni.

För att göra det lätt för oss så har vi följt Previews indelning av förlag.

Wow, en månad med fullt manskap. Alla tre har bidragit till den här katalogen. Staffar, Håkan och Staffan. Det var ett bra tag sedan det hände.


DARK HORSE

The Life And Times Of Martha Washington In The Twenty-First Century
Frank Miller (W), Dave Gibbons (A), and Angus McKie (C)
On sale June 30 FC, 600 pages $29.99 TPB, 7" x 10"

Den här har varit efterfrågad länge och jag gnällde högt och ljudligt när det förra året kom en deluxe-variant av det här albumet för $100. Nu får jag min billiga utgåva och det kommer vara kul att läsa allt i ett svep. Efter de stora Miller-verken (Dark Knight Returns, Dardevil Born Again etc) så är nog det här en av mina favoriter. Det är definitivt betydligt bättre än Sin City Big Fat Kill i alla fall.

Oddly Compelling Art Of Denis Kitchen
Denis Kitchen (W/A), Charles Brownstein (W)
On sale June 9 FC, 200 pages $34.99 HC, 9" x 12"

Jag måste säga att den här volymens titel låter väldigt korrekt, før det är ju så att Denis Kitchen alltid har varit en lite underligare undergroundskapare, med sin mer Don Martin-aktiga stil brukade han oftast avvika från resten av tecknarna hellre än att i likhet med dom vara avvikande! Fast ämnesmässigt passade han fortfarande bra in i tidningarna där han publicerades, utan att då vara någon av dom mer excessiva skaparna. Han gillar rena skämt...

Beasts Of Burden Hc
Evan Dorkin (W) and Jill Thompson (A)
On sale June 16 FC, 168 pages $19.99 HC, 8" x 11"

Det här är en kul liten serie som förtjänar en hel del uppmärksamhet. Legion of the Super-Pets för den moderna tiden om man så vill. Får skriva en större recension när den kommer in så jag nöjer mig just nu med att konstatera att om du gillar omslaget så skall du köpa den för det säger en hel del om vad det är som du får.

DC COMICS

The Spirit #1
On Sale April 21 Ï 40 Pg, Fc, $3.99 Us
Written By Mark Schultz Ï Co-Feature Written By Dennis Oíneil Ï Art By Moritat
Co-Feature Art By Bill Sienkiewicz Ï Cover By Ladrönn Ï 1:10 Variant Cover By Mark Schultz

DC nylanserar Spirit som en del av sin satsning på gamla pulphjältar. Egentligen helt oremarkabelt om det inte vore för att back-upen i den här tidningen är en 8-sidig svart-vit serie gjord av Denis O'Neil och Bill Sienkiewicz. Kan man hoppas att de gör för Spirit vad de gjorde för the Shadow?

Justice Society Of America: Bad Seed Tp
Written By Bill Willingham & Matthew Sturges
Art And Cover By Jesus Merino
Advance-Solicited Ï On Sale May 19 Ï 128 Pg, Fc, $14.99 Us

Bill Willingham (tillsammans med sin Jack of Fables-medførfattare Matthew Sturges) tog nyligen øver JSA, och här kommer nu den førsta samlingen av det materialet. En gång i tiden børjade ju Willingham sin karriär med att skriva (& teckna!) den relativt nyskapande superhjälteserien Elementals (hmm, och det var allt føre Image, det!), och även om det inte var lika intressant som Fables sen blev så är Willingham vanligtvis värd att kolla på superhjälteserier.

Billy Batson And The Magic Of Shazam! Tp
Written By Mike Kunkel, Art Baltazar & Franco Ï Art By Mike Kunkel, Stephen Destephano & Others
Advance-Solicited Ï On Sale May 5ï 144 Pg, Fc, $12.99 Us

En allåldersvariant av Captain Marvel? Låter väl egentligen som en korrekt beskrivning av CC Becks ursprungliga serie! Nåväl, nu är det alltså frågan om en ny variant, skriven och tecknad av Mike Kunkel som tidigare har gjort den mycket trevliga Herobear and the Kid. Men då han har vissa problem med att bli klar i tid så är bara två tredjedelar av det här albumet gjort av Kunkel. Nåja, med tanke på att han ju jobbar heltid hos Disney så kan man ju førstå detta... Nåväl, resten skrivs av Art Balthazar och hans partner Franco, vars tidigare Patrick the Wolf Boy är en annan mycket trevlig allålderserie, och kan man inte få Kunkel hela vägen så känns det som ett helt acceptabelt substitut!

Neil Youngís Greendale Hc
Written By Joshua Dysart Ï Art And Cover By Cliff Chiang
Advance-Solicited Ï On Sale June 9 Ï 160 Pg, Fc, $19.99 Us Ï Mature Readers

Så først var det ett tema-album med Neil Young & Crazy Horse, och en Young-regiserad film. Åsså meddelade Vertigo redan før tre år sen att det skulle bli ett seriealbum och till sommarn kommer det nu äntligen! Jag måste dock säga att jag tyckte att albumet var rätt trist (Rolling Stone däremot ansåg att det var ett av 2003 års bästa album, så vad vet väl jag?), men samtidigt fick jag lite känslan av att det texterna skulle vinna mer på att lyssnas till fler gånger, och med tanke på det så finner jag det inte alls omøjligt att jag kommer att uppskatta serien betydligt mer.

Dv8: Gods & Monsters #1
Written By Brian Wood Art By Rebekah Isaacs Cover By Fiona Staples
On Sale April 21 1 Of 8 32 Pg, Fc, $2.99 Us

Brian Wood gör några av de bästa "vuxna" actionserierna just nu i DMZ och Northlanders. Nu gör han en nystart på en av de serier som Warren Ellis gjorde innan the Authority och som jag tror kan passa Woods stil rätt bra.

Sweet Tooth Vol. 1: Out Of The Woods Tp
Written & art By Jeff Lemire
Advance-Solicited On Sale May 12 128 Pg, Fc $9.99 Us Mature Readers

Sweet Tooth är en del av det som jag vill kalla Vertigos nya våg. En SF-serie om ett samhälle efter katastrofen med en udda och rätt naiv men välmenande ynglig som älskar choklad. Jag måste erkänna att jag har ingen aning om vad den här seien är på väg men just nu älskar jag vägen dit.

Stuck Rubber Baby Hc (New Edition)
Written By Howard Cruse
Art And New Cover By Howard Cruse
Advance-Solicited On Sale June 2, 224 Pg, B&W 6.875î X 9î, $24.99 Us

Från nya vågen till old school. Tidigare har det här albumet varit publicerat på DCs Paradox Press imprint som var ett av deras försök att nå ut i bokhandeln. Nu kommer det i tryck igen under Vertigo-banner som är ett av DCs mer lyckade framgångar i just bokhandeln. Den här upplagan har ett förord av Alison Bechdel vilket känns rätt passande då jag tror att just Stuck Rubber Baby varit en av inspirationskällorna till Fun Home.

IMAGE COMICS

Turf #1
Story Jonathan Ross
Art & Cover Tommy Lee Edwards
32 Pages / Fc $2.99

Gangstrar i noir-miljö. Gäsp, det har jag sett och läst förrut. Gangstrar och vampyrer i noir-miljö. Jo, jag ser vad du gjorde där, men genremashups är så två år sen. Gangstrar, vampyrer OCH utomjordingar i noir-miljö? Vänta, vänta, vänta! Det här låter så flippat att jag lyfter på ögonbrynen.

Själv måste jag säga att jag undrar om det är för att ovana serieförfattare är för kära i sina idéer som vi ser så många sammanblandningar mellan exempelvis deckare eller western och övernaturliga ting. Det är som om de antingen inte riktigt tror på sin förmåga att göra en ren deckare eller så tycker de att det är en unik och cool idé.

Underground Tp
Story Jeff Parker Art & Cover Steve Lieber
April 21 128 Pages / Fc $14.99

Jeff Parker skriver några av de roligaste serierna för Marvel just nu och Steve Liebers teckningar har jag varit svag för ända sedan Whiteout. De är dessutom bästa polare och brukar dela bås ute på seriemässor. Det sista är kanske en liten varning eller kanske en bonus beroende på vad man tror om att skriva till någons styrka.Jag ser i vilket fall oerhört mycket fram emot att läsa det här albumet när det kommer in till butiken.

MARVEL

Firestar #1
Written by Sean McKeever
Penciled by Emma Rios
Cover by Stephanie Hans
32 PGS./One-Shot/Rated T+ $3.99

När Sean McKeever senaste skrev Firestar var det som en del av hans ljuvliga serie Spider-Man Loves Mary Jane, vilket var en av de bästa delarna i en av mina favoritserier på senaste år.

Nu var det visserligen a) flera år sen och b) en Firestar som var helt frikopplad från vad karaktären haft för sig i det vanliga Marvel-universumet, men jag ser fortfarade fram emot att se vad McKeever hittar på den här gången.

S.H.I.E.L.D. #1
Written by Jonathan Hickman
Penciled by Dustin Weaver
Cover by Gerald Parel
Historical Variant by Dustin Weaver
40 PGS./Rated T+ $3.99

Hickman är ytterligare en av Marvels nya, intressanta författare som är på väg upp i världen. För tillfället skriver han en väldigt underhållande Fantastiska Fyran, men innan han kom till Marvel skrev han ett par uppskattade miniserier, The Nightly News och Pax Romana, som Image gav ut. Just Pax Romana, som handlar om vad som händer när Vatikanen skapar en tidsmaskin och försöker sig på att fixa världen genom att åka tillbaka till romarriket med moderna vapen kan nog ses som en föregångar till S.H.I.E.L.D.

Den här gången tar Hickman ytterligare en stor tugga av det galna åpplet och omformar S.H.I.E.L.D. till en hemlig organisation som kämpat för att hålla världen på rätt kurs i hundratals år. Leonardo Da Vinci var en S.H.I.E.L.D.-agent! Det låter som det kan bli hur uselt eller hur bra som helst, men baserat på Hickmans tidigare serier är jag dock löjligt optimistisk.

CARTOON BOOKS

RASL Volume 2: The Fire Of St. George Tp
(W/A) Jeff Smith
SC, 9x12, 112pgs, B&W $15.00

Jag blev oerhört positivt överaskad över storleken på det första RASL-albumet. Smiths teckningar kom fram väldigt bra och det hela fick mig att drömma om en svart-vit Bone-utgåva i samma format. Inte för att det kommer att ske men det går väl att drömma.

DRAWN & QUARTERLY

Wilson Hc
(W/A) Daniel Clowes
HC, 8x11, 80pgs, FC $21.95

Jag sa i mitt Nostradamus-inlägg att det kommer bli Daniel Clowes år och här är anledningen. Ett helt nytt album från Drawn & Quarterly med bara nytt material. Det här albumet kommer vinna i stort sett alla seriepriser som finns (förutom superhjältepriser förståss) under det kommande året. Oerhört kul att det kommer något nytt från Clowes och jag ser fram emot att sälja en stor hög av dom.

Black Blizzard Gn
(W/A) Yoshihiro Tatsumi
SC, 6x9, 144pgs, PC $19.95

En sak som jag gillar med den nuvarande mangautgivningen är att vi äntligen får äldre manga bli översatt. Det här en av de 50-tals mangor som Tatsumi skriver om i A Drifting Life så det skall bli skoj att läsa den och se hur väl den fungerar idag.

FANTAGRAPHICS BOOKS

Weathercraft Hc
(W/A) Jim Woodring
104 pgs / BW / 7.5 x 9.5 / HC $19.99

Wow, Ett nytt Jim Woodring-album. För nytillkomna läsare så är det här den amerikanska motsvarigheten till Kolbein Karlsson fast lite mer underlig. Dessutom en uppföljning till hans Frank.

FIRST SECOND

Prime Baby Tp
(W/A) Gene Luen Yang
SC, 8.25x6, 64pgs, FC $6.99

Det här verkar vara en rätt kul serie om barn från mannen som gjorde American Born Chinese. Jag uppskattar att det verkar vara lite sälta i historien och att historien verkar rätt fånig.

HILL & WANG

Anne Frank: The Anne Frank House Authorized Graphic Biography Sc
(W) Sid Jacobson (A) Ernie Colon
SC, 6x9, 160pgs, FC $16.95

En officiell adaption av Anne Franks dagbok. Det har kommit ett par Holländska serier om andra världskriget på sistone. Det kanske är något som håller på att bearbetas just nu där. Bara en reflektion och har väl inget med den här boken att göra som kommer vara ett kompetent jobb gjorda av två serieproffs som varit verksamma väldigt länge.

IDW PUBLISHING

Danger Girl: The Deluxe Edition Hc
(W) Andy Hartnel (A/C) J. Scott Campbell
HC, 8x12, 262pgs, FC $50.00

Hoppsan, flyttar den här hit. Jag måste säga att jag saknar lite serien ifråga. Den var fluff men underhållande sådan. Dessutom så fanns det en period då Stockholms affischmakare älskade teckningarna i fråga så de var snodda hej vilt och fanns överallt.

PANTHEON BOOKS

Bodyworld Hc
(W/A) Dash Shaw
HC, 6x9, 384pgs, PC $27.95

SPX-gästen och Galago-favoriten Dash Shaw kommer med ett nytt tjockt album från Pantheon Books. Har vi tur får vi in det lagom tills dess att SPX är här.

VERTICAL INC

Tezuka's Ode To Kirihito Sc
(W/A) Osamu Tezuka
PART 1 SC, 6x9, 480pgs, B&W $14.95
PART 2 SC, 6x9, 352pgs, B&W $14.95

På senare tid har ju ett antal slutsålda mangatitlar samlats i tjockare volymer, Något øverraskande består den nya upplagan av Ode to Kirihito istället av två volymer? Kan väl iofs vara enklare før dom som bara vill testa den här Tezuka-klassikern, men med tanke på att den då blir komplett i två volymer førstår jag inte riktigt meningen med det hela? Dessutom har vi fortfarande kvar den ursprungliga samlingen... ^_^

Twin Spica Volume 1 Gn
(W/A) Kou Yaginuma
SC, 6x9, 480pgs, B&W $10.95

Vardagsrealistiskt om astronaututbilding? Mm-m, tror nästan att det är hur jag vill beskriva den här helt underbara titeln. Nästan. Det utspelar sig alltså i en vag framtid, då japanska ungdomar har chansen att gå en austronaututbildning, och det handlar just om en grupp ungdomar och då mycket om deras førhoppningar om att av ett eller annat skäl få utforska rymden. Før det är ju inte så att alla som genomgår utbildningen kommer att godkännas, nej långt därifrån! Det är ju såpass mycket en realistisk version av en snar framtid att førlaget t.o.m. betraktar den som tekniskt korrekt, även om det dessutom ingår ett återkommande inslag av øvernaturlighet. Den førsta tredjedelan animerades før några år sedan, och jag førutsätter att dom flesta som har sett den animén kommer att vilja plocka den här mangan! Sidantalet är førresten fel, av beskrivningen att døma kommer den här volymen att vara identisk med den førsta japanska diton, vilket innebär ca 190 sidor.

VIZ

I'll Give It My All... Tomorrow, Vol. 1
(W/A) Shunju Aono
Sc, 6x8, 208pgs, B&W $12.99

Fyrtioårig man slutar sitt jobb før att ägna sig åt något annat, bestämmer sig så småningom før att detta andra ska vara mangatecknande. Tyvärr är han både før odisciplinerad och før oførmøgen att førstå sin tänkta målgrupp før att lyckas, något som resulterar i en både patetisk och väldigt underhållande titel! Dom førsta kapitlen går att hitta här, enligt Viz nya policy att bjuda på smakprov på sina nya vuxentitlar.

Saturn Apartments, Vol. 1
(W/A) Hisae Iwaoka
Sc, 6x8, 192pgs, B&W $12.99

Fønsterputsare på en rymdstation? Får rätt mycket samma känsla av den här som av Planetes, eller før den delen en del av Bilals SF-serier. Dock utan någon av deras realistiska teckningar, det här påminner på det sättet mer om Love Roma, vilket definitivt inte är helt fel! Men om du inte vill testa den här titeln osedd så har Viz lagt upp dom førsta kapitlen här.

Maoh: Juvenile Remix, Vol. 1
(W/A) Megumi Osuga; Original Story By Kotaro Isaka
SC, 5x7, 200pgs, B&W $9.99

Hmm, jag tycker nog att den här påminner en hel del om Death Note? Men ta inte mitt ord før det, HÄR låter Viz oss läsa børjan! Jäpp, smakprov ges inte bara på vuxentitlar, utan även manga från Shonen Sunday.

YEN PRESS

Spice And Wolf Volume 1 Gn
(W) Isuna Hasekura (A) Keito Koume
SC, 5x7, 176pgs, B&W $12.99

Ursprunglig en serie ungdomsromaner, än så länge väl øver tio volymer, av Isuna Hasekura. Därefter kom den här manga-adaptionen av Kujibiki Unbalance-tecknaren, vars hemsida f.ø. finns här. Sen så føljde en animé vars førsta omgång släpptes i USA i slutet av førra året, något som oxå gäller før den førsta romanen. Själv tycker jag att det här är en väldigt fascinerande fantasyhistoria, då det handlar om något så ovanligt som en omkringresande kryddhandlare i vad som påminner om ett medeltida Europa. Det som då gør det ovanligt är att det faktiskt handlar om handel, om än med den extra kryddan av en varggudinna i mer eller mänsklig form! Fascinerande!